Šimtai mirusių ir milijardas eurų pelno už tai - Prancūzijoje narpliojamas didžiausias šalyje farmacijos pramonės skandalas  (2)

Prancūzijos teisme pradėtas narplioti didžiausias farmacijos skandalas šalies istorijoje. Teisėjams teks išsiaiškinti, ar lieknėti skirtos tabletės iš tiesų pražudė 2 tūkst. žmonių ir daugybę sužalojo visam gyvenimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad šios bylos tyrimas padės praskleisti Prancūzijos farmacijos pramonę gaubiantį paslapties šydą.

Viena stambiausių ir įtakingiausių šalies privačių laboratorijų „Servier“ kaltinama tuo, kad nuslėpė mirtiną šalutinį populiaraus preparato „Mediator“ poveikį. Kaltinimai nuolaidžiavimu pateikti ir valstybiniam vaistų reguliuotojui – jis esą nesiėmė veiksmų, kad būtų išvengta žmonių mirčių bei sužalojimo.

Iš amfetamino gaminamos tabletės „Mediator“ skirtos diabetu sergantiems žmonėms – antsvoriui mažinti. Tačiau šis alkį malšinantis preparatas dažnai buvo išrašomas ir sveikoms moterims, norinčioms numesti kelis kilogramus.

Nuo 1976 iki 2009 m. „Mediator“ buvo išrašytas 5 mln. Prancūzijos pacientų, nors jau tuo metu buvo įtarimų, jog šis preparatas kenkia širdžiai ir plaučiams.

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimais, dėl „Mediator“ aktyviosios medžiagos kenksmingo poveikio širdžiai mirė mažiausiai 500 žmonių. Bet gydytojai teigia, kad šis skaičius siekia 2 tūkst., o dar tūkstančiai pacientų dėl šio preparato gyvena su nusilpusia širdimi.

Kai kurios moterys, kurios pradėjo vartoti „Mediator“ būdamos sveikos, dabar dėl širdies problemų negali pakilti laiptais.

Preparato gamintojas „Servier“ jau išmokėjo 132 mln. eurų kompensacijų.

Teismas sieks išsiaiškinti, kaip „Mediator“ galėjo taip ilgai išbūti Prancūzijos vaistų rinkoje. Kaltintojų advokatai bando įrodyti, kad vaistų gamintojas sąmoningai dešimtmečiais klaidino pacientus, o valdžia jam nuolaidžiavo.

Žinodama apie pavojus „Servier“ iš šio preparato uždirbo mažiausiai milijardą eurų, tvirtina advokatai.

„Šis teismas reiškia didelį palengvėjimą. Pagaliau sulauksime šio netoleruotino skandalo pabaigos. Šis vadinamasis vaistas iš tikrųjų yra nuodai“, – sakė plaučių ligų gydytoja Irene Frachon.

Būtent ji 2007 m. ėmė skambinti pavojaus varpais pastebėjusi ryšį tarp preparato „Mediator“ ir pacientų plaučių bei širdies ligų.

Tačiau tabletės iš Prancūzijos vaistų rinkos pašalintos tik 2009 m., o Ispanijoje ir Italijoje jomis buvo prekiaujama dar ilgiau.

Lietuvoje preparatas „Mediator“ registruotas nebuvo.

Visą dešimtmetį Prancūzijoje netilo politinės diskusijos dėl vaistų reguliavimo ir farmacijos milžinų įtakos.

Bylos nagrinėjimas teisme užtruks šešis mėnesius – tai bus vienas ilgiausių procesų šalyje per pastaruosius dešimtmečius. Byloje yra 21 kaltinamasis, o ieškovų skaičius viršija 2600.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai (2)