Kamera, kuri mirksi, žvalgosi ir nustemba - ar norėtumėte tokios ant savo ekrano? Kam mokslininkai ją sukūrė? (Video)  ()

Saro krašto universiteto mokslininkai sukūrė robotizuotą internetinę kamerą, kuri atrodo kaip realistiška žmogaus akis. Ji mirksi, judina savo antakį ir sukiojasi į šalis. Bet kam ji reikalinga?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internetinės kameros dažniausiai nepasižymi drąsiais dizaino sprendimais. Nešiojamų kompiuterių gamintojai jas integruoja nepastebimai taip, kad jos nekristų į akis. Net ir profesionalios internetinės kameros dažnai yra pakankamai paprastos savo dizainu. Tik ne ši.

Saro krašto universiteto mokslininkų sukurta „Eyecam“ turi minkštą odą ir judantį akies obuolį. Kartais ji pakelia antakį ir nustemba. Kartais prisimerkia ir užmiega. Kartais kaip paklaikusi žvalgosi aplink. O kartais seka pastebėtą veidą. Kaip ir kitos internetinės kameros.

Mokslininkai sukūrė „Eyecam“ kaip problemos pavyzdį. Kiek įvairių jutiklių yra aplink mus? Ar tikrai galime pasitikėti savo internetinėmis kameromis? „Eyecam“ veikia kaip ir įprasta kamera, tačiau jos išvaizda verčia žmones jaustis nepatogiai. Mokslininkai šiuo išradimu klausia, ar neturėtume taip jaustis ir prieš įprastas kameras? „Eyecam“ nestebi jūsų labiau nei įprastos internetinės kameros. Tiesą sakant, ji gali nestebėti jūsų ir visiškai - kai akis užsimerkia, kamera nieko nemato. Ar tą patį galite užtikrintai pasakyti apie savo kompiuterio kamerą?

 

Galbūt. Tačiau mokslininkai nori paskatinti diskusiją apie jutiklius aplink mus ir kaip su jais bendraujame. Kas žino, galbūt judanti žmogiška kamera yra tai, ko mums ir reikia? „Eyecam“ bus pristatyta virtualioje konferencijoje CHI 2021. Ji taip pat yra prieinama „GitHub“ platformoje.

Žmonių žvilgsniai verčia žmones jaustis nepatogiai. Tiesą sakant, tai yra viena iš priežasčių, kodėl „Zoom“ pasitarimai taip vargina - į jus visada žiūri labai daug akių, net jei jūs ir nekalbate. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()