Kai mūzų netrūksta - vėl prisimenamos Dali namuose vykusios garsios orgijos  ()

Siurrealizmo tėvo ispanų dailininko Salvadoro Dali (1904–1989) seksualinis gyvenimas ir vėl aptarinėjamas kaip tuomet, kai menininkas dar buvo tarp gyvųjų. Šias kalbas iš naujo pakurstė ir būrėja Taro kortomis Pilar Abel Martinez (61 m.).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimtmetį moteris skelbėsi esanti vienturtė garsiojo menininko duktė. Bet pagaliau ilgai trukusios spėlionės, ar vienas žymiausių XX amžiaus dailininkų turėjo dukterį, baigtos.

Ispanė P.Abel Martinez nėra S.Dali palikuonė. Tokį sprendimą neseniai paskelbė Madrido teismas po to, kai liepos mėnesį ekshumavus beveik prieš tris dešimtmečius mirusio dailininko kūną buvo atlikti DNR tyrimai.

Tyrimų rezultatai nepaliko jokių abejonių – jokio biologinio ryšio tarp vieno garsiausių XX amžiaus menininkų S.Dali ir P.Abel Martinez nėra.

Dabar, kai išaiškėjo tiesa, nuo širdies nepakankamumo mirusio ekstravagancijos tėvo palaikai vėl atguls po Dali teatro-muziejaus stiklo kupolu gimtajame Figereso mieste šiaurės rytiniame Ispanijos Katalonijos regione.

1956 metais gimusi Pilar ne vienus metus bandė visus įtikinti, kad yra vienturtė garsiojo siurrealisto dailininko duktė, ir tvirtino turinti teisę paveldėti ketvirtį Ispanijos valstybei priklausančio šimtais milijonų eurų vertinamo menininko palikimo. Teismuose savo tiesą bandžiusi įrodyti P.Abel Martinez nuo 2015 metų siekė, kad būtų ekshumuotas 1989 metų sausį mirusio tuomet 84 metų dailininko kūnas ir atliktas DNR tyrimas tėvystei nustatyti.

Tiesos ieškanti būrėja visą šį laiką teigė, kad ją vilioja ne garsiojo dailininko paliktas milžiniškas turtas, o noras teisėtai pasikeisti pavardę į Dali ir visam pasauliui atskleisti tiesą. Skurdžioje šeimoje augusi tamsiaplaukė Pilar esą daugybę kartų iš įvairių žmonių girdėjusi, kad yra labai panaši į garsųjį menininką S.Dali. Vienintelis juodu skiriantis bruožas – garsieji dailininko ūsai.

Pasak Pilar, būtent gimtajame S.Dali mieste, ekstravagantiškojo menininko vasarnamyje, kur praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje kambarine dirbo jos tuo metu dar tik paauglė motina Antonia Martinez de Haro, ir buvo užsimezgęs menininko ir jos gimdytojos slaptas romanas. Aiškiaregė nėra tikra, ar apie S.Dali galimą romaną su jos motina žinojo dailininko žmona Gala Eluard Dali (1894–1982). Su savo mūza Gala, kurios tikrasis vardas – Jelena Djakonova, garsusis dailininkas susipažino 1929-aisiais.

Rusijoje gimusi Jelena buvo dešimčia metų vyresnė ir tuo metu ištekėjusi už S.Dali draugo prancūzų poeto Paulo Eluard’o (1895–1952). Jelena paliko vyrą ir po ketverių metų pažinties susituokė su S.Dali. Gala tapo menininko mūza ir vadybininke.

Meno kritikų ir dailininko biografų tvirtinimu, vienas kitam atsidavusiais partneriais jie liko iki pat Galos mirties. Tiesa, Gala nebuvo ištikima sutuoktiniui. Moteris buvo užmezgusi ne vieną romaną, o S.Dali vis baiminosi, kad mūza jį gali palikti.

Pora vaikų nesusilaukė, ir tai tik dar labiau kurstė kalbas apie menininko seksualinę orientaciją ir lytinį nepajėgumą. Kai kurie tiki, kad Dali buvo homoseksualus ir buvo užmezgęs romaną su ispanų poetu Federico Garcia Lorca (1898–1936).

Kiti mano, kad dailininkas mylėjo tik trejais metais jaunesnę vienintelę seserį Aną Marią. Bene populiariausia nuomonė, kad savo lytinę aistrą S.Dali patenkindavo tik masturbuodamasis, nes seksą su kitu žmogumi siejo su nuopuoliu ir supuvimu.

Dėl to, matyt, galima kaltinti jo tėvą, kuris berniukui rodydavo intymias venerinėmis ligomis sergančių žmonių nuotraukas. Galbūt dėl to S.Dali kamavo ir moteriškų genitalijų fobija, bet jis žavėjosi sadomazochizmu.

Išgarsėjęs savimyla S.Dali su žmona Gala kas savaitę rengdavo sekso orgijas, o jų namuose būdavo pilna sekso žaisliukų. Vienos tokios sekso orgijos dailininko namuose Niujorke dalyve yra tapusi ir dainininkė Cher (71 m.) su savo tuomečiu vyru Sonny Bono, kuris žuvo 1998-aisiais. Tiesa, kalbama, kad S.Dali savo rengiamas sekso orgijas stebėdavo tik iš šalies.

Dailininkas autobiografijoje „Slaptas gyvenimas“ prisipažino, kad mėgsta save seksualiai patenkinti priešais veidrodį ir netgi yra vujaristas – žmogus, kuris seksualiai pasitenkina stebėdamas kitų lyties organus arba sueitį. Išsišokėlio memuarai laikomi nepatikimais. Kaip ir kalbos, esą jam geidulį sužadindavo mintys apie nacių lyderį Adolfą Hitlerį (1889–1945), kaip apie moterį.

Pasak istoriko ir S.Dali biografo Ivano Gibsono, garsusis siurrealizmo atstovas nuolat kartojo esąs impotentas ir kad tik impotentai gali būti puikūs dailininkai. Vienas impozantiškojo menininko draugas biografui I.Gibsonui papasakojo ir daugiau intymių detalių iš dailininko gyvenimo.

Jis tikino, kad dailininkas negalėjo turėti jokių seksualinių ryšių su jokiu žmogumi, veikiausiai net ir su savo žmona Gala. Mat menininkas nekentė būti liečiamas, nes tuomet jausdavosi tarsi patekęs į erelio nagus.

Todėl P.Abel Martinez tikinimai, kad ji yra S.Dali duktė, nustebino daugelį. Išsiskyrusi keturių vaikų motina užaugo tame pačiame Figereso mieste, bet su tariamu tėvu nėra bendravusi. Moteris tvirtino, jog pirmą kartą apie tai, kad garsusis dailininkas yra jos tėvas, iš močiutės lūpų išgirdo būdama paauglė.

Vėliau esą tai keletą kartų patvirtino ir pati Antonia, kuri, būdama nėščia, ištekėjo už savo buvusio draugo Joano Abelio. Pilar gimus motinos sutuoktinis oficialiai pripažino ją savo dukterimi. Vis dėlto Pilar kalbas, esą jos tikrasis tėvas yra žymusis menininkas, daugelis ispanų dar ir iki DNR tyrimų išvadų laikė išgalvota pasaka. Prie tokios visuomenės nuomonės prisidėjo ir pati būrėja kortomis.

Mat tai buvo nebe pirmas kartas, kai per Cheronos televiziją dėliodama Taro kortas moteris bandė save susieti su garsiu žmogumi. 2005-aisiais P.Abel Martinez padavė į teismą ispanų rašytoją Javierą Cercasą (55 m.) už tai, kad jis viename savo romane neva ją įžeidė ir taip pakenkė jos reputacijai. Būrėja iš rašytojo siekė prisiteisti 700 tūkstančių eurų, bet teismas ieškinį atmetė kaip nepagrįstą.

Nors daugelis meno kritikų priešinosi dailininko ekshumacijai ir baisėjosi nesibaigiančia galimos tėvystės istorija, menininko biografas I.Gibsonas tvirtina neabejojąs, kad pačiam S.Dali būtų patikusi ši neįprasta ir siurrealistiška istorija: „Esu įsitikinęs, kad jis būtų buvęs sužavėtas viso šio reikalo.“

Parengė  Ernesta Vinevičiūtė 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(9)
(2)

Komentarai ()