Tokių dalykų dar tikrai nesate matę: viešieji tualetai Japonijoje – štai ką reiškia civilizacija (FOTO, Video)  ()

Japonija – šalis, nepaliaujanti mus stebinti. Kita kultūra, kitokios tradicijos, požiūris į gyvenimą ir netgi kitokia vertybių sistema nustebina daugelį kitų šalių gyventoją. Tačiau šįkart pakalbėkime apie visiškai paprastą, gyvenimišką ir nepriklausomai nuo to, kur gimėte, ypatingai svarbų dalyką – tualetą. Pasirodo net ir toks dalykas Japonijoje yra ženkliai kitoks, nei kad išvysite Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Youtuberis Chepolinko Japonijoje gyvena ilgiau kaip 12 metų ir vis pasidalina nauju įrašu, kuriame papasakoja įdomių faktų apie Japoniją, jos žmones, automobilius, keliones ir dar daugiau.

Šįkart Chepolinko nusprendė papasakoti apie viešuosius Japonijos tualetus, o konkrečiai tuos, kuriuos greitkeliais keliaujantys žmonės sutinka ilsėjimosi stotelėse. Turistams bei daug keliaujantiems tai yra itin aktuali informacija.

Ir Chepolinko iškart nuramina: „praktiškai visoje Japonijoje tokie tualetai yra nemokami. Išskyrus tuos, kuriuos rasite pasiekę Fudži (Fudzijama) kalną. Ten jau teks susimokėti. Bet čia suprantama. Jei norite palikti dalelę savęs ant Japonijos pasididžiavimo – už tai teks susimokėti.“

Kaip gi atrodo įprastas viešasis tualetas Japonijoje?

Vyrų tualetų įdomybės

Bekeliaudamas Chepolinko sustojo pačioje įprasčiausioje, šalia greitkelio esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Tokiose aikštelėse įprastai būna du tualetai ir juos galima rasti skirtinguose pastato pusėse, „kad nesusidarytų eilės ir būtų patogu juos pasiekti“, - pasakojimą apie įprastą viešąjį Japonijos tualetą pradeda Chepolinko.

Pasirodo Japonijoje net ir paprasti viešieji tualetai aprūpinti gausa techninių sprendimų. Štai dar tik priėjus tualetą, žmones jau pasitinka informaciniai ekranai, kuriuose realiuoju laiku rodoma kiek gi yra užimtų bei laisvų vietų. O jei kartais užimtos visos vietos – yra ir ženklai, nukreipiantys į arčiausiai esantį tualetą. Šiuo atveju kitoje pastato pusėje – už maždaug 100 metrų.

 

Chepolinko užeina į vyrų tualetą ir čia mus iškart pasitinka maksimali švara, daugybė veidrodžių ir kriauklių.

Pastarosios su integruotais jutikliais ir dviem čiaupais. Belieka kilstelėti ranką ir iš vieno čiaupo išpurškiama muilo putų, o iš kito čiaupo bėga vanduo. Štai šitaip viskas atrodo praktiškai (žiūrėti nuo 1:08 min.).

„Vanduo iš čiaupo bėga šaltas, tačiau ant kai kurių kriauklių yra informaciniai pranešimai, nurodantys, kad žiemos metu teka šiltas vanduo“, - tvirtina Chepolinko.

„Kiekvienas pisuaras taip pat automatizuotas. Po atlikto reikalo, automatiškai save nuplauna. Galite šalia kiekvieno pisuaro pamatyti ir pritvirtintą laikiklį, jis skirtas pasikabinti striukei, skėčiui, krepšiui ar kitam daiktui.“

Taip pat būdami bendrame koridoriuje galime matyti, kurios kabinos užimtos, o kurios yra laisvos. Tiesiog šalia durų pritvirtinti žibintai, kurie apie tai ir informuoja. Genialiai paprastas ir labai praktiškas sprendimas.

Chepolinko tvirtina, kad tokiuose viešuosiuose Japonijos tualetuose rasime ir specialias kabinas, skirtas keliaujantiems su visai mažais vaikais bei turintiems judėjimo negalią. Apgalvota kiekviena detalė, kur padėti vaiką, pakabinti krepšį ir t.t.

Dar įdomiau, kad tokiuose viešuosiuose Japonijos tualetuose rasime klozetus su pašildymo ir apiplovimo vandeniu funkcijas turinčiais dangčiais.

 

Kai kuriems tai gali būti labai neįprasta, bet Japonijoje kone visur yra tokie ir netgi dar įmantresni klozetų dangčiai.

Štai visai neseniai rašėme ir apie visišką Japonijos naujovę – klozeto dangčius, kurie sugeba išmatuoti ant jo prisėdusio žmogaus nuovargio lygį.

Turbūt tik Japonijoje taip būna: šildymas, muzika, džiovintuvas tualete vieni juokai – dabar japoniškas tualetas sugebės nepalyginamai daugiau (Video)

Tuo pačiu tualete yra ir atlenkiamas specialus stovėjimo padėklas bei veidrodis. Jis skirtas tiems, kurie nori persirengti. Padėklas naudingas tam, kad nereikės basomis stovėti ant vėsių grindų, o veidrodžio nauda daugiau nei akivaizdi.

Jei išmanūs klozeto dangčiai kelia abejones ir ant jų sėstis nedrąsu, ar tiesiog žmogus mėgsta gamtinį reikalą atlikti tupėdamas – prašom, yra ir štai toks pasirinkimas. Ir net šioje kabinoje viskas idealiai švaru bei yra mažam vaikui skirtas laikymo kampelis.

O kaip gi atrodo moterų tualetai?

Chepolinko tvirtina, kad didžioji dalis sprendimų yra pritaikyta ir moterų tualetuose, nors, žinoma, yra ir tam tikrų skirtumų.

Moterų tualete jau turime visiškai atskirą ir didžiulę persirengimo kabiną su taip pat dideliu veidrodžiu.

 

Bendroje patalpoje yra ir atskiros vietos, skirtos moterims pasidažyti. Galima matyti išsikišusias nišas, kurios skirtos tam, kad viena moteris netrikdytų kitos. Juk savęs gražinimas yra intymus dalykas :)

Tuo pačiu čia yra ir atskira patalpa, skirta moterims su kūdikiais. Atlenkiamas specialus vystymo stalas.

Išskirtiniai tualetai, skirti senjorams ir negalią turintiems žmonėms

Chepolinko tvirtina, kad šalia įprastų moterims ir vyrams skirtų tualetų, visada yra specialūs kambariai, skirti silpnesnės sveikatos senjorams ar negalią turintiems žmonėms.

„Čia turime kiek žemiau nuleistą kriauklę, veidrodį, aplinka papuošta augalais. Simpatiškai viskas įrengta. Vėlgi du jutikliai čiaupai, prie kurių pakėlus rankas – bėga muilo putos ir vanduo“ , - teigia Chepolinko.

Taip pat jis pastebi, kad čia turime atskirą kabiną, bet jau reikia nulenkti rankeną, norint į ją įeiti ir užsidaryti. Įprastuose tualetuose rankenų nėra ir durys atsidaro nuo integruotų jutiklių.

Taip pat šiuose tualetuose yra atskira vieta, skirta neįgaliajam ir jį lydinčiam žmogui. Belieka užsitraukti širmą ir taip joje galima atlikti reikiamus dalykus.

„Čia yra ir išlankstomas stalas, skirtas žmogaus perrengimui ar kitiems tikslams“, - teigia Chepolinko.

Aplink klozetą yra daugybė pritvirtintų turėklų, kad žmogus galėtų pats savimi pasirūpinti ir jį lydinčiam žmogui būtų patogiau.

Atskirai yra pakabintas vaikams skirtas klozeto dangtis. Belieka jį uždėti ant jau pritvirtinto klozeto dangčio.

 

Rasime ir specialaus dezinfekcinio skysčio. Jis skirtas dezinfekuoti tualeto dangčio paviršių. Ant sienos pakabintas tualetinis popierius (papildomai pridėta daug atsarginių rulonėlių), yra specialus mygtukas, kuris papildomai nuplauna klozetą.

„Ant sienos yra ir valdymo skydelis. Tik čia matau, kad dar gana senas modelis, tai nieko per daug įdomaus.

Nors turime įprastą nusiplovimą vandeniu, moterims skirtą plovimo režimą, STOP mygtuką ir taip pat galima keisti vandens padavimo stiprumą. Ir viskas paaiškinta anglų kalba“, - pasakoja Chepolinko.

„Taip pat tokiuose tualetuose visuomet galima rasti „Pagalbos iškvietimo mygtuką“. Jų čia yra netgi du vienetai. Vienas jų yra visai prie pat žemės. Tad jei žmogus nukrito ir tiesiog negali atsikelti, galės paspausti šalia grindų esantį mygtuką.

Taigi, jei pasidarytų bloga, tereikia spustelėti mygtuką ir ateis personalo darbuotojai pagelbėti“ – tvirtina Chepolinko.

Šalia gana įprasto klozeto turime ir specialiai lazdelei skirtą laikyti laikiklį. Taip pat iškart šalia klozeto yra ir kriauklė, tad galima nusiplauti rankas.

„Klozetas čia yra gana paprastas, be kažkokių didelių naujovių. Papildomai įrengta nugaros atrama, kas praverčia tiems, kuriems yra sunku sėdėti“, - teigia Chepolinko ir savo pasakojimą užbaigia tokiu komentaru.

„Štai šitaip atrodo įprasti tualetai, kuriuos randame šalia Japonijos greitkelių. Kai kurie gali sakyti, kad šalia mokamų kelių tualetai ir privalo būti idealios švaros, kadangi už kelius renkamos rinkliavos, tačiau Japonijoje taip nėra.

 

Iš tikrųjų Japonijoje visi tualetai yra nemokami, labai geros kokybės, prižiūrėti ir jų stovis nepriklauso nuo to ar jie randasi šalia mokamų greitkelių, prekybos centruose ar įprastuose parkuose“, - teigia Chepolinko ir dar visai pabaigai parodo, kaip gi atrodo tas įprastas Tokijo miesto pakraštyje esančiame parke įrengtas viešasis tualetas (žiūrėti nuo 6:56 min.).

„Čia taip pat turime atskiras erdves vyrams, moterims bei žmonėms su specialiais poreikiais. Vyrų tualete stovi pisuaras su automatiniu apsiplovimu, klozetas yra jau gana įprastas – be šildomo dangčio ir bidė funkcijos. Pritvirtintos rankenos pasilaikymui, vandens padavimas jutiklinis.

O štai specialių poreikių tualetas mažai kuo ir tesiskiria nuo to, kurį galima rasti šalia greitkelių. Čia vėlgi viskas labai protingai įrengta ir nėra tik šildymo klozeto dangčio su bidė funkcija.“

„Šiame kambaryje rasime ir kūdikių pervystymui skirtą staliuką bei vandens ir muilo padavimas automatizuotas.

Beje, šiuose tualetuose kartais prausiasi ir Japonijos benamiai, bet jie labai kultūringi ir palieka tvarkingus tualetus“, - įdomų pasakojimą užbaigia Chepolinko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()