Kodėl ne visi teniso kamuoliukai yra vienodi? Per „US Open“ panaudojama apie 70 000 teniso kamuoliukų, tačiau visa kalba sukasi vos apie du kamuoliukus  ()

Kodėl ne visi teniso kamuoliukai yra vienodi? Kiekvienais metais JAV vykstančio teniso turnyro „US Open“ metu yra panaudojama apie 70 000 teniso kamuoliukų. Tačiau visa kalba sukasi iš esmės apie du kamuoliukus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, kad vyrai šiuose turnyruose naudoja kitokius teniso kamuoliukus, nei moterys. Anot Jungtinių Valstijų teniso asociacijos, kamuoliukai, kuriuos gamina kompanija „Wilson“, yra visiškai identiški kiekvienu aspektu – išskyrus jų padengimą.

Asociacijos pranešime nurodoma, kad vyrai ir moterys naudoja vienodo dydžio, slėgio ir dizaino kamuoliukus. Vienintelis skirtumas – vyrai naudoja sustiprinto atsparumo veltinio dangalo kamuoliukus, o moterys – įprasto atsparumo dangalo kamuoliukus.

Tačiau ekspertai sako, kad šis nedidelis skirtumas gali turėti didelės įtakos kamuoliuko elgesiui ir greičiui. Dvejetų varžybų specialistas Bobas Bryanas reguliariai naudoja abu kamuoliukus „US Open“ turnyre, kadangi žaidžia vyrų ir mišrių dvejetų kategorijose, kuriuose naudojami moterims skirti kamuoliukai. B.Bryanas sako, kad naudodamas moterims skirtus kamuoliukus, jis sugeba juos priversti skrieti maždaug 8-10 kilometrų per valandą didesniu greičiu.

O Niujorko universiteto teniso treneris Michaelas Mitchellas, kuris tyrinėja šį žaidimą daugiau nei 25 metus, sako, kad B.Bryanas greičiausiai yra teisus. Jo manymu, vyrai padavimą atliktų 280 kilometrų per valandą greičiu, jei naudotų moterims skirtus kamuoliukus.

M.Mitchellas sako, kad turnyruose yra panaudojama tiek daug kamuoliukų, kad kamuoliuko dangos koeficientas išliktų pastovus, mat nusidėvėję kamuoliukai skrieja ir sukasi daug greičiau. Tiesa, jis sako, kad kamuoliukai yra pritaikyti kiekvienam žaidimui: kietos dangos kamuoliukai sulėtina vyrų žaidimą, o įprastos dangos kamuoliukai moterų žaidimą kiek pagreitina.

„Rogers Cup“ turnyro Monrealyje (Kanada) direktorius Eugene Lapierre sako, kad įprasta naudoti storesnės dangos kamuoliukus, kai jais žaidžia vyrai, ir plonesnės, kai jais žaidžia moterys.

E.Lapierre‘as sako, kad vyrai „Rogers Cup“ turnyre, kuris pakaitomis vyksta Monrealyje ir Toronte, naudoja kompanijos „Penn“ kamuoliukus – kadangi tai yra turnyro rėmimo sandorio dalis. Tuo tarpu moterys naudoja kompanijos „Wilson“ kamuoliukus, kad galėtų pasiruošti artėjančiam „US Open“ turnyrui, kuris įprastai būna po „Rugers Cup“ turnyro.

 

Nors E.Lapierre‘as sako, kad turnyrui naudoja tuos kamuoliukus, kuriuos liepiama naudoti, jo manymu, moterų naudojami kamuoliukai yra skirti grunto aikštėms, kad būtų pagreitintas žaidimas ant lėtos dangos.

Jis mano, kad siekiama, jog moterų žaidimas būtų šiek tiek greitesnis. Tačiau jis niekada neklausė, kodėl moterys naudoja skirtingus kamuoliukus.

Informacija, kad „US Open“ turnyre naudojami du skirtingi kamuoliukai, viešumoje pasirodė 2012 metais, kai tuometinei JAV teniso žvaigždei Andy Rodickui varžybų metu per klaidą buvo paduotas moterims skirtas kamuoliukas, pažymėtas raudonai (vyrų kamuoliukai žymimi juodai).

A.Rodickas sakė, kad moterys naudoja skirtingus kamuoliukus nei vyrai, o gavęs kamuoliukus jis atliko tai, ką daro visuomet – iš 3-4 kamuoliukų ieško paties lengviausio, padavimui atlikti. Todėl jis nežino, kaip pas jį pateko moterims skirtas kamuoliukas – ir pridėjo, kad atsispyrė pagundai padavimui naudoti šį kamuoliuką.

 

Tačiau ne visi mano, kad ploniausią dangą turintis kamuoliukas juda greičiausiai. Šios sporto šakos techninis ekspertas Rickas Janesas sako, kad lengvesnis kamuoliukas greičiau praranda greitį. R.Janesas yra „Babolat“ teniso įrangą gaminančios kompanijos konsultantas ir 32 teniso įrangos patentų savininkas. Jo teigimu, žaidėjai, kurie sako, kad su moterims skirtu kamuoliuku išgautų didesnį skriejimo greitį, negyvena moksliniame pasaulyje.

Anot jo, B.Bryanas galėtų būti teisus, bet iš tiesų taip nėra. Lengvesnis kamuoliukas greičiau praranda savo greitį. Kaip pavyzdį jis pateikia badmintoną. Kai žaidėjai pamuša badmintono pluksnelę, ji skrieja labai greitai. Tačiau nuskriejusi vos kelis metrus ji staiga sulėtėja, tarsi būtų su parašiutu.

R.Janesas sako, kad viena aišku apie tankiau padengtą kamuoliuką – jeigu smūgiuosite jį ir jis skries 225 kilometrų per valandą greičiu, pataikius į žmogų jam skaudės labiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: