Šis patiekalas vienoje pasaulio dalyje yra labai mėgstamas, o mums sunku į jį žiūrėti net nuotraukose  (1)

Keliaujant svarbu paragauti ir vietinio maisto. Na, nebent keliausite Filipinuose ar Vietname - tuomet šį populiarų gatvės patiekalą galite ir praleisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - balutas, kiaušinis su besivystančiu paukščio, įprastai anties, embrionu. Šis kiaušinis išverdamas vandenyje ar garuose ir valgomas tiesiai iš lukšto Filipinų ir Vietnamo gatvėse. Turistai kartais išbando šį maistą vien dėl ekstremalių potyrių, o kiti negali matyti baluto net nuotraukose. Filipinus balutas pasiekė 1885 metais, kuomet buvo pristatytas kinų, ir nuo to laiko tapo tautiniu patiekalu. Tuo tarpu kinai jį beveik pamiršo.

Priklausomai nuo naudojamo recepto ir tradicijų, apvaisintas kiaušinis saulėje ar specialiame krepšyje laikomas 14-21 dieną. Svarbu išlaikyti optimalią temperatūrą, kad embrionas augtų ir nežūtų. Tuomet balutas yra verdamas arba apdorojamas garais.

Išvirti kiaušinį nėra sunku ir balutas šioje vietoje didelių iššūkių nekelia. Tačiau įdomu tai, kad viduje vyksta cheminiai procesai, kurių metu embriono skysčiai iš esmės virsta sultiniu. Pats embrionas yra daugiausia baltymai, tačiau ir tas nedidelis kiekis baltymų tirštėja. Galiausiai embrionas virsta kažkuo panašiu į baltyminį gelį.

Nors minėjome, kad išvirti balutą nėra labai sunku, reikia laikytis recepto. Nuo vandens temperatūros ir virimo laiko priklauso labai daug, ypač trynio ir paties ančiuko tekstūra. Jei vandenyje yra druskos, trynys bus kietesnis.

Balute yra labai daug baltymų, šiek tiek riebalų ir kalcio. Beje, kalbant apie kalcį, dėl kaulų nereikėtų bijoti - tokio jauno embriono kaulai yra minkšti ir lengvai susikramto. Todėl balutas valgomas visas, tiesiai iš lukšto. Filipinuose ant baluto beriama druska, jis skaninamas čili padažu, pipirais. Kartais balutas tampa sriubos sudedamąja dalimi. Labai retai balutas patiekiamas žalias arba virtas labai trumpai - tai gali būti pavojinga, nes tuomet kiaušinyje išlieka pavojingos bakterijos.

Balutas retai verdamas aukštoje temperatūroje, todėl jame gali išlikti kenksmingos bakterijos. Pavojus kyla ir dėl neteisingo šių kiaušinių saugojimo - jie gali imti gesti ir tapti paprasčiausiai nuodingi. Tačiau iš patikimų gamintojų gauti balut kiaušiniai yra saugūs ir net maistingi. Vietnamo gyventojai mano, kad tai - idealus maistas nėščiosiom.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(13)
(-7)

Komentarai (1)