Kas per keistenybės darosi pasaulyje? Atgimsta seniausiai pamirštos audio kasetės ir milijonai vinilinių plokštelių  (8)

Vinilinės plokštelės dabar išgyvena net labai gerus laikus. Jos sugrįžta į madą ir į paprastų žmonių namus. Vėl madinga dovanoti plokšteles ir vėl madinga jas leisti. Tačiau, nors jūs apie tai dar nepagalvojote, kasetės taip pat vėl populiarėja. Kodėl? Ar jos paseks vinilinių plokštelių pavyzdžiu ir sugrįš į kasdienį muzikos klausytojų gyvenimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeiti metai kasetėms buvo geriausi nuo pat 2012-ųjų. Dar daugiau - augimas jau keletą metų yra labai stabilus, tačiau vinilinėms plokštelėms audio kasetės prilygti negali. Pernai JAV parduota daugiau nei 174 tūkstančiai naujų į kasetes įrašytų albumų, o 2016-aisiais - 129 tūkstančiai. Pastarasis skaičius gerokai lenkė 2015-ųjų pardavimus ir taip toliau. Kasečių populiarumas auga, o didieji pardavimai vyksta ten, kur dabar dauguma senųjų technologijų ir gyvena - internete ir sendaikčių turguose. Bet kodėl jos taip staiga išpopuliarėjo?

Atsakymas į šį klausimą yra toks pats, kaip ir į klausimus dėl senų filmų, „Nokia 3310“, retro kompiuterinių žaidimų ir kitų praeities artefaktų sugrįžimo - nostalgija. Žmonės vis dažniau prisimena savo jaunystės technologijas ir nori jas išbandyti. Visgi, vinilinės plokštelės, grojamos kokybiška įranga, suteikia labai kokybišką garsą. Tuo tarpu kasetės visais laikais pasižymėdavo gana prasta garso kokybe ir neilgaamžiu dizainu. Taigi, jas žmonės perka tiesiog norėdami prisiminti jų garsą ir tą jausmą, kai į grotuvą įdedama kasetė.

Nostalgiją pasitelkia ir serialų kūrėjai. Per televiziją vis dažniau rodomas veiksmas, vykstantis praeito amžiaus devintame-dešimtame dešimtmečiuose. Šis laikas yra labai patogus ne tik todėl, kad žmonės tiems laikams išsaugojo šiltus jausmus (iš esmės todėl, nes patys tuomet buvo jaunesni), bet ir todėl, kad tada nebuvo interneto ir mobiliųjų telefonų kiekviename name. Taip galima kurti kiek sudėtingesnius socialinius santykius ir siužetus, kuomet reikia išsiaiškinti paslaptis, aplink nėra telefono ar kitų priemonių pagalbai išsikviesti. Filmo „Guardians of the Galaxy“ (2014) ir „Netflix“ serialo „Stranger Things“ garso takeliai buvo išleisti kasetėse ir tapo labai populiariais.

Tai ar paseks kasetės plokštelių renesanso pavyzdžiu? Tikriausiai ne, nes siūlo ne tiek jau daug. Minėjome, kad JAV pernai parduota 174 tūkstančiai naujai iškeptų kasečių. Per tą patį laiką toje pačioje šalyje parduota 14,32 milijonai vinilinių plokštelių. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(7)
(22)

Komentarai (8)