Naujas Gineso rekordas - nepatikėsite, kiek autorių turi šis mokslinis tyrimas  ()

Moksliniai tyrimai kartais turi vos kelis, kartais - kelias dešimtis autorių. Tai priklauso nuo daugybės faktorių, įskaitant geografinę aprėptį, duomenų kiekį, skirtingų mokslo šakų prieigų būtinybės ir taip toliau. Tačiau joks anksčiau publikuotas tyrimas neturėjo tiek autorių, kiek šis - jis buvo įvertintas Pasaulio Gineso rekordu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-06 Naujas Gineso rekordas - nepatikėsite, kiek autorių turi šis mokslinis tyrimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

COVID-19 pandemija sukėlė problemų visai žmonijai. Tai - pasaulinė problema, kurią spręsti turės visas pasaulis. Ši liga išplito taip greitai, kad net norėdami negalėjome būti pasiruošę. Uždarytos ekonomikos, tūkstančiai mirusiųjų, nutrauktos kelionės ir pagaliau - šiek tiek vilties, kai pasirodė vakcinos. Bet ką skiepyti pirmiau? Atsakymo reikėjo greitai.

Edinburgo ir Birmingemo universitetų mokslininkai kartu su neįtikėtino dydžio tarptautinių partnerių būriu norėjo išsiaiškinti, ar operacijų laukiantys pacientai turėtų būti laikomi pažeidžiama grupe ir skiepijami pirmiau. Šiame tyrime analizuoti 140 tūkstančių pacientų iš 116 šalių duomenys.

Mokslininkai išsiaiškino ir konkrečia statistika pagrindė, kad operacijų laukiantys žmonės turi būti skiepijami pirmiau - jie šioje pandemijoje yra aukštos rizikos grupė. Tyrimo autoriai apytiksliai skaičiuoja, kad skiepijimas prieš operacijas per metus galėtų išsaugoti daugiau nei 58,6 tūkstančius gyvybių.

Tai, žinoma, labai vertingi duomenys, tačiau ir pats tyrimas atkreipė mokslo bendruomenės dėmesį. Mat jo autorių būrį sudaro net 15025 mokslininkai iš viso pasaulio. 140 tūkstančių pacientų iš 1667 ligoninių 116 šalių. Joks ankstesnis tyrimas neturėjo tiek daug autorių. Ir Pasaulio Gineso rekordai tai pastebėjo - 2020-ųjų kovą pradėtas tyrimas sulaukė tarptautinio pripažinimo.

 

COVID-19 pandemija nesibaigia. Nors vakcinacijos procesai sukėlė optimizmo bangą, pandemijos pabaigos dar nematyti. Tačiau tokie rekordai rodo, kad pastangos išspręsti problemą yra didesnės už pačią problemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()