Bazinių pajamų eksperimentas Suomijoje įsivažiavo: štai kaip jaučiasi 560 eurų už nieką gaunantys suomiai  (8)

Suomijoje vykstantis absoliučių pajamų projekto bandymas parodė, kad bedarbių streso lygis ženkliai sumažėja, rašoma „The Independent“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-05-11 Bazinių pajamų eksperimentas Suomijoje įsivažiavo: štai kaip jaučiasi 560 eurų už nieką gaunantys suomiai  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Suomijos socialinio draudimo agentūros atstovės Marjukkos Turunen, tai „ženkliai pagerino žmonių psichinės sveikatos būseną“.

Papildomos lėšos

Analogų pasaulyje beveik neturinti programa Suomijoje susilaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio. Pirmieji Europoje jie šiais metais atsirinko 2000 žmonių šalyje, kurie du metus gaus po 560 eurų kiekvieną mėnesį.

Lėšų gavėjai neturi pranešti, ar jie siekia įsidarbinti, taip pat jiems nereikia aiškinti, kur tas lėšas išleis. Šie pinigai yra išskaičiuojami iš bet kokių kitų valstybės mokamų lėšų, kurias jie gauna.

Sumažina nesaugumo jausmą

Lietuviškos SODROS atitikmens Suomijoje KELA atstovė Marjukka Turunen pareiškė, kad be to, jog sumažino iki minimumo biurokratijos poreikį, mažina ir efektyviai kovoja su skurdu, naujoji sistema dar ir turi tiesioginį teigiamą poveikį žmonių psichinei sveikatai.

„Buvo viena moteris, kuri pasakojo: „Aš bijojau kiekvieną sykį, kai suskambėdavo telefonas, kad tai bus darbo biržos atstovai, kurie siūlys darbą,“ – pasakojo M. Turunen leidiniui „Kera News“. Pasak jos, moteris negalėjo dirbti, nes turėjo prižiūrėti savo senus tėvus.

„Šis eksperimentas turi tiesioginį poveikį, taip pat ir žmonių streso lygiui,“ – pasakojo ji.

Eksperimento metu, net jeigu jo dalyvis susiranda darbą, jis ir toliau gaus „stipendiją“, kuri turės palengvinti jo būtį, kol jis įsitvirtins darbe ir panaikins baimes, kad verčiau reikėjo neieškoti darbo ir tiesiog gauti garantuotas pajamas.

Originalus būdas kovoti su nedarbu

Įdomiausia yra tai, kad Suomijos valdžia tokiu būdu nusprendė kovoti su ir taip dosnios bei sudėtingos socialinio aprūpinimo sistemos pagimdyta bedarbyste.

Centro dešiniųjų vyriausybė tokiu būdu nusprendė paveikti augantį nedarbo lygį. Praėjusių metų lapkritį daugiau nei 8 proc. suomių neturėjo darbo.

Vidutinis atlyginimas Suomijos privačiame sektoriuje – 3500 eurų per mėnesį.

Šių metų balandį panašią sistemą pristatė didžiausias Kanados miestas Ontarijas. Pasak miesto premjerės Kathleen Wynne, šis naujas projektas yra atsakas į šiuolaikinio pasaulio naujus iššūkius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(65)
(8)
(57)

Komentarai (8)