Kaip nutiko, kad padangų gamintojas ėmėsi vertinti restoranus? Kiek „Michelin“ žvaigždučių restoranų yra kaimyninėje Lenkijoje?  (1)

Ar esate girdėję apie „Michelin“ žvaigždutes? Jomis vertinami patys geriausi pasaulio restoranai. Tačiau pats „Michelin“ vardas dažniau girdimas kitame kontekste - juk tai yra padangų gamintojas! Kaip nutiko, kad garsus padangų gamintojas ėmėsi vertinti restoranus? Kur yra mums artimiausi „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti restoranai? Ir kaip teisingai reikėtų tarti žodį „Michelin“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

XIX a. pabaigoje įkurta didžiausia pasaulyje padangų gamintoja prancūzų kompanija „Michelin“ garsi ne tik padangomis. Bene prieš šimtmetį ji pradėjo leisti po Prancūziją keliaujantiems turistams gidą, kuriame nurodomi lankytini restoranai ir viešbučiai.

Iš pradžių su aukštąja virtuve tai neturėjo nieko bendra, tiesiog broliai Michelinai sugalvojo savo klientams patarti, kur kelyje neblogai užkąsti.

Bet ilgainiui kelių žemėlapius išstūmė informacija apie restoranus ir jų virtuvę, ir restoranai pradėti vertinti žvaigždutėmis. 1926 metais pristatyta vienos žvaigždutės vertinimo sistema, o jau 1933 metais pristatyta antra ir trečia žvaigždutė. Savaime aišku, gaudi daugiau žvaigždučių yra labai sunku.

Šiuo metu daugiausiai trijų žvaigždučių restoranų yra Prancūzijoje - ten, kuri „Michelin“ ir įsikūrusi. Aišku, negalima nuvertinti prancūziškos virtuvės meistriškumo, tačiau nereikėtų pamiršti, kad „Michelin“ vertinimas šioje šalyje ir prasidėjo. Daug tokių restoranų ir Italijoje bei Japonijoje. Lenkijoje yra 56 restoranai įvertinti viena „Michelin“ žvaigždute - 30 jų yra Varšuvoje, dar 26- Krokuvoje.

Beje, daugelis misų šį pavadinimą tarią neteisingai – reikia sakyti ne „Mišelino“, kaip daug kas Lietuvoje sako, o „Mišleno“ – žvaigždučių sistema. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(10)
(-5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: