Kaip Amerikoje vyksta prezidento pareigų perdavimas: vienu ypu pasikeis 4000 etatų  ()

Baracko Obamos administracijos valdžios perdavimas Donaldo Trumpo komandai prasidėjo. Dienraštis „The Guardian“ pateikia atsakymus, kada, kas ir kaip vyks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kada prezidentas Donaldas Trumpas pradės eiti pareigas?

2017 m. sausio 20 d., penktadienį. Iki inauguracijos nei Donaldas Trumpas, nei jo šeima ar darbuotojai negalės naudotis federalinės valdžios turtu ar patalpomis, išskyrus pereinamojo laikotarpio komandos veiklai numatytas erdves.

Ar tai nėra ilgas laikotarpis?

Taip, palyginti su parlamentinėmis sistemomis – ilgas, tačiau seniau viskas užtrukdavo dar ilgiau. Kai buvo parašyta JAV Konstitucija, inauguracijos data ir pirmoji naujojo Kongreso darbo diena buvo kovo 4-oji, nes, dokumento rengėjų nuomone, dėl sudėtingų kelionės sąlygų, ypač žiemą, nebuvo galima nustatyti ankstesnės datos. Tik 1933 m., kai buvo ratifikuota 20-oji Konstitucijos pataisa, JAV prezidento inauguracija buvo perkelta į sausio 20 d., o Kongreso darbo pradžia – į sausio 3 d.

Pataisa buvo priimta 1923 m., siekiant panaikinti neigiamai vertintą, tačiau įsigalėjusią praktiką, kai teisės aktus priimdavo paskutines darbo dienas skaičiuojantis Kongresas. Šiuo atžvilgiu pataisa visiškai nepasiteisino, nes per paskutiniuosius posėdžius Kongresas iki šiol dažnai priima teisės aktus, kurių naujos sudėties Kongresas paprastai nepatvirtina.

Kas vyks iki tol?

Nors kiekviena nauja administracija kiek skiriasi, išrinktasis prezidentas paprastai paskelbia kandidatus į savo kabinetą pereinamuoju laikotarpiu, o naujasis Senatas, kuris darbą pradeda sausio 3 dieną, kandidatų tvirtinimą rengia prieš inauguraciją, kad užtikrintų sklandų svarbiausių postų perdavimą.

Be to, patikrinama, ar potencialiems kandidatams negresia interesų konfliktai, kurie galėtų sutrukdyti skyrimo procesui, o kandidatams padedama pasirengti saugumo patikros procesui.

Praėjusią savaitę, kai kiekvienas iš 22 pereinamojo laikotarpio komandos skyrių vadovų D. Trumpui pristatė savo pereinamojo laikotarpio planus, pereinamojo laikotarpio komanda pateikė po tris kandidatūras į kiekvieną iš 15 kabineto pozicijų. Atrenkant kandidatūras reikalauta vadovautis D. Trumpo viešais pareiškimais ir aiškią pirmenybę teikti verslo patirties turintiems asmenims ir ilgalaikiams D. Trumpo kampanijos rėmėjams.

Be to, atsakingų asmenų buvo paprašyta įvertinti, kokius vykdomuosius potvarkius D. Trumpas galėtų neatidėliodamas panaikinti arba priimti, taip pat nustatyti sprendimus, kuriuos B. Obama atsisakė patvirtinti, pvz., dėl  naftotiekio „Keystone XL“ statybos. Dienraščio „Wall Street Journal“ duomenimis, vienas iš skyrių rengia planą, kuriame būtų numatyta, per kiek laiko D. Trumpas galėtų imtis veiksmų dėl vieno iš ryškiausių savo kampanijos pažadų – pastatyti sieną su Meksika. Teigiama, kad kitoms grupėms pavesta įvertinti galimybę persvarstyti Šiaurės Atlanto laisvosios prekybos susitarimą, kuris įsigaliojo 1994 m., ir Ramiojo vandenyno partnerystės susitarimą, kurį Jungtinės Valstijos pasirašė, tačiau kurio neratifikavo Senatas.

Be to, artimiausiomis savaitėmis D. Trumpas ir jo pagrindiniai padėjėjai pradės gauti tokias pat nacionalinio saugumo suvestines, kaip ir B. Obama.

Kas sudaro pereinamojo laikotarpio komandą?

Komandai šiuo metu vadovauja Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie ir Alabamos senatorius Jeffas Sessionsas, o buvęs Jutos gubernatorius Mike`as Leavittas yra vienas iš patarėjų. 

CNN skelbia, kad D. Trumpo pereinamojo laikotarpio komanda yra mažesnė, nei įprasta, – šiuo metu ją sudaro tik 80 darbuotojų, kurie konsultuojasi su 200 ekspertų. Tikėtina, kad tas skaičius išaugs, kai prie pereinamojo laikotarpio komandos prisijungs rinkimų kampanijos darbuotojai.

Kiek etatų teks užpildyti D. Trumpui?

Vykdomojoje valdžioje, įskaitant Baltuosius rūmus, yra apie 4 000 postų, į kuriuos darbuotojai yra skiriami. Apie 1 200 iš jų, įskaitant kabineto narius ir agentūrų vadovus, tvirtina Senatas.

Paprastai visi postai, kuriems būtinas Senato patvirtinimas, užpildomi per 6–9 mėnesių laikotarpį; daugiau kaip metų prireikia, kad būtų užpildyti viduriniosios grandies etatai, kurių patvirtinti Senate nereikia.

Kokie iššūkiai laukia D. Trumpo?

Labai nedaugelis D. Trumpo pereinamojo laikotarpio komandos narių turi porinkiminio pereinamojo laikotarpio proceso patirties. Kandidatų patikra dažnai yra nelengvas procesas, nes naujos administracijos atsakingi asmenys gana dažnai neskiria pakankamai dėmesio tiems kandidatų biografijos faktams, kurie jiems iš tiesų galėtų sutrukdyti užimti pareigas.

Kas nutiks, jei kils kokių nors problemų skiriant pareigūnus?

Kadangi 2013 m. demokratai priėmė sprendimą iš mažumos partijos atimti teisę stabdyti skyrimo procesą, D. Trumpui greičiausiai nebus labai sunku pasiekti, kad Senatas patvirtintų jo kandidatus.

Įprasta, kad inauguracijos dieną visi administracijos darbuotojai, kurių yra daugiau kaip 4 000, įteiks atsistatydinimo pareiškimus. Kol nebus paskirti nuolatiniai darbuotojai, daugeliu atvejų jų darbą laikinai atliks karjeros tarnautojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()