STT darbo įdomybės: kaip operacijų metu yra pažymimi banknotai  (35)

Įrodinėjant į korupcijos skandalą įsivėlusių „MG Baltic“ koncerno viceprezidento Raimondo Kurlianskio ir buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio kaltę, pagrindiniu įkalčiu taps teisėsaugos pažymėti 106 tūkst. eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaltiniai teigia, kad tik išimtiniais atvejais pinigai gali būti pažymėti, jei su teisėsauga nebendradarbiauja nė viena iš įtariamo nusikaltimo šalių. Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sugebėjo sužymėti visus banknotus, rastus E.Masiulio namuose. Kaip tai atsitiko?

„Modelis“

Daugybę metų su organizuotu nusikalstamumu kovojantis pareigūnas sutiko papasakoti, kaip specialiosios tarnybos fiksuoja įtariamųjų nusikalstamą veiklą. Tam reikalingas nusikalstamos veikos imitavimo modelis, pareigūnų vadinamas tiesiog „modeliu“.

„Modelio“ metu yra imituojamas kyšio davimas, tačiau pinigai, skirti papirkimui, yra ne imitacija, o tikrų tikriausi eurų banknotai.

Šiais pinigais būtų galima atsiskaityti už prekes parduotuvėje, tam tikras paslaugas ar net įnešti juos į banko sąskaitą, jei ne viena detalė – visi nusikaltimo imitavimo metu naudojami pinigai yra pažymėti.

Operatyviniai pinigai

Pažymėti nedideles pinigų sumas operatyviniai darbuotojai gali ir rašikliu, kurio paliktos žymės išryškėja tik pašvietus specialiu šviestuvu. Tai yra vadinamieji operatyviniai pinigai, kuriuos iš banko pasiskolino STT ar kita kriminaline žvalgyba užsiimanti tarnyba.

Tačiau tokie pinigai lieka specialiųjų tarnybų rankose, kadangi grąžinti jų į apyvartą tiesiog neįmanoma. Juos patikrinus net parduotuvėje ant jų išryškėtų sutartinis ženklas „Kyšis“, kuris sukeltų nepatogumų niekaip su korupcija nesusijusiam žmogui.

Todėl specialiosios tarnybos gali disponuoti tik nedidelėmis specialiai pažymėtų „operatyvinių“ pinigų sumomis.

Serijos numeris ir nuotrauka

Kartais surengti „modelį“ reikalinga didžiulė pinigų suma. Pavyzdžiui, 106 tūkst. eurų. Smulkių operatyvinių pinigų sumų, kuriomis disponuoja STT, būtų nepakakę R.Kurlianskio ir E.Masiulio sandoriui, todėl, jei buvo taikomas „modelis“, pinigų teko ieškoti kitur.

Tačiau iš šalies gautų pinigų pareigūnai negali paversti operatyviniais. Kitaip tariant, banknotų žymėjimą specialiu rašikliu specialiųjų tarnybų darbuotojai turi pakeisti kažkuo kitu.

Tokiu atveju STT operatyviniai darbuotojai užsirašo banknotų serijos numerį bei nufotografuoja „modeliui“ skirtus banknotus, kad vėliau galėtų panaudoti tai kaip įrodymą teisme.

Kitaip STT tyrimas dėl įtarimų R.Kurlianskiui ir E.Masiuliui mokesčių mokėtojams būtų atsiėjęs mažiausiai 106 tūkst. eurų, todėl versija, kad jie būtų specialiai pažymėti, šaltiniui nepasirodė įtikinama.

Taip pat, pasak šaltinio, tik išimtinis atvejis gali būti toks, kad „modelyje“ nedalyvavo nei R.Kurlianskis, nei E.Masiulis, o pinigai buvo pažymėti nė vienam apie tai nežinant.

Viešumoje buvo pasirodžiusi versija, kad pinigai buvo pažymėti tuomet, kai jau buvo perduoti E.Masiuliui. Tai esą galėjo būti padaryta tuomet, kai E.Masiulis juos kelias dienas vežiojosi savo automobilyje ir pastatydavo automobilį net kelioms valandoms, kai išeidavo su reikalais, arba politiko namuose, kur vėliau jis pinigus paslėpė.

Ši versija nėra atmestina, nes STT agentai E.Masiulį prieš pradėdami kratą pas jį, sekė dieną naktį kelias savaites.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai (35)