Kinija paskelbė duomenis apie besimptomius COVID-19 nešiotojus, ir tai reiškia dvi naujienas: blogą ir labai blogą  (15)

Dauguma tokių žmonių nesusirgs. Skamba viltingai, tačiau taip bus dar sunkiau kovoti su pandemija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-21 Kinija paskelbė duomenis apie besimptomius COVID-19 nešiotojus, ir tai reiškia dvi naujienas: blogą ir labai blogą  (15)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bloomberg praneša, kad Kinija pirmą kartą paskelbė didelio masto besimptomių koronaviruso nešiotojų tyrimo rezultatus. Pagrindinė išvada: tokių tarp susirgusiųjų yra daugiausiai.

Balandžio 15 dieną Pekine vykusioje spaudos konferencijoje KLR nacionalinės sveikatos apsaugos komisijos pirmininkas Mi Feng pateikė tokius skaičius: iš 6764 besimptomių pacientų, kurių koronaviruso testas buvo teigiamas, tik 20 % (1297 atvejų) vėliau išsivystė ligos simptomai.

1023 pacientai iš besimptomių, toliau stebimi karantino sąlygomis ar jiems neišsivystys COVID-19 simptomai. 4444 pacientai buvo išleisti namo po to, kai gydytojai patvirtino, jog jie pasveiko nuo viruso.

Taigi, kaip suskaičiavo The Bell, tų, kam ligos simptomai taip ir neišsivystė, nors testas ir teigiamas, yra ne mažiau nei 65 % ir, gali būti, beveik 80 %. Jei visiškai besimptomių atvejų dalis tokia didelė, viruso plitimą sulaikyti bus dar sunkiau, o saviizoliacijos ir masinio testavimo svarba dar labiau išaugs.

Besimptomio viruso perdavimo fenomenas – viena iš paslaptingiausių ir pavojingiausių naujojo koronaviruso ypatybių. Taip COVID-19 plinta greičiau ir toliau – iš esmės paverčia ligos protrūkį pandemija.

Apie besimptomę koronaviruso infekciją žinota jau seniai, nors rodikliai ir nesutapo: šis tyrimas parodė, kad 78 % užsikrėtusiųjų koronavirusu žmonių serga be simptomų. Rezultatai daugmaž atitinka tyrimo, atlikto viruso protrūkio epicentre Italijoje, duomenis (50–70 % nešiotojų ligos požymiai nepasireiškė). Dar vienas tyrimas, Islandijoje, rodo, kad maždaug pusė pacientų, kuriems vėliau diagnozė buvo patvirtinta, nepastebėjo sergą. Vyriausiasis JAV epidemiologas Anthony S. Fauci kalbėjo apie 25–50 %.

Bet jei anksčiau tyrėjai manė, kad daugumai besimptomių nešiotojų ligos požymiai vienaip ar kitaip pasireikš, tai nauji kinų duomenys rodo, kad mokslininkai ir medikai klydo. Didelei daliai susirgusiųjų simptomai taip ir neišsivystė. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kad jiems pasisekė, tačiau ši klastinga koronaviruso savybė tik apsunkina kovą su pandemija.

Tyrėjai vis dar stengiasi besimptomius COVID-19 atvejus perprasti. Viena iš teorijų – simptomai tokiems ligoniams visgi pasireiškia, tik gydytojai jų kol kas nepastebi. Susirgimo požymiai iš pat pradžių buvo apibrėžti ir įtvirtinti: dažniausiai pakyla temperatūra, greitai pavargstama ir sausai kosima (PSO), tačiau yra ir retesnių, tarpo kurių ir neseniai atrastas anosmija ir ageusija (uoslės ir skonio jutimo praradimas). Kinija neatskleidžia, į kokius būtent simptomus dėmesį atkreipia gydytojai ir mokslininkai.

Priminsime, kad remiantis oficialiais duomenimis, nuo pačios koronaviruso protrūkio pradžios šalyje užfiksuotas 82 341 susirgęs (mirė 3342 žmonės). Nepaisant to, kad kovą Kinijoje pirmą kartą neaptikta naujų patvirtintų COVID-19 atvejų, mokslininkai ir toliau fiksuoja besimptomius ligos atvejus. 10-yje Kinijos provincijų ir miestų, įskaitant ir Uhanį, tebevykdomos gyventojų apklausos, kad kinų mokslininkai gautų daugiau informacijos apie besimptomius koronaviruso infekcijos nešiotojus ir antikūnų susidarymą jų organizmuose. Uhanio tyrime dalyvaus apie 11 tūkstančių atsitiktinai atrinktų gyventojų.

Ir dar visai neaišku, ar šie antikūnai susidaro visiems persirgusiems. Kai kurie išankstiniai tyrimai byloja, kad toli gražu ne visiems pasveikusiems pacientams susidaro koronavirusą neutralizuojantys antikūnai. Kinų mokslininkų darbe (išankstinė publikacija) pažymima, kad maždaug trečdaliui iš 175 tyrimo dalyvių šių baltymų susidaro nepakankamai (o kai kam jie visai nesusidarė). Tokiems žmonėms kyla didesnė pakartotinio užsikrėtimo rizika.

Bloomberg kelia prielaidą, kad besimptomių susirgimų yra daugiau nei skelbiama oficialiai (6764). Šie žmonės buvo aptikti, tikrinant pasitvirtinusių ligonių kontaktus. Kitaip jų nebūtų radę: jei žmogus nejaučia COVID-19 simptomų, jis nemato prasmės tikrintis. Kai jie buvo surasti, jie buvo izoliuoti stebėjimui. Infekuotieji namo buvo išleidžiami tik tada, kai jų testas tapdavo neigimas. Tie, kuriems per dvi laikymo karantine savaites simptomai pasireiškė, dabar gydomi ligoninėje.

Tuo tarpu Kinijai rudenį ko gero, teks susidurti su antra koronaviruso banga. Vienas iš žymiausių šalies kovos su pandemija ekspertų Zhang Wenhong tvirtina, kad nuo lapkričio pradžios per visą žiemą, iš pradžių Kinija, o paskui ir visas pasaulis, grumsis su pandemijos pratęsimu. Žinoma, nebent iki to laiko bus sukurta prieinama efektyvi vakcina, kurią, pavyzdžiui, Oksfordo mokslininkai žada jau rugsėjį


republic.ru

(29)
(29)
(0)

Komentarai (15)