Kiek turi kainuoti nafta, kad nekiltų ekonominė krizė  (4)

Stambiausių naftos gavybos šalių biudžetų subalansavimui reikia skirtingų naftos kainų, ir dėl to kyla nesutarimai dėl gavybos mažinimo, rašo Bloomberg. Agentūra pateikia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenimis ir investinių bankų skaičiavimais paremtus vertinimus, kokios naftos kainos reikia šalių biudžetų subalansavimui


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuveitui užtenka mažesnės kainos ($47,8), nei pirmadienį kainavo barelis Brent markės naftos. Kuveito valdžia tradiciškai pasisako už gavybos ribojimą, palaikydama savo sąjungininkus iš Saudo Arabijos (SA). Jungtinių arabų emyratų (JAE) biudžeto subalansavimui reikia, kad barelio kaina pakiltų iki $58,6, Katarui — iki $62,1, o SA — iki $79,7, pateikia TVF duomenis Bloomberg. 2015 metais SA biudžeto deficitas dėl žemų naftos kainų pasiekė maksimumą nuo 1991 – $97 mlrd, arba 15% BVP.

Iranui būtina $55,3 už barelį kaina, tačiau jis labiau suinteresuotas susigrąžinti per JAV ir ES taikytas sankcijas prarastą naftos rinkos dalį, o vėliau siekia gauti galimybę ir toliau didinti gavybą.

Išimties iš OPEC ribojimų sistemos prašo ir Irako valdžia, nurodydamos reikalavimo apriboti pagrindinio pajamų šaltinio su teroristine ISIL organizacija kovojančiai šaliai neteisingumą. TVF vertinimu, Irakui reikėtų pasaulinių naftos kainų pakilimo iki $58,3/bt.

Rusijai, Natixis SA skaičiavimais, biudžeto subalansavimui reikia $69/bt kainos.

Angolai, UBS Group AG skaičiavimais, deficito įveikimui reikia $66,06/bt kainos. Kol kainos žemos, Angola negali atnaujinti gavybos iki 2014 m. lygio.

Alžyro biudžeto subalansavimui būtina >$90,6/bt kaina. Šios šalies valdžia siekia suderinto OPEC sprendimo priėmimo ir vardan to pasirengusi kai kurioms šalims teikti nuolaidas.

Ekvadoro ir Venesuelos reikalai liūdnesni – deficito įveikimui jiems būtina barelio naftos kaina $104,69 ir $117,5 atitinkamai. Ekvadoro prezidentas Rafael Correa anksčiau teigė, kad naftos gavybos mažinimo susitarimo žlugimas gali lemti OPEC suirimą, o sunkią krizę išgyvenančiai Venesuelai žemos naftos kainos grasina ekonomikos griūtimi.

Nigerija, kovojanti su jos naftos versloves atakuojančiais sukilėliais ir sunkiai atsigaunanti po pilietinio karo Libija nuo OPEC kvotų yra atleistos, tačiau abi šios šalys naftos brangimu suinteresuotos. Nigerijos biudžeto subalansavimui pakaktų ir $85,4/bt (Deutsche Bank skaičiavimai), o štai Libijai reikia $216,5/bt kainos (TVF duomenys).



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (4)