Ar pastebėjote? 7 išradimai, kurie kardinaliai keičia mūsų aplinką ir kasdienybę (Video)  ()

Inovatyvios technologijos pokyčius atneša ne tik į milžiniškas gamyklas, bet ir į kasdienį mūsų gyvenimą. Tokie įprasti darbai kaip drabužių skalbimas, langų valymas ar dantų priežiūra gali pasikeisti neatpažįstamai vien dėl kelių naujų išradimų. Siūlome susipažinti su septyniais pokyčiais, apie kuriuos anksčiau turbūt nė nesusimąstėte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Automatinis dantų šepetėlis „Amabrush“ – įrenginys, kuris palengvina dantų priežiūrą. Gamintojų teigimu, užtenka 10 sekundžių ir visi dantys tampa švarūs, nes valomi vienu metu. Žmogui užtenka priliesti prietaisą prie dantų, paspausti mygtuką ir palaukti 10 sekundžių. Įrenginį sudaro rankena, burnos ertmės formos šepetėlis ir specialios dantų pastos kapsulės. Anot kūrėjų, įprastu šepetėliu nemažai žmonių dantis valosi vos minutę, kai gydytojai rekomenduoja dvigubai ilgiau. Tad, „Amabrush“ efektyviai išsprendžia poros minučių dantų valymo klausimą ir sutaupo laiko. Juk paskaičiuota, kad vidutiniškai žmogus per savo gyvenimą vien tik valydamas dantis vonioje praleidžia maždaug 108 dienas.


Amabrush: https://www.youtube.com/watch?v=yZgGG_LbrwM

O kiek laiko žmonės sugaišta, valydami būsto langus? Jau dabar visame pasaulyje sparčiai populiarėja langų valymo robotai ir pigesni langų valymo sprendimai – specialūs magnetiniai įrenginiai, valantys stiklus iškart iš abiejų pusių. Visų pirma, šie sprendimai užtikrina valytojų saugumą. Kai langus valome moderniomis priemonėmis, nereikia demonstruoti akrobatinių sugebėjimų persisveriant per langą. Magnetiniu langų valymo įrenginiu, tokiu kaip „Glider“, langai nuvalomi dvigubai greičiau – abi stiklo pusės valomos vienu metu, nes prie paviršiaus prigludusias šluostes kartu laiko įrenginyje įmontuoti magnetai. Taigi, jūs valote langą iš vidaus, o kita įrenginio dalis – iš išorės.

Savaime suprantama, kai viską atlieka robotas, namų švara rūpintis dar paprasčiau. Lietuvoje taip pat jau galima įsigyti arba išsinuomoti nedidelį ir paprastai valdomą robotą, kuris valo langus, veidrodžius ir kitus lygius paviršius. Robotas turi įkraunamą bateriją, o ant lango jis laikosi patikimai prisisiurbęs. Tokie robotai gali vykdyti net kelias valymo programas, o valdyti juos paprasta nuotolinio valdymo pulteliu ar mobiliuoju telefonu.

O dar geriau, jei langai neišsipurvintų. Taikydami nanotechnologijas, mokslininkai kuria purvui ir dulkėms atsparius langus. Superhidrofobinė danga ypatinga tuo, kad vanduo neužsilaiko dangos paviršiuje, o slysdamas žemyn, nuplauna purvą ir kitus nešvarumus, nepalikdamas jokių pėdsakų.

Fotokatalitinė danga užtikrina, kad stiklas liks švarus, net jeigu kas nors ant jo pripieš žymekliu – šio tipo danga skaido organines nešvarumų molekules, kai langų paviršių pasiekia Saulės ultravioletiniai spinduliai.

Be to, nanotechnologijos yra ekonomiškas ir paprastas patalpos temperatūros išlaikymo sprendimas. Australijos RMIT universiteto mokslininkai sukūrė naują itin ploną dangą, reaguojančią į šilumą ir šaltį. Išmanioji danga patalpų viduje sulaiko šilumą, kai lauke šalta, o kai šviečia kaitri saulė – danga nepraleidžia spindulių į vidų. Taip išmanieji langai padeda reguliuoti viso pastato temperatūrą.

Neišsitepantys drabužiai – tokie, kurių nereikia skalbti. Galite pamiršti visas skalbimo priemonių reklamas, nes medžiaga, iš kurios pasiūti naujos kartos drabužiai pagaminta, taikant hibrofobinę nanotechnologiją. Iš sorono medvilnės pasiūti marškiniai atrodo visiškai taip pat kaip ir įprasti.

 

Skirtumas atsiskleidžia, ant marškinių užtiškus lašui kavos ar sulčių. Skystis tiesiog neįsigeria ir neužsilaiko marškinių medžiagos paviršiuje – užtenka paimti popierinę servetėlę ir nubraukti viską, kas ant paprastos medžiagos drabužio virstų dėme. Negana to, marškinių medžiaga yra labai minkšta ir elastinga – kad ir kiek glamžysite drabužį, jis išlaikys savo formą.

Bedūmis tabakas. Tabako kaitinimo technologija vadinama didžiausia inovacija tabako industrijoje. Daugiau kaip dešimtmetį virš 400 mokslininkų dirba mokslinių tyrimų centruose Šveicarijoje ir Singapūre tam, kad pakeistų tabako vartojimo įpročius. IQOS yra jų darbo rezultatas. Naudojant IQOS įrenginį, nelieka pelenų, todėl baldams ir kilimams negresia dėmės ir išdeginima. Nemalonaus kvapo problema taip pat efektyviai išsprendžiama – skirtumas ypač jaučiamas ant drabužių, plaukų, rankų, vidaus patalpose, automobilyje.

Gamintojų teigimu, IQOS paslaptis – įrenginyje integruotas tabako kaitinimo elementas, kurio sudėtyje yra aukso, sidabro ir platinos. Elementas tabaką kaitina, bet nedegina. Šis įrenginys nuolat tobulinamas – pokyčius atspindi tiek įrenginio dizainas, tiek techninės charakteristikos.

Nešiojamas oro filtras itin aktualus pasaulio didmiesčių gyventojams, kur oro užterštumas sukelia vis daugiau problemų. Oro filtro „Molekule“ gamintojai teigia, kad visame mieste, tokiame kaip Pekinas, orą išvalyti būtų labai sudėtinga, tačiau galima pasirūpinti, kad bent jau patalpose jis būtų švarus ir gaivus.

 


Molekule: https://www.youtube.com/watch?v=j_xXHAyYfqk&t=5s

Nedidelį įrenginį patogu transportuoti, jis pagamintas iš perdirbto aliuminio ir pasižymi dailiu dizainu. Tyliai veikiantį ir efektyviai elektros energiją namuose naudojantį filtrą galima valdyti nuotoliniu būdu – išmaniojo telefono programėle.

Vandenyno valymo įranga gelbsti gamtą nuo šiukšlių. „Ocean Cleanup“ komanda plėtoja pasyvią vandenyno valymo nuo plastiko sistemą. Jos kūrėjai pastebėjo, kad dėl natūralių srovių vandenyne susidaro ištisos plastiko atliekų salos. Jie sukūrė atliekų surinkimo sistemą, kuri išnaudoja tuos pačius gamtos dėsnius. 600 metrų ilgio plaustas ir specialus povandeninis gaubtas renka visas atliekas, plūduriuojančias vandenyje nuo 3 metrų gylio iki pat paviršiaus. Įrenginys sukurtas taip, kad vandenyno gyventojai jo lengvai išvengia ir nepatiria žalos.


Ocean Cleanup: https://www.youtube.com/watch?v=RcRIE98y_UM

„Ocean Cleanup“ kūrėjai teigia, kad 60 tokių plūduriuojančių sistemų per 5 metus galėtų surinkti 50 procentų vandenynuose plaukiojančių plastiko šiukšlių.

Švara yra svarbus gyvenimo kokybės kriterijus. Žinoma, žmonės, gyvenantys gamtos apsuptyje, geriantys tyrą vandenį iš žemės gelmių ir kvėpuojantys gaiviu oru, apie tai galbūt nė nesusimąsto. Tačiau užtenka pažvelgti į didžiausius, tankiausiai apgyvendintus pasaulio miestus, kad suvoktume, kad gyvenimo aplinka gali būti labai skirtinga – kai kuriose vietovėse aplinkos tarša netgi suvaržo žmonių pomėgius ir veiklą. Todėl garsiausios pasaulio kompanijos vis daugiau dėmesio skiria aplinkos apsaugai, tvaraus verslo sprendimams ir išradimams, kurie jau keičia mūsų aplinką – daro ją švaresnę ir saugesnę.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(9)
(1)

Komentarai ()