Modernaus žaidimo psichozė visa jėga užgriuvo Lietuvą: prekybininkai sako, kad dar nėra regėję nieko panašaus  (7)

Iš pirmo žvilgsnio paprastas sukutis „Fidget Spinner“ verčia pečiais gūžčioti ir visko mačiusius prekybininkus. Tokios psichozės, kai staiga kone visiems prireikė vieno žaislo, daugelis sakė dar neregėję.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo populiarumą, ko gero, didina ir tai, kad įsigyti „Fidget Spinner“ Lietuvoje nėra taip paprasta. Ne visi prekybininkai įšoko į žaislo populiarumo traukinį, o tie, kurie atsivežė, nespėja tenkinti visų poreikių.

„Jau neturime, ateikite kitą dieną", - tokį atsakymą pastarosiomis dienomis neretai išgirsta vaikų įgeidžius norintys patenkinti klaipėdiečiai.

Karštligiškos paieškos

„Gal dideliais kiekiais parduodate „spinerius“?“ - teiravosi į redakciją paskambinęs vyriškis. Suvokęs, kad supainiojo numerius, pripažino karštligiškai ieškantis, kur įsigyti kuo daugiau sukučių, kol ši aukso gysla nesibaigė.

„Dabar visi prekybininkai ant ausų„, - nenorėjęs detalizuoti, kur jais žada prekiauti, vyras ir skubėjo atsisveikinti.

Nekeista, jog itin didelę įvairovę tokių žaisliukų siūlo naują rinką greitai pajutę kinai - čia galima surasti ne tik didžiulią formų įvairovę, bet ir labai platų kainų spektrą.

Socialiniuose tinkluose tėvai taip pat masiškai dalijasi patarimais, kur įsigyti pastarosiomis savaitėmis geidžiamiausiu tituluojamą žaislą, ir tuo pačiu nepaliauja stebėtis, ką tokio ypatingo vaikai ir paaugliai jame rado. Esą sukasi, ir tiek.

„Tų tėvų, kurie stebisi, visada paklausiu, ar vaikystėje jie patys turėjo „Yo-Yo“? Daugelis atsako teigiamai. Manau, kad kiekviena karta randa savo išskirtinį žaislą, ir tiek“, - svarstė „Varlė.LT“ ir „Fotoaparatas.Lt“ direktorius Jevgenijus Sokolovas.

Prieš dvi savaites Klaipėdoje esančiose parduotuvėse „spineriais“ pradėjęs prekiauti vyras ir pats stebėjosi tokia paklausa.

„Realiai vos spėjame vežti. Didžioji dalis pirkėjų dabar į mūsų parduotuvę ateina būtent dėl šio daikčiuko, tad kartais tenka ant durų ir plakatą užklijuoti, kad „Fidget Spinner“ baigėsi, ir parašome, kada vėl turėsime“, - pasakojo J. Sokolovas.

Kadangi elektronikos parduotuvėje paprastai nebūna tokio srauto žmonių, jam smagu stebėti, kaip toks mažas žaisliukas pagyvino parduotuvės gyvenimą.

„Fenomenas“

Paskambinę į keletą Klaipėdoje žaislais prekiaujančių parduotuvių sužinojome, kad jose šio išsvajoto žaisliuko nėra. Vieni dar nespėjo atsivežti, kiti jau visus pardavė ir laukia kitos partijos.

„Birželio mėnesį tikrai turėsime, kol kas neturime. Žmonės teiraujasi. Ir atėję ieško, ir skambina“, - pasakojo prekybos centre „Akropolis“ esančios „Žaislų planetos“ vedėja.

Moteris sakė, kad panašios vieno žaislo manijos bangos periodiškai vis pasikartoja. Pastarąjį sykį esą kažkas panašaus buvo prieš praėjusias Kalėdas, kai visi ieškojo lietuviškai kalbančios lėlės Tauškutės.

Kiti prekybininkai prisiminė, kad nemenkas bumas buvo ir su „Loom Band“ gumytėmis, iš kurių vaikai pynė apyrankes, populiarus buvęs ir žongliravimo žaidimas „Diabolo“.

Visgi esą tokios psichozės, kokią sukėlė „spineriai“, vargu ar yra buvę. Suprantama, visame pasaulyje ji prasidėjo anksčiau nei Lietuvoje. Svarstoma, kad vaikai ir paaugliai apie jį sužinojo žiūrėdami „Youtube“.

„Tai yra fenomenas, nes „spineriai“ geidžiami kone visame pasaulyje.

Paprastai stebime tokias tendencijas - kas madinga Lietuvoje, Latvijoje - jau ne. O čia visas pasaulis pamišo... Ir tikrai nėra atsakymo, kaip taip atsitiko. Manau, jei kas turėtų atsakymą, kaip tai padaryti, tiesiog sukurtų kitą žaisliuką ir taip pat jį išpopuliarintų", - kalbėjo „Galvosūkių pasaulio“ komercijos direktorius Gintaras Dutkevičius.

Pasak jo, pastarosiomis dienomis šio suktuko ieško ne tik vaikai su tėvais, bet ir fiziniai asmenys, kurie norėtų jais prekiauti.

„Matyt, niekas iš prekybininkų dabar jų neturi pakankamai, kad galėtų ramiai sėdėti. Šluote iššluoja“, - sakė G. Dutkevičius.

Prekybininkų teigimu, esant tokiai psichozei, yra nemenka grėsmė, kad rinkoje atsiras daug nekokybiškų produktų. Esą jau ir dabar stebimos tokios tendencijos.

Ramina ar blaško?

„Neseniai pažiūrėjau vaizdo siužetą apie „Fidget Spinner“ istoriją. Ten pasakojama, kad jį prieš daugelį metų specialiai savo dukrai JAV sukūrė viena mama. Jį užpatentavo, pardavė keletą tūkstančių ir tuo viskas pasibaigė. Kai baigėsi patento galiojimo laikas, moteris naujo nebepirko. Šis žaislas atgaivintas 2016-ųjų gruodį. Teigiama, kad nauja jo paskirtis buvo labiau orientuota į kontorų darbuotojus - esą „Fidget Spinner“ padeda atsipalaiduoti, taip pat tai puikus užsiėmimas užstrigus automobilių spūstyse“, - girdėtą istoriją atpasakojo J. Sokolovas.

Viešojoje erdvėje pateikiama ir kita versija, esą šis žaislas skirtas aktyvumo ir dėmesio sutrikimams palengvinti, neva ypač jis tinka autistams. Tačiau kai kurių JAV mokslininkų teigimu, tokių sutrikimų neturinčius žmones šis žaislas labiau blaško nei padeda.

„Mano sūnus „papirko“ mus tikindamas, kad gavęs „spinerį“ jis mažiau žais išmaniuoju telefonu, nes reikės sukioti rankose šį išsvajotą daikčiuką. Nupirkome. Tad dabar stebime tokį vaizdą: vienoje rankoje išmanusis telefonas, kitoje - suktukas“, - juokėsi klaipėdietė Deimantė.

Už „Fidget Spinner“ moteris sakė parduotuvėje mokėjusi beveik septynis eurus. Nors girdėjusi, kad internetinėse parduotuvėse galima įsigyti ir gerokai pigiau, tačiau tuomet reikėtų laukti, o ir dėl kokybės nežinia.

Lietuvoje šių žaisliukų kainos svyruoja nuo 3 iki 9 eurų. J. Sokolovas žadėjo atvežti į Klaipėdą ir žalvarinių, kurie kainuos maždaug 15 eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Edita Gudavičė
(3)
(20)
(-17)

Komentarai (7)