Savadarbis kambario dydžio kompiuteris žaidimams  (2)

Gigantišku 16 bitų procesoriumi galima žaisti Tetrį, ir nelabai ką daugiau juo galima veikti


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai esate girdėję, kad jūsų išmaniojo telefono skaičiavimo pajėgumai viršija bendrą visų Apollo misijoms naudotų kompiuterių galią. O ką, jei paimti Super Nintendo skaičiavimo galią ir sudėti ją į kambario dydžio kompiuterį? Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti beprasmiška. Tačiau būtent tai vienas žmogus Kembridže (Anglija) ir pasiryžo atlikti. Prieš ketverius metus Jamesas Newmanas pradėjo kurti, kaip pats vadina, „megaprocesorių“ – pusę tonos sveriantį, didžiąją svetainės dalį užimantį, 16 bitų kompiuterį.

Kodėl jis to ėmėsi? Savo interneto svetainėje pateikiamas aiškus atsakymas: „Nes noriu“.

Bet duodamas interviu Popular Science, Newmanas sako, kad šis projektas prasidėjo kaip būdas vizualizuoti procesoriaus veikimą.

Dirbdamas programinės įrangos inžinieriumi, Newmanas gerai suprato skaitmeninės elektronikos veikimą, bet jam buvo „smalsu, kaip atrodytų duomenų judėjimas.“ Tad, jis pradėjo kuri procesorių, naudojantį atskirus, individualius tranzistorius, o ne mažutėlius, atspausdintus silicio plokštelėje. Tada pridėjo LED, kurie realiu laiku vizualizuoja duomenų apdorojimą.

Slenkant metams, mašina vis augo. Jis neplanavo, kad procesorius taps toks didelis. „Tiesiog įsitraukiau į tai po truputį“, sako jis.

Prieš kelias savaites Newmanas užbaigė megaprocesorių. Dabar mašina yra daugiau nei 10 metrų ilgio ir 2 m aukščio. Procesoriuje >40000 tranzistorių ir 10000 LED, jo pagaminimas atsiėjo virš $50000, sako Newmanas. Kol kas jis šiam kompiuteriui suprogramavo Tetris ir Tic-Tac-Toe žaidimus. Vėliau jis tikisi dar pridėti ir klasikinį neišmaniųjų telefonų video žaidimą „Snake“.

Ir ką apie šį neeilinį projektą mano jo draugai ir šeima? „Jiems įdomu,“ sako jis. „Tačiau, žinoma, jie visi mano, kad aš pamišęs.“

Newmanas norėtų megaprocesoriui surasti gerus namus, kur jis galėtų būti naudojamas mokymui. „Jis galėtų padėti žmonėms suprasti, kas vyksta jų naudojamų daiktų viduje,“ sako jis, „ir gal sudomintų vaikus tranzistoriaus veikimu.“

Megaprocesoriaus istorijos detalės ir nuodugnios specifikacijos pateikiamos projekto svetainėje.


Megaprocesoriaus pristatymas

Coby McDonald
www.popsci.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(37)
(3)
(34)

Komentarai (2)