Į smėlį užkasti milijardai. Dubajuje vyksiantis World Expo gali tapti ryškia alternatyva Tokijo Olimpiadai  ()

Pasaulinės parodos dažnai lyginamos su Olimpiadomis — tokios pat didelės ambicijos, milžiniškos lėšos ir neaiški nauda. Tačiau šiemet Expo atrodo kaip labiau pateisinamas pinigų leidimas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę Dubajuje pradėti pardavinėti bilietai į World Expo 2020. Renginys, kurio atidarymas dėl covid-19 pandemijos nukeltas iš 2020 metų spalio į 2021 metų spalį, planuojamas kaip didžiausias arabiškame pasaulyje: jame dalyvaus daugiausiai per visą Expo istoriją šalių – 192, renginio biudžetas, remiantis Expo 2020 darbų atlikimo konkursui pateiktais dokumentais, yra 25 mlrd. dirchamų ($ 6,8 mlrd.), o per pusę metų, kol vyks paroda – iki 2022 metų kovo 31-osios – organizatoriai tiksi sulaukti ne mažiau nei 25 milijonų lankytojų. Tai mažiau, nei Expo 2010 rekordas Šanchajuje, pritraukęs 73 milijonus lankytojų, tačiau daugiau, nei kitų parodų organizatorių rezultatas. Pavyzdžiui, 2000 metais Hanoveryje (Vokietija) surengtą parodą aplankė 19 milijonų žmonių, o 2005 metais Nagojoje (Japonija) — 22 mln.

Iš pradžių manyta, kad paroda Dubajuje taps labiausiai tarptautine pagal lankytojų sudėtį ir užsieniečių bus apie 70%. Tačiau dabar organizatoriai sako, kad ši prognozė gali būti pakoreguota dėl keliavimo apribojimų.

Kas yra World Expo

Tarptautinės parodos, vėliau tapusios World Expo prekės ženklu, sukūrimo idėja kilo kaip atsakas į Prancūzijos parodų populiarumą, kurių kulminacija tapo Tarptautinė paroda 1844 metais. Po septynių metų, 1851-ais, Londone surengtas pirmasis globalus forumas — Didžioji visų tautų pramonės gaminių paroda (The Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations). Nuo tada World Expo iš naujų prekių ir išradimų demonstravimo vietos išaugo į globalių klausimų aptarimo ir dalyvaujančių šalių pažangiausių patirčių dalijimosi aikštelės. World Expo vyksta kas penkis metus, trunka iki šešių mėnesių ir pritraukia dešimtis milijonų lankytojų.

 

Parodos temą pasiūlo šalis organizatorė, ir 2020 metams JAE pasirinko devizą „Apjungiant idėjas, kuriant ateitį“ (Connecting Minds, Creating the Future). Globali tema bus atskleista trimis padaliniais — „Mobilumas“, „Galimybės“ ir „Tvari raida“. Taip pavadinti atskiri paviljonai, kuriuose dalyvaujančios šalys pristatys savo pasirinktos krypties vizijas.

Expo 2020 parodos erdvė — visas kvartalas Dubajaus pietuose, greta Al Maktoum tarptautinio oro uosto (pastatyto ir dėl World Expo) ir jūros uosto. Su miesto verslo centru jį sujungs metro. Taip pat manoma, kad ⁠Expo parodoje ⁠Uber naudos bepiločius skraidančius taksi.

Centrinis Expo 2020 paviljonas – Al Wasl Plaza aikštė ir kupolas. Arabiškai tai reiškia „susijungimas“, „ryšys“. Be to, tai ir istorinis Dubajaus pavadinimas. Nuo Al Wasl Plaza į tris puses nusidriekia „Mobilumo“, „Galimybių“ ir „Tvarios raidos“ kvartalai, suprojektuoti geriausių pasaulio architektų biurų: Foster+ Partners, BIG architects ir Grimshaw Architects atitinkamai. Parodos teritorijoje bus parakai, daugiau nei 200 kavinių ir restoranų, amfiteatras 2500 žiūrovų, 15 tūkstančių žmonių talpinanti arena ir taip toliau.

 

Dėl pandemijos ypatingas dėmesys skiriamas sanitariniam lankytojų saugumui. Visi privalo dėvėti kaukes ir laikytis distancijos, o visoje teritorijoje stovės nemokami sanitaizeriai.

Kiek tai kainuoja ir ar apsimoka

Žiniasklaidoje World Expo išlaidos dažniausiai vertinamos kaip nepagrįstos ir renginys lyginamas su Olimpiada — tokios pat didelės ambicijos, gigantiškos išlaidos ir neaiški nauda.

Pastarųjų dešimtmečių World Expo biudžetai išties astronominiai. Prieš JAE parodą rengusi Italija skyrė Expo 2015 daugiau nei 1,3 mlrd. eurų. Paroda Šanchajuje iš viso kainavo apie 400 mlrd. juanių (~$58 mlrd.), iš kurių Expo paviljonų statybai ir aptarnavimui buvo išleista 28,6 mlrd. juanių, o likusios lėšos panaudotos parodą priimančio Pudun rajono 25 infrastruktūros objektams ir aplinkos apsaugos renginiams.

 

Statybos darbų kaina buvo mažesnė nei $ 6,8 mlrd. biudžetas paskelbtas konkurse, 2019 metais sakė Expo 2020 statybos prezidentas Achmed al Chatib leidiniui Arabian Business. Leidinys Gulf News bendrą Expo 2020 projektų finansavimą įvertino 30 mlrd. dirchamų ($ 8,17 mlrd.). Banko HSBC skaičiavimais, bendras projekto biudžetasyra 33 mlrd. dirchamų ($8,9 mlrd.), iš kurių 23 mlrd. dirchamų ($6,2 mlrd.) investuota į miesto vystymą ir infrastruktūros projektus.

Reputacinė sėkmingo Expo surengimo nauda Dubajui — akivaizdi. Taip galima sutvirtinti savo, kaip vieno iš svarbiausių pasaulio verslo centrų ir svarbiausios pasaulio sostinės reputaciją. Tačiau sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, neatmestina ir tiesioginė finansinė nauda, rašo Forbes (pavadinęs, pavyzdžiui, Expo Milane nesėkme). Tikimasi, kad paroda vietos ekonomiką paaugins 122,6 mlrd. dirchamų per metus ($ 33,4 mlrd.) ir sukurs 49,7 tūkstančių darbo vietų. Vien rengimosi parodai periodas ekonomikai atnešė ~37,7 mlrd. dirchamų bendros pridėtinės vertės — daugiausiai dėl statybų. Per šešis mėnesius Expo prie šio skaičiaus gali pridėti dar 22,7 mlrd. dirchamų — iš parodos svečių išlaidų turizmui ir verslo paslaugų. Per 10 metų po parodos tikėtinas BPV bus 62,2 mlrd. dirchamų — naudą pradės teikti Dubajui po Expo likusi infrastruktūra.

 

O liks, planuojama, nemažai. Anksčiau paviljonai būdavo išardomi, bet nuo Šanchajaus Expo, požiūris kinta, antraip išlaidos išties nebepasiteisina. Gulf News duomenimis, po Expo bus naudojama >80% parodos infrastruktūros. Expo 2020 aikštelė taps dalimi būsimo kvartalo District 2020, kuriame bus nauji keliai ir metro stotelės, parodų centras ir Al Wasl Plaza atriumas. „Tvarios raidos“ kvartalas taps mokslo centru, o „Mobilumas“ bus naudojamas komercijai.


(8)
(2)
(6)

Komentarai ()