Sunku patikėti, kad tai didžiausias mokamas atlyginimas Lietuvoje  (5)

Jeigu pačią didžiausią pernai išmokėtą vieno mėnesio algą padalintume gaunantiems minimumą, pradžiuginti galėtume daugiau kaip 700 gyventojų. Nepaisant kalbų apie didelį darbo jėgos apmokestinimą, šalyje yra darbuotojų, kuriems oficialiai mokamas šimtatūkstantinis atlyginimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2015 m. Lietuvoje buvo 23 darbuotojai, kuriems visus 12 praėjusių metų mėnesių darbdaviai mokėjo didesnį nei 20 tūkst. eurų atlyginimą (neatskaičius mokesčių), rodo „Sodros“ duomenys.

Kur kas daugiau buvo tokių gyventojų, kuriems darbdaviai bent vieną mėnesį per metus išmokėjo 50 tūkst. eurų atlyginimą. Tokių laimingųjų buvo 226.

Pats didžiausias vieno mėnesio atlyginimas (kitais mėnesiais mokėtas mažesnis) pernai buvo kiek daugiau nei 250 tūkst. eurų.

Šią sumą padalinus iš 350 (tokia šiuo metu yra minimali mėnesinė alga), išeitų 714. Taigi tokiam skaičiui darbuotojų minimalią algą būtų galima išmokėti už vieną didžiausią atlyginimą.

Per visus metus išmokėta didžiausia darbo užmokesčio suma viršijo 1,1 mln. eurų. Tokiu atveju per mėnesį asmuo vidutiniškai uždirbo apie 92 tūkst. eurų atlyginimą.

 Bendrovės „CV Market“ direktorius Povilas Kytra sako, kad tokio dydžio atlyginimus gauna išskirtiniai darbuotojai.

„Dešimtimis tūkstančių moka aukščiausio lygio vadovams. Kiek turėjome atrankų, štai ir šiandien tokią pradėjome, tai už tokias sumas dažniausiai ieško aukščiausio lygio vadovo ir jį kaip taisyklė nori dažniausiai susirasti iš bendrovės, kuri šiuo metu yra sėkminga“, –  sakė direktorius.

Pasak jo, tokiais atvejais vykdoma „galvų medžioklė“ – tiesiogiai bandoma prikalbinti konkretų žmogų. O jo atlyginimas susiejamas su visos įmonės rezultatais. P. Kytros teigimu, tokio dydžio atlyginimus dažniau moka tarptautinės kompanijos, turinčios tam tikras darbo užmokesčio programas.

Dideli atlyginimai papildo ne tik vadovų kišenes. Už juos sumokamas gyventojų pajamų mokestis, socialinio draudimo įmokos. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) direktorius Mindaugas Sinkevičius džiaugiasi, kad yra įmonių, kurios darbuotojams sąžiningai moka tokio dydžio atlyginimus ir socialinio draudimo įmokas, iš kurių finansuojamos pensijos ir kitos išmokos.

„Gerėjant ekonominei situacijai Lietuvoje, didėjant investicijoms, gerėja ne tik verslininkų padėtis – ypač, jei jie tuo dalijasi su savo darbuotojais – bet ir visos socialinės apsaugos sistemos galimybės. Džiaugiamės augančiais verslais ir tuo, kad verslininkai vis geriau supranta, jog sąžiningas verslas – tai ne tik gera reputacija, bet ir tiesioginis indėlis į visuomenės narių gerovę“, – komentavo „Sodros“ direktorius.

Praėjusiais metais „Sodros“ biudžeto įplaukos, kurių didžią dalį sudaro socialinio draudimo įmokos, buvo 3,17 mlrd. eurų.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Martynas Žilionis
(14)
(18)
(-4)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: