Čia galėjo būti tikras Juros periodo parkas? Pirmą kartą Airijoje atrastos dinozaurų fosilijos (Video)  ()

Dinozaurų liekanų paieškose Airija yra viena iš labiausiai netinkamų vietų. Sala garsėja ne tik tuo, kad joje nėra gyvačių, bet ir dinozaurų fosilijų - bent jau iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė priežastis, kodėl anksčiau nebuvo rasta tokių fosilijų, yra dėl savitos Airijos geologijos. Salos uolienų sluoksnius daugiausia sudaro medžiaga, susidariusi prieš arba po dinozaurų amžiaus, o tai reiškia, kad jei ten būtų dinozaurų, jų liekanos būtų itin retos.

Tačiau, pirmųjų dinozaurų fosilijų atradimą Airijos saloje patvirtino tyrimų grupė, kuriai vadovauja Šiaurės Airijos Nacionalinio muziejaus kuratorius ir paleontologas dr. Mike'as Simmsas.

Du fragmentus, kurie dabar saugomi Alsterio muziejuje Belfaste, aptiko buvęs mokytojas ir fosilijų rinkėjas Rogeris Byrne'as. Fosilijos buvo rastos rytinėje Antrimo grafystės pakrantėje ir buvo manoma, kad jos priklauso tam pačiam individui.

 

Portsmuto universiteto ir Belfasto Karalienės universiteto mokslininkų atlikta 3D skaitmeninio modeliavimo analizė nustatė, kad du kaulų fragmentai priklauso dviem skirtingiems individams iš ankstyvojo Juros periodo (maždaug prieš 200 milijonų metų).

Išsamus fosilijų formos ir vidaus struktūros tyrimas parodė, kad vienas iš fragmentų buvo iš keturkojo žolėdžio Scelidosaurus šlaunikaulio, o kitas - iš dvikojo mėsėdžio Sarcosaurus blauzdikaulio.

 

„Abu dinozaurai galbūt pateko į Juros periodo jūros dugną, kur jie buvo palaidoti ir fosilizavosi“, - teigia tyrimo grupės vadovas dr. Mike'as Simmsas.

Vaizdo reportažas apie atradimą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()