Savižudybės prevencijos linijos dabar kaip niekad užimtos - neįtikėtina, kokį efektą turi Bitkoino smukimai  (4)

Nuo praeito mėnesio populiariausios kriptovaliutos kursas krito perpus. Ekspertai prognozavo tokį nuosmukį, tačiau investuotojai stengėsi išlaikyti savo pinigus kiek įmanoma ilgiau, o vėliau nespėjo laiku parduoti. Rezultatas - didžiulės prarastos pinigų sumos, sugriuvusios svajonės ir užimtos savižudžių pagalbos linijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bitkoinas patyrė visą eilę smūgių. Kinija ir Pietų Korėja nusprendė griežčiau kontroliuoti prekybą šia kriptovaliuta, o vėliau užsidarė ir populiari platforma „Bitconnect“. Neseniai investuotojai džiaugėsi stipriai išaugusia bitkoino verte. Buvo tikima, kad ji nesustos augti, todėl daugybė žmonių investavo didžiules sumas. Kai kurie - savo viso gyvenimo santaupas ar netgi iš bankų paimtas paskolas.

Dabar šie žmonės internete dalijasi savo istorijomis, kurios susilaukia ne tik palaikymo, bet ir pašaipių replikų. Kai kurie vartotojai teigia, kad į bitkoinus investavo ir 500 tūkstančių dolerių, kuriuos skolinosi iš banko. Dabar dėl situacijos jie net negali atitraukti likusių pinigų. Kiti teigia investavę visas šeimos santaupas. Teigiama, kad juos paskatino staigus bitkoino vertės augimas praeitų metų pabaigoje ir kai kurių kriptovaliutų ekspertų teigimas, kad bitkoinas gali pasiekti ir 500 tūkstančių dolerių vertę. Bendrai sutinkama, kad žmonės elgėsi neprotingai, investuodami į rinką, kurios nesupranta. Tačiau tokių pamokų lengvai išmokti neįmanoma.

Populiariuose kriptovaliutų forumuose dabar žmonės tyliau diskutuoja apie bitkoino ir kitų didžiųjų virtualių valiutų vertę. Vis dažniau dalijamasi kitomis žinutėmis. Pavyzdžiui, savižudybės prevencijos pagalbos linijomis. Ir ne be reikalo - ir gerais laikais žmonės žudėsi dėl bitkoinų. „Reddit“ tinkle vienas vartotojas pasidalino istorija, kaip jo 29 metų brolis pasitraukė iš gyvenimo todėl, kad laiku neinvestavo į bitkoinus. Svartęs šią galimybę, bet ja nepasinaudojęs vyras graužėsi, kad praleido galimybę taip stipriai praturtėti. Vyras skaičiavo, kad jei būtų investavęs iš karto, kai apie tai pagalvojo, būtų turėjęs 50 milijonų dolerių banke. Žinoma, „kas būtų, jeigu būtų“ mintis nėra racionali - kas žino, kuriuo metu tuomet vyras savo valiutą būtų pardavęs. Tačiau savigraužos pakako, kad jis priimtų sprendimą nusižudyti.

George Popescu, pakankamai gerai žinomas kriptovaliutų ekspertas, dar kylant bitkoino vertei teigė, kad reikėtų sukurti specialią savižudžių pagalbos liniją. Problemos esmė, Popescu nuomone, buvo ta, kad žmonės investavo į tai, ko nesupranta. Jie tiesiog atsisakė įvertinti riziką ir galėjo nukentėti. Ir nukentėjo.

Bitkoino vertė, panašu, stabilizuojasi ties kažkur apie 10 tūkstančių dolerių. Tikėtina, kad ji ir vėl pradės augti, nes kurį laiką taip pigiai bitkoinų įsigyti nebuvo įmanoma. Bet kokia virtualios valiutos ateitis pasakyti negali niekas. Ir kaip paskatinti žmones investuoti protingai, turėti atsarginį planą ir sutramdyti savo beribį optimizmą?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(11)
(37)

Komentarai (4)