Staigmena pardavusiems mašinas: priskaičiavo netikėtą mokestį  (2)

Jei per praėjusius metus pardavėte automobilį, pasitikrinkite, ar nepapuolėte į mokesčių inspektorių akiratį. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pirmą kartą preliminariose deklaracijose pateikė informaciją apie gyventojų automobilių pardavimo sandorius, jeigu juos pardavė nepavažinėję nė trejų metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei vairuotojai automobilį pardavė brangiau, nei pirko, už susidariusį skirtumą teks susimokėti 15 proc. pajamų mokesčio.

„Regitros“ duomenimis, tokių sąskaitų sulauks apie 35 tūkstančiai žmonių.

Spręs pagal sutartis

Tai galioja net ir tuo atveju, jei iš tikro nieko neuždirbote.

VMI informaciją apie automobilių pirkimo-pardavimo sandorių sumas gavo iš „Regitros“, taigi skirtumai bus skaičiuojami ne pagal tai, kiek iš tiesų sumokėjote automobilio pardavėjui ir kiek vėliau gavote, bet pagal tai, kas buvo įrašyta sutartyse.

Ne paslaptis, kad „Regitra“ netikrina, ar pirkimo-pardavimo sutartyje įrašyta suma atitinka realybę, todėl daugybė vairuotojų anksčiau buvo įpratę įrašyti simbolinius 100 litų. 

Tai reiškia, jei prieš kurį laiką pirkdami automobilį sutikote įrašyti 100 litų ar kokią kitą mažesnę sumą, o pernai automobilį pardavėte įrašę realią jo kainą, 15 proc. nuo to skirtumo teks sumokėti VMI.

Perkant verta galvoti apie ateitį

Į šį reikalavimą svarbu atkreipti ir dar tik besiruošiantiems pirkti automobilį. Šie metai yra pirmieji, kai VMI atkreipė dėmesį į automobilių kainas, bet nuo šiol šie mokesčiai bus skaičiuojami kasmet.

Taigi, dabar sutikę su pardavėjo prašymu sutartyje įrašyti mažesnę kainą, vėliau galite patys papulti į nepavydėtiną situaciją, kai automobilį teks parduoti.

Remonto išlaidos neįtrauktos

Nuolaidų nėra ir jei automobilį pirkote pigiau ir jį suremontavę pardavėte brangiau.

„Pavyzdžiui, gyventojas už 250 Eur įsigijo sunkvežimį, kurio kabiną, variklį ir pravažumą didinančią pavarų dėžę bei tiltą pakeitė ir dėl to patyrė 1500 Eur išlaidų. Šią transporto priemonę nepraėjus 3 metams nuo įsigijimo gyventojas pardavė už 1000 Eur.

Gyventojo patirtos transporto priemonės perdirbimo išlaidos nepriskiriamos transporto priemonės įsigijimo kainai, nes turto rekonstravimo ir/arba kapitalinio remonto sąvoka taikytina tik statinių rekonstravimo ir/arba kapitalinio remonto, kaip jie apibrėžti Lietuvos Respublikos statybos įstatyme, atvejais. Todėl šiame pavyzdyje nurodytu atveju sunkvežimio įsigijimo kaina yra 250 Eur“, – aiškino VMI.

Automobilius skaičiavo pirmą kartą

Šią savaitę Lietuvoje prasidėjo pajamų ir turto deklaravimas. Preliminarias deklaracijas atsivertę žmonės gali nustebti, jog VMI sužinojo apie jų sandorius.

„VMI turėjo galimybę panaudoti didesnį kiekį duomenų. Jie sudėti kiekvienam gyventojui į jam parengtą pažymą, kai kurie duomenys – į deklaraciją.

Tai yra pirmieji metai, kai VMI pateikia duomenis gyventojams apie jų automobilius, kurie parduoti neišlaikius jų trejų metų.

Tai labai svarbu, nes reikia teisingai deklaruoti tiek įsigijimo vertę, tiek patikslinti pardavimo vertę ir nuo tos sumos sumokėti mokestį“, – sakė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė BNS.

VMI yra suformavusi apie 1,8 mln. deklaracijų, o jų tikimasi sulaukti apie 1,1 mln.

Praėjusiais metais 2014 metų deklaracijas pateikė per 1,1 mln. gyventojų (98 proc. tai padarė elektroniniu būdu), 140 tūkst. mokesčių mokėtojų teikė turto deklaracijas (beveik 90 proc. – elektroniniu būdu), beveik 600 tūkst. – prašymus skirti paramą nuo sumokėto pajamų mokesčio.

Pernai 620 tūkst. gyventojų, pasinaudojusių mokesčių lengvatomis, VMI grąžino per 60 mln. eurų. 266 tūkst. gyventojų už 2014 metus deklaravo mokėtiną 75 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio sumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ilona Steponėnė
(17)
(6)
(11)

Komentarai (2)