Skamba neįtikėtinai, bet tai tiesa: kaip narai rašo užrašus po vandeniu ir kokias paprastas priemones tam naudoja  (0)

Jei jums reikia ką nors užsirašyti, tai tiesiog išsitraukiate tušinuką, užrašų knygelę ir paliekate nedidelę pastabą. Na, tikriausiai smulkius užrašus dabar dažniau atliekate išmaniuoju telefonu, bet nei viena iš šių priemonių netinka naudojimui po vandeniu. Tai kaip narai ką nors užsirašo? Kam jiems gali būti reikalingi užrašai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, narai po vandeniu rašo gana nemažai. Pavyzdžiui, įvairiose vandenynų, upių ir jūrų vietose tyrimus atlieka mokslininkai, kuriems svarbu pasižymėti savo pastebėjimus, nes iškilus į paviršių viską galima pamiršti. Nardo ir inžinieriai, kurie apžiūrinėja įvairias konstrukcijas. Jiems svarbu atsiminti problemines konstrukcijų vietas ar tai, ką būtina atlikti objektą prižiūrintiems darbininkams. Po vandeniu dirbantys fotografai visuomet turi pasižymėti nustatymus, kuriuos naudojo kiekvienai nuotraukai. Galiausiai, raštas narams yra ir tiesioginio bendravimo forma - ne viską galima parodyti gestais, todėl kartais tiesiog greičiau yra užrašyti žinutę ir parodyti ją bendražygiams.

Tačiau vanduo rašto nemėgsta. Popierius vandenyje tiesiog suyra į mažyčius gabalėlius, o rašalas nusiplauna. Įprasti rašikliai po vandeniu apskritai neveiktų. Tai ką naudoja narai? Kad ir kaip banaliai tai skambėtų, pieštukas vis dar yra nepakeičiamas ir kosmose, ir po vandeniu.

Įprasti pieštukai puikiai veikia po vandeniu. Jie nelieja rašalo, neturi jokių judančių dalių ir veikia nuo trinties, kuomet šerdis lėtai dyla savo daleles palikdama ant kokio kieto paviršiaus. Narai mėgsta specialiai golfui sukurtus pieštukus, nes dažnai būna atsparūs vandeniui. Įprasti pieštukai dažnai gaminami iš medienos pluošto. Jie puikiai veiktų po vandeniu, tačiau po kelių panėrimų medienos pluoštas imtų irti arba apaugtų pelėsiu. Golfo žaidėjai daug laiko praleidžia lauke net lietui lyjant, todėl golfo pieštukai dažnai yra gaminami iš sintetinio pluošto. Jie taip pat yra trumpesni, kas narams taip pat patinka.

Rašymo paviršiaus pasirinkimas priklauso nuo to, ką norima pasižymėti. Jei raštas po vandeniu bus naudojamas tik komunikacijai, naudojamos plastikinės lentelės - viena nedidelė lentelė gali būti pritvirtinta prie naro riešo. Tačiau jei koks nors naras nori pasižymėti daugiau dalykų vieno panėrimo metu, jam reikia vandeniui atsparaus bloknoto - tokių tikrai yra. Įdomu tai, kad trintukai taip pat veikia po vandeniu.

Egzistuoja ir šiuolaikiškesnių alternatyvų. Pavyzdžiui, magnetinės lentelės naudoja magnetinį rašiklį, kuris aktyvuoja lentelėje esančias daleles. Taip pat egzistuoja lentelių su slenkančiu rašymo paviršiumi, kuris yra suvyniotas ant dviejų rulonėlių. Taip naras gali su savimi pasiimti labai didelį rašymo plotą užrašams. Rinkai buvo pristatytos ir elektroninės priemonės, tačiau jos per daug neišpopuliarėjo, nes paprastas pieštukas yra toks patikimas, pigus ir patogus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (0)