Lietuviai „žymi“ pinigus – Lietuvos bankas įspėja pokštininkus  (5)

Socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos su aprašinėtomis eurų kupiūromis. Jų autoriai šmaikštauja, kad seka Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pavyzdžiu ir žymi kyšiams skirtus pinigus. Tačiau tokie žaidimai gali brangiai kainuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žymėti“ pinigus internautai ėmė paaiškėjus, kad E.Masiulio namuose atliekant kratą rasti pinigai buvo pažymėti teisėsaugos pareigūnų prieš jiems patenkant į parlamentaro namus.

„Žymėti pinigus labai lengva! Va ir pažymėjau. Argi ne šaunus būdas perduoti linkėjimus? Pavyzdžiui, nuo STT“, – rašo „Facebook“ narys Vidas J. Jis įkėlė nuotrauką su 50 eurų banknotu, ant kurio užrašyta: „Su geriausiais linkėjimais STT.“

Taip pat internete plinta ironiški patarimai, kokiais atvejais ir kaip „žymėti“ pinigus. Instrukcijose nurodoma, kad banknotai su užrašais yra „moderni komunikacijos priemonė ir puiki paslaugų kokybės garantija“.

Svarbiausia, kad gavėjas neužmirštų, kodėl tuos pinigus gavo. Pavyzdžiui, ant daktarui ar medicinos seselei skirto banknoto galima užrašyti savo palatos numerį, policininkui – automobilio valstybinį numerį, politikui – vietą, laiką ir aptartus pažadus.

Ar taip pokštaudami internautai neprisižais? Visko gali būti: pardavėjai turi teisę nepriimti susidėvėjusių ar kitaip sugadintų banknotų. 

Lietuvos bankas nurodo, kad nemokamai keičiami sutepti, prirašinėti, pripiešti, suplyšę, perplėšti ar kitaip sugadinti pinigai, su sąlyga, jei tai nėra tyčinis gadinimas. Europos Centrinio Banko taisyklėse patikslinama, kad įvairūs aprašinėjimai problemų keičiant banknotus sukelti neturėtų: „Eurų banknotai, kurie yra sugadinti nežymiai, pavyzdžiui, kai ant jų yra užrašytos trumpos pastabos, skaičiai ar trumpi sakiniai, iš principo nebus laikomi tyčia sugadintais eurų banknotais.“

Vis dėlto Lietuvos banko Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Baltrūnienė teigė, kad fizinių asmenų tyčia pažymėti ar aprašinėti pinigai laikytini sugadintais.

„Lietuvos banke nekeičiami ir negrąžinami banknotai, jeigu mokumo ekspertizės metu nustatoma, kad jie padirbti, sąmoningai sugadinti (sukarpyti, supjaustyti, suplėšyti, sukomponuoti ir pan.), sugadinti apsaugos nuo vagysčių įrangos (nudažyti specialiais dažais, supilti milteliais ir pan.).

Parduotuvėje ar turguje pardavėjas turi teisę tokių sugadintų pinigų nepriimti mokėjimams ir atsiskaitymams, o Lietuvos bankas, nustatęs, kad tai tyčia sugadinti pinigai, taip pat jų nekeis“, – pabrėžė N.Baltrūnienė.

Svarbu ir tai, kad keičiamos kupiūros būtų likę daugiau nei 50 procentų. Jei į banką atnešite mažiau nei pusę banknoto, teks įrodinėti, kad trūkstama dalis buvo sunaikinta, o pinigas bus pakeistas tik atlikus ekspertizę.

Beje, teisėsaugininkai pinigus žymi ne taip akivaizdžiai: tam gali būti naudojami specialūs rašikliai, kurių žymės matomos apšvietus tam tikromis lempomis, ar kiti būdai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(32)
(29)
(3)

Komentarai (5)