Šventes būtina sutikti saugiai: tarp rekomendacijų - ir nepersivalgymas  ()

Didžiosios metų šventės – darbymetis visoms specialiosioms tarnyboms. Medikai skaičiuoja apsinuodijusius prie švenčių stalo ar susižalojusius per naujųjų naktį. Bluosto nesudeda ir policija bei ugniagesiai, kurie įspėja atsargiai džiaugtis fejerverkais bei saugoti savo turtą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad išeinantys metai nebūtų paženklinti nelaimingais atsitikimais, specialiųjų tarnybų atstovai įspėja būti atsargius. Dangų puošiantys fejerverkai, elgiantis neatsakingai, gali kainuoti ir sveikatą, ir suniokotą turtą. 

„Pirotechniką naudoja bet kur, neįsitikina, ar pagrindas [ant kurio padedami fejerverkai] kietas, kokia gali būti pirotechnikos trajektorija, nes bet kokia menka kliūtis, kad ir medžių šakos, gali ją pakeisti ir sužaloti žmones arba sunaikinti turtą“, – pabrėžia Vilniaus apskrities priešgaisrinės valdymo tarnybos inspektorius Arvydas Vingailys.

Pirotechnikos gamintojams gruodis pats darbymetis – net 80 proc. per visus metus nuperkamų fejerverkų parduodami prieš Kalėdas ir Naujuosius metus. Verslininkai primena, kad fejerverkų pakuotės skirtos ne tik grožiui – ant jų yra instrukcijos, kurias skaityti privaloma.

„Reikia suprasti, kad fejerverkų negalima degti ar laikyti rankose (išskyrus bengališkas ugneles). Tai pagrindinis kriterijus – visi fejerverkai leidžiami padėjus juos ant žemės ir uždegami  per ištiestą ranką“, – aiškina fejerverkų pasirodymus rengiančios ir fejerverkais prekiaujančios bendrovės „Blikas“ rinkodaros vadovas Ovidijus Barkauskas.

Kad būtų visiškai saugu pareigūnas Vaidas Maziliauskas siūlo per šventes nepadauginti alkoholio ir prisiminti apie kylančią grėsmę patiems tapti lengva vagių auka. Jie ypač suaktyvėja Naujųjų naktį.

„Per šventinį laikotarpį kai žmonės išvažiuoja iš namų, palieka namus vienus, būna butų vagysčių. Dar per šventinį laikotarpį pasitaiko atvejų, kai būna daug svečių ir žmonės pradeda nebeatskirti, kur į namą įėjo svečias, kur nesvečias. Svarbu užrakinti laiptinės duris, nes vagys suaktyvėja ir eidami tikrina laiptines. Radę laiptinėje vertingus daiktus, juos pasiima sau“, – sako V. Maziliauskas.

Kad iš 2018-ųjų į naujuosius metus netektų išvykti greitosios automobiliu, gydytojai įspėja nepersivalgyti ir ragina nepamiršti, kad 12 patiekalų prie Kūčių stalo reikia tik paragauti, o ne šlamšti pilnas porcijas.

„Kiekvieną sykį po didesnio pavalgymo reiktų pajudėti. Kadangi kol kas žiema graži, šventės irgi žada gražų orą, reikėtų išeiti pasivaikščioti, nueiti prie miesto eglutės. Ką tai duoda? Judesys skatina žarnyno veiklą, maistas greičiau praslinks žarnynu ir greičiau bus suvirškintas“, – nurodo dietologė Justė Parnarauskienė.

Ugniagesiai primena be priežiūros nepalikti įjungtų kalėdinių dekoracijų, neužmiršti orkaitėse kepamų patiekalų, užsidegusių riebalų negesinti vandeniu, nepalikti be priežiūros degančių žvakių. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: