Įdomioji fizika: kas yra stabdymas varikliu ir kaip tai veikia? (Video)  (17)

Daugelis tikriausiai žino terminą „stabdymas varikliu“, bet ar kada nors susimąstėte, kaip iš tiesų tai veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tie, kurie mechanikoje nusimano šiek tiek daugiau, tikriausiai galėtų paaiškinti bendrą veikimo principą, tačiau yra net 3 skirtingi stabdymo varikliu metodai, kuriuos reikia pasirinkti pagal savo transporto priemonę.

Dažniausiai, stabdymą varikliu naudoja didesnių transporto priemonių vairuotojai, bet jis pasitarnauja tiek benzinu, tiek dyzeliu varomiems lengviesiems automobiliams. Šio metodo metu yra sukuriama stabdymo jėga (trinties, suspaudimo ir t.t.) variklio viduje, kuri sulėtina rotoriaus judėjimą ir sustabdo automobilį.

Pirmasis metodas yra skirtas benzininiam varikliui. Jo metu transporto priemonė yra stabdoma pasitelkiant vakuumą. Kai keliate savo koją nuo akceleratoriaus, kuro padavimo vožtuvai užsiveria , o tai reiškia, kad stūmokliai įsitraukia į cilindrus. Susidaro nedidelis vakuumas, sukuriantis jėgą, kuri slopina automobilio judėjimą.

Antrasis metodas (skirtas dyzeliniam varikliui) veikia priešingai – jo metu sukuriamas perteklinis spaudimas cilindre. Kai stūmoklis juda aukštyn, užsidaro išmetimo vožtuvas ir sukuria priešslėgį cilindre, taip paskatindamas automobilį sustoti.

Trečias būdas, skirtas dyzeliu varomam automobiliui, yra kiek sudėtingesnis. Jo esmė yra šiek tiek atlaisvinti variklio kompresiją. Šio proceso metu jūs paprasčiausiai deginate dujas ir „eikvojate energiją“, todėl lėtinate savo automobilio darbą. Plačiau apie tai galite pasižiūrėti vaizdo įraše.

Tikimės, kad dabar šiek tiek geriau suprantate stabdymo varikliu techniką. Ką gali žinoti, gal savo žiniomis, kaip sulėtinti automobilį nespaudžiant stabdžių pedalo, pavyks nustebinti ir draugus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(65)
(-54)

Komentarai (17)