Išmetus monetą - skaičius ar herbas? Pasirodo, tikimybė nėra 50 prie 50: matematikos profesorius ir magijos guru paaiškino, kaip viskas vyksta iš tikrųjų  (5)

Įsivaizduokite, kad sėdite bare, gurkšnojate alų ir staiga greta sėdintis vyras pasiūlo lažybas. Jis ketina mesti monetą dešimt kartų. Jeigu daugiau kartų moneta nukris herbu į viršų, jis jums duos 20 eurų, jeigu moneta nukris daugiau kartu skaičiumi į viršų – jūs jam pralošite 20 eurų. Nėra jokių gudrybių, tai tiesiog paprastos lažybos su 50 prie 50 tikimybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar įsivaizduokite identišką situaciją, tačiau vyras šį kartą pasiūlo ne mesti monetą, o ją sukti (tarsi suktuką). Nėra jokių gudrybių, vyras netgi pasiūlo sukti jūsų monetą. Jeigu besisukdama 10 kartų ji daugiau kartų atvirs skaičiumi į viršų, jis jums duos 20 eurų, jeigu daugiau kartų moneta atvirs herbu į viršų, jūs duosite jam 20 eurų.

Sąžiningos lažybos?

Anot matematikos ir statistikos profesoriaus Persio Diaconio, tokios lažybos nėra visai sąžiningos. P.Diaconis dirba profesoriumi Stanfordo universitete, jis taip pat yra profesionalus magas.

Jis kartu su savo kolegomis atliko tyrimą, kuris parodė, kad monetos metimas nėra tik tikimybių žaidimas. Pasirodo, jog tikimybė yra 51 prie 49 – labiau tikėtina, kad atvirs ta monetos pusė, kuri buvo viršuje prieš ją išmetant.

Tačiau įdomiau yra tai, jog sukant monetą (kaip suktuką) 80 procentų tikimybė, jog atvirs skaičius. Tiesa, tai priklauso ir nuo pačios monetos. Eksperimentai buvo atliekami su amerikietiška vieno cento moneta, kurioje vietoje herbo yra vaizduojamas buvęs JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas.

Pasirodo, A.Lincolno atvaizdas yra vos sunkesnis už kitoje pusėje iškilusį skaičių, todėl monetos masės centras yra arčiau prezidento atvaizdo. Besisukanti moneta krenta dažniau į tą pusę, kurioje yra masės centras (didesnė masė), todėl ši vieno cento moneta dažniau atvirs skaičiumi į viršų.

Taigi reikėtų turėti omenyje, kad mūsų naudojamos euro monetos gali turėti kitokius masės centrus. Tikriausiai, tai galima išsiaiškinti sukant monetą. Be to, bėgant laikui monetose ima kauptis purvas bei kiti nešvarumai, dėl to statistika gali dar kartą pakrypti į vieną ar kitą pusę.

Šaltinis: Smithsonianmag.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(34)
(0)

Komentarai (5)