Gediminas Gasiulis: „Linkomanija“ fenomenas, kuris sudomino net ir aplinkines šalis: po blokavimų istorijų populiarumas taip šovė į viršų, jog pasiekė dar neregėtą lygį - visi draudimai tiesiog juokingi?  (42)

Ir aš vis tiek žiūrėsiu „Simpsonus“ „Linkomanijos“ svetainėj. Kad teisingai suprastumėte, jūsų galvoje turėtų skambėti „G&G Sindikato“ dainos „Vokiečių gatvė“ melodija. Tiesa, perfrazuodamas jos žodžius, vieną jų – „savo“ – praleidau, kad humoro stokojantiems Lietuvos autorių teisių gynėjams nekiltų įvairių minčių. Tiek šįkart dainų, o dabar kviečiu visus į siaubo filmo „Lietumanija 2020“ premjerą. Kuris, tikėkimės, niekada netaps realybe – bet patys žinote, kokia nenuspėjama ta gamta.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-01-21 Gediminas Gasiulis: „Linkomanija“ fenomenas, kuris sudomino net ir aplinkines šalis: po blokavimų istorijų populiarumas taip šovė į viršų, jog pasiekė dar neregėtą lygį - visi draudimai tiesiog juokingi?  (42)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tris dešimtmečius rodytą animacinį serialą „Simpsonai“ 2018 metais pradėjusių žiūrėti davatkų skundai dėl propaguojamų girtuoklysčių, smurto, sekso, neteisingų vertybių ir kitų dalykų, kurie Sovietų Sąjungoje net neegzistavo, galutinai išvedė transliuotojų prievaizdus iš kantrybės. Jie uždraudė šį serialą Lietuvoje rodyti bet kokiais būdais, kanalais ir ryšio priemonėmis.

Knygnešio misijos ėmėsi pogrindinė interneto svetainė „Linkomanija“. Jos savanoriai surinko visus iki šiol išleistus, necenzūruotus „Simpsonų“ serialus (taip, yra ir tas, kuriame Bartas žmonas keičia kaip kojines!) į vieną milžinišką katalogą ir leidžia juo dalintis, neskaičiuojant priimtų duomenų limito.

Tai – reta išimtis. Mat tinklalapį pernai pradėjus blokuoti interneto paslaugų tiekėjams, jo žinomumas ir populiarumas gerokai išaugo, o blokavimo iniciatoriams teko pripažinti, kad vidury kelio pastačius kuolą tik pavieniai vairuotojai apsisuks ir nuvažiuos, o visi kiti tęs kelionę tiesiog jį apvažiuodami. To, kas draudžiama, užsimanė ne tik vaikai, bet ir suaugusieji ir net seneliai, kurie mikliai įgudo pasikeisti DNS nustatymus, o pagal VPN vartojimą Lietuva pralenkė tokias šalis, kaip Kinija, Rusija ir Šiaurės Korėja.

„Linkomanija“, kuri iki blokavimo per 16 veiklos metų buvo surinkusi 300 tūkstančių registruotų vartotojų, dabar turi per pusantro milijono narių. Šiuo fenomenu vis aktyviau domisi ir kaimyninės šalys.

Įspūdingam lankomumo augimui didelę įtaką turėjo dar vienas veiksnys – tinklalapis pernai gerokai išplėtė savo veiklą.

2019-aisiais prezidento rinkimus laimėjus valdančiosios partijos kandidatui, partijai neliko jokių kliūčių priimti tokius įstatymus ir teisės aktus, kokius tik pageidauja, nes jų niekas nebegali vetuoti. Metų pradžioje pateiktos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos buvo atmestos kaip pernelyg švelnios, o jau po kelių savaičių partija pateikė, apsvarstė, priėmė ir patvirtino naująjį Cenzūros įstatymą. Visa tai buvo atlikta tokiu greičiu, kad liaudis net nespėjo susirinkti į mitingą.

Oficialiai uždraudus bet kokią valdžios kritiką ir pašaipas, nusikaltimų ir nelaimių detalius aprašymus, lietuvių nesėkmes sporte, versle, moksle ir kitose gyvenimo srityse, taip pat nemalonias orų prognozes, horoskopus ir daugelį kitų dalykų, apie kuriuos iki tol kasdien skelbė žiniasklaida, dalis žiniasklaidos priemonių savanoriškai kapituliavo, nes tiesiog nebeturėjo ką pranešti. Kitos gi bandė veikti neoficialiai, bet jas netrukus uždarė valdžia, mat įkūrėjus, savininkus ir žurnalistus buvo pernelyg paprasta surasti. Veiklą Lietuvoje nutraukė ir tarptautinės interneto kompanijos bei turinio tiekėjai, kuriems pasirodė neprasminga gaišti laiką cenzūruojant milžinišką kiekį turinio pagal mažos agrarinės šalies užmačias.

Užtat „Linkomanijos“ valdytojai ir savanoriai buvo seniausiai įgudę slapstytis, todėl realiai jiems niekas nepasikeitė. Netikėta linkme pasisukę įvykiai juos privertė priimti drastiškus sprendimus: svetainės veikla buvo išplėsta ir iš eilinės failų dalinimosi svetainės ji tapo laisvo žodžio ruporu. Tinklalapio forumas buvo atnaujintas ir nuo tada čia skelbiamos naujienos, komentarai, vyksta balsavimai ir diskusijos pačiomis įvairiausiomis temomis. Bendrą gyventojų nuotaiką matuoja „rusometras“ – kiekvieną rytą svetainės lankytojų prašoma atsakyti, ar prie ruso buvo geriau; artėjant Naujiesiems metams šis rodiklis pirmą kartą perkopė 90 proc. atžymą „taip“ naudai.

Atsižvelgdama į tai, kad jau išmokė lietuvius perinstaliuoti „Windows“, įdiegti įvairias programas, vaizdo ir garso kodekus, savo poreikiams pritaikyti tinklo nustatymus ir atlikti kitus IT darbus, „Linkomanijos“ komanda žengė naują žingsnį ir šioje srityje. Tinklalapyje sukurtas atskiras „IT pamokų“ skyrelis, kuriame žmonės gali rasti naudingos informacijos, susijusios su kompiuterių, telefonų ir interneto naudojimu, taip pat programavimo pamokų, tam skirtų įrankių ir kitų su IT susijusių dalykų. Ir nors valdžia siekia pažaboti „Linkomanijos“ veiklą, sklando gandai, kad būtent šioje skiltyje potencialius kibernetinės erdvės gynėjus slapta verbuoja Lietuvos kariškiai.

Formaliai „Linkomanija“ išlieka uždara bendruomene, kurios dalyviai vieni su kitais dalinasi savo turiniu nesiekdami finansinės naudos, tačiau jos valdytojai jau buvo užsiminę, kad registracijos reikalavimą svarsto panaikinti, nurodydami: „Jau esame blokuojami, bet mūsų lankomumas dar niekada nebuvo toks didelis. Kad ir kas nutiks, esame pasiruošę – jei „The Pirate Bay“ iki šiol niekas nesunaikino, nesunaikins ir mūsų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(283)
(19)
(263)

Komentarai (42)