Sueco kanalą užblokavęs laivas judinamas – kas toliau? (Video)  ()

Konteinervežis užtvėrė vieną iš svarbiausių pasaulio prekybos arterijų. Kokių pasekmių galime tikėtis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sueco kanalas, vienas iš judriausių laivybos kanalų, atsigauna po didžiulio konteinervežio blokados. Ar nukentės pasaulinė prekyba?

Kas nutiko?

Kovo 23 dieną didelis konteinervežis „Ever Given“, plaukdamas iš Yantian provincijos Kinijoje į Rotterdamo uostą Nyderlanduose, įstrigo Sueco kanalo, iškasto sujungti Viduržemio jūrą su Raudonąja jūra per Egiptą, pietiniame gale. Kovo 24 dieną laivas buvo iš dalies išlaisvintas ir patrauktas išilgai kranto, tačiau eismas dar neatnaujintas. Laivas sveria 220 000 tonų ir yra 400 metrų ilgio, tad jį pajudinti nėra paprasta.

Dėl užblokuoto judėjimo susidarė 100 laivų virtinė, o prie kanalo atvyksta vis daugiau laivų. Laimei, sužeistųjų nėra ir manoma, kuras ar tepalai iš laivo nenutekėjo, bet korpusas tvirtai įstrigo kanalo krante.

Kaip jis įstrigo?

 

Pasak laivo savininko, Evergreen Marine Corp., laivą nuo kurso nukreipė staigus vėjo gūsis. Gali būti sunku įsivaizduoti, kaip vėjelis gali pajudinti tokį sunkų laivą, bet dėl milžiniško jo ilgio ir aukščio vėjas veikia gigantišką plotą. Vietinės meteorologijos stotys rodo, kad vėjo gūsiai siekė 50 kilometrų per valandą.

Ar Sueco kanalas svarbus?

1869 metais atidarytas Sueco kanalas kelionę laivu iš Arabijos jūros į Londoną sutrumpino 8900 kilometrų, ir tapo svarbiu prekybos keliu. Išties sunku įvertinti kanalo svarbą pasaulio prekybai. 2009 metais Egiptas iš laivybos kompanijų už leidimus uždirbo daugiau nei 4 milijardus dolerių. Vien pernai jį kirto 19000 laivų ir 13 procentų pasaulio prekybos 2019 metais.

Nuo 2015 metų, išilgai 35 kilometrų jo ilgio yra ir paralelių kanalų, vienas –plaukiantiems į pietus, ir vienas – į šiaurę. Deja, incidentas nutiko vietoje, kur yra tik vienas kanalas.

Ar gali būti išgelbėtas laivas?

 

Stengiamasi, bet neaišku, kiek truks visiškas atsistatymas. Sal Mercogliano iš Š. Karolinos Campbell universiteto Radio 4 sakė, kad laivai kanale yra užstrigę ir anksčiau, tačiau nė vienas nebuvo tokio dydžio, kaip Ever Given. Pranešama, kad laivas laukia, kol vėl atsidurs vandenyje ir galės tęsti kelionę.

Kokios bus pasekmės?

Tai smarkiai priklauso nuo to, kiek laiko truks eismo sutrikimas. Yra ir alternatyvių kelių. Tiesą sakant, dėl aktyvėjančio piratavimo prie Somalio krantų, kai kurios kompanijos jau renkasi ilgą kelią aplink Afriką, pro Gerosios Vilties kyšulį. O mažėjantis jūrų ledas, nors yra nerimą keliantis klimato kaitos ženklas, atveria kai kuriuos anksčiau nepraeinama trasas per Arktį. Bet šie variantai kelionių variantai ilgesni ir daugiau užtrunka.

 

Vienas iš staigių poveikių buvo naftos ateities sandorių pabrangimą 1,3%, kas nutiko po kainos leidimosi serijos. Tankeriai nuolat naudoja šį kanalą naftai iš Vidurio Rytų į Europą ir JAV gabenti, tad, šis pakilimas byloja, kad prekybininkai baiminasi, kad gabenimas bus sutrikdytas.

Matthew Sparkes
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(7)
(12)

Komentarai ()