Kodėl amerikiečiai futbolą vadina sokeriu ir kas čia per dalykas „gridirono futbolas“? Įdomioji futbolo pavadinimų kilmės istorija  ()

Europoje, o taip pat ir Lietuvoje, futbolas yra futbolas. Šis žodis daugelyje Europos kalbų skamba panašiai ir yra kilęs iš angliško žodžio „football“, kuris yra žodžių „foot“ (pėda) ir „ball“ (kamuolys) junginys. Bet amerikiečiai pasaulyje futbolą vadina visai kitu žodžiu – „soccer“. Futbolu JAV vadinasi visai kita sporto šaka, kuri likusioje pasaulio dalyje, taip pat ir Lietuvoje, vadinasi amerikietišku futbolu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai neatrodo logiška. Juk amerikietiškas futbolas yra žaidžiamas pirmiausia rankomis, ne pėdomis, o spiriamas kamuolys tik tam tikrose situacijoje.

Kaip susiklostė situacija, kad amerikiečiai futbolą vadina sokeriu? Pasirodo, kad šis žodis – netgi labai britiškos kilmės.

Į futbolą panašius žaidimus pasaulyje žmonės žaidė šimtus metų. Tačiau tokio futbolo, kokį žinome dabar, pradžia įprastai laikomi 1863 m., kai Anglijoje naujai susikūrusi Futbolo asociacija pirmąkart formaliai užrašė žaidimo taisykles.

Tuo metu futbolas, žaidžiamas pagal šias taisykles, buvo populiariausias futbolo tipo žaidimas Anglijoje, tačiau ne vienintelis. Todėl iš pradžių šis žaidimas vadintas ne tiesiog futbolu, kaip dabar, o „Asociacijos futbolu“ („Association football“).

Kita Anglijoje populiari futbolo atmaina buvo „regbio futbolas“ („Rugby football“), pavadintas pagal Regbio mokyklą Anglijoje.

Šio žaidimo taisyklės nuo „asociacijos futbolo“ skyrėsi tuo, kad žaidėjai kamuolį į priekį neštis galėjo ir rankomis.

Tačiau, žinoma, ištarti vieną žodį visuomet yra lengviau negu du. Todėl abiejų futbolų pavadinimai šnekamojoje kalboje dažnai buvo įvairiai trumpinami.

Kūrybingi Oksfordo universiteto studentai XIX a. devintajame dešimtmetyje regbio futbolą ėmė vadinti sutrumpinimu „rugger“, o asociacijos futbolą jie vadino sutrumpinimu „assoccer“.

 

Vėliau pastarasis žodis sutrumpėjo dar labiau – iki tiesiog „soccer“. Šiuo vardu sporto šaka pradėta vadinti ir už universiteto ribų.

Vis dėlto žodis „sokeris“ plačiai Didžiojoje Britanijoje niekada neprigijo. Jau XX a. pradžioje valstybėje nusistovėjo tradicija regbio futbolą vadinti tiesiog regbiu, o asociacijos futbolą – tiesiog futbolu. Šie sporto šakų pavadinimai Anglijoje išliko ligi šiol.

Tuo metu JAV XIX a. pabaigoje atsirado nauja sporto šaka, kuri pasisavino ir kai kuriuos regbio, ir kai kuriuos asociacijos futbolo elementus. Po kurio laiko naujoji sporto šaka tapo populiaresnė tiek už regbį, tiek už asociacijos futbolą.

Ši sporto šaka vadinosi „gridirono futbolu“ („gridiron football“). Žodis „gridiron“ anglų kalba reiškia tokį tinklą, kurio atskiros dalys yra stačiakampės ir vienodos.

Tokį vardą sporto šaka gavo dėl savo aikštės, kuri iš toli atrodo tarsi tinklas, sudarytas iš daug mažų stačiakampių.

Tačiau, kaip ir Anglijoje, žmonės dažnai nesivargindavo ištarti abu žodžius. Todėl ši sporto šaka JAV pradėta vadinti tiesiog futbolu.

 

Na, o amerikiečiai asociacijos futbolo žaidėjai savą sporto šaką, kad jos nepainiotų su Amerikoje populiaresniu futbolu, ėmė vadinti sokeriu. Skirtingai negu Anglijoje, JAV šis pavadinimas „prilipo“.

JAV Futbolo asociacija, kuri susikūrė XX a. pradžioje kaip oficiali asociacijos futbolą reguliuojanti struktūra, 1945 m. persivadino į JAV sokerio futbolo asociaciją. O dar vėliau tiesiog išmetė iš pavadinimo žodį „futbolas“ ir tapo tiesiog JAV sokerio asociacija. Taip ji vadinasi iki šiol.

Beje, JAV nėra vienintelė šalis, kurios gyventojai sporto šaką, kurią mes vadiname futbolu, vadina sokeriu. Šis žodis paplitęs ir dar keliose valstybėse, kurios turi savas futbolo atmainas.

Pavyzdžiui, Kanada, kuri turi savą futbolo atmainą, kilusią iš gridirono futbolo. Arba Australija, kuri irgi turi savitą futbolo atmainą, kilusią iš regbio.

Šiose šalyse tos savos sporto šakos yra žinomos tiesiog kaip futbolas, tuo metu užsieniečiai jas vadina atitinkamai kanadietišku futbolu ir australišku futbolu.

Parengta pagal Britannica.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: