Kaip atrodo 10 pačių brangiausių pasaulio paveikslų? Nuo Rembrandto iki Leonardo da Vinci (Foto)  (3)

Dažnai sakoma, kad garsiausi pasaulyje paveikslai yra neįkainojami. Ir dažnai tai tiesa – muziejai ar privatūs asmenys, kuriems jie priklauso, nesutiktų su jais skirtis už jokius pinigus. Tačiau kartais aukcionų ar privačių sandorių metu net garsiausių tapytojų meno kūriniai pereina iš vienų rankų į kitas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-10-22 Kaip atrodo 10 pačių brangiausių pasaulio paveikslų? Nuo Rembrandto iki Leonardo da Vinci (Foto)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas 15min kviečia susipažinti su 10-čia brangiausių pasaulio paveikslų. P.Picasso, L.da Vinci, G.Klimtas ir kiti – sąraše gausu garsiausių dailininkų pasaulio istorijoje pavardžių.

Prie kiekvieno paveikslo trumpai nurodomos jo pardavimo aplinkybės, taip pat kaina, už kurią parduotas paveikslas, JAV doleriais paveikslo pardavimo metu bei dabartinėmis kainomis, įvertinus infliaciją. JAV doleriai pasirinkti, nes dauguma sandorių įvykdyti būtent šia valiuta.

Bent jau apytikslę paveikslo vertę galima nustatyti ir pagal tai, kokia suma šis apdraustas. Todėl pirmoje sąrašo vietoje atsidūrė paveikslas, kuris niekada nebuvo parduotas ir kurį galima laikyti neįkainojamu, bet kuris visgi buvo įkainotas draudimo tikslais.

10 vieta – Marteno Soolmanso ir Oopjenos Coppit portretai, Rembrandtas

Jaunavedžių iš Amsterdamo M.Soolmanso ir O.Coppit portretus jų vestuvių proga Rembrandtas nutapė 1634 m. Nors paveikslai yra atskiri, jie visuomet buvo eksponuojami kartu.

Ilgą laiką paveikslai priklausė poros įpėdiniams, tačiau 1877 m. juos įsigijo vokiečių bankininkas Gustave Samuelis de Rothschildas. Nuo tada jie ilgą laiką buvo asmeninėje Rothschildų kolekcijoje ir visuomenė juos išvysti neturėjo progos.

Tačiau 2016 m. Rothschildų šeima apsisprendė paveikslus parduoti. Paveikslus 2016 m. už 180 mln. dolerių (apie 204 mln. dolerių šiandienos kainomis) drauge įsigijo Amsterdamo valstybinis muziejus ir Luvras.

Nuo tada šie paveikslai pakaitomis eksponuojami tai viename, tai kitame muziejuje, visada juos kabinant šalia.

9 vieta – „Alžyro moterys (O versija)“, Pablo Picasso

 

Per gyvenimą P.Picasso nutapė net 15 skirtingų „Alžyro moterų“ variantų. Šis variantas, vadinamas „Versija O“ – paskutinė paveikslo versija, baigta 1955 m. Jis vaizduoja nuogas kurtizanes ir pasižymi P.Picasso būdingomis kubizmo geometrinėmis formomis ir kampais.

2015 m. „Christie‘s“ aukcione paveikslas buvo įsigytas už 179 mln. dolerių (apie 206 mln. dolerių šių dienų kainomis).

Paveikslą įsigijo buvęs Kataro ministras pirmininkas Hamadas bin Jassimas bin Jabaras Al Thani. Kaip pamatysite, Kataro valstybės pavadinimas tarp pirkėjų šiame straipsnyje skambės ne kartą.

8 vieta – „Numeris 6 (Violetinė, žalia ir raudona)“, Markas Rothko

Paveikslas „Numeris 6 („Violetinė, žalia ir raudona“), kurį nutapė latvių kilmės amerikiečių dailininkas Markas Rothko, 2014 m. buvo parduotas už 140 mln. eurų (apie 186 mln. dolerių tuometinėmis arba apie 215 mln. dolerių dabartinėmis kainomis).

Šis 1951 m. nutapytas paveikslas priskiriamas abstrakčiojo ekspresionizmo stiliui, jis primena kitus to meto M.Rothko abstrakčius darbus – didelius tų pačių spalvų plotus skiria nelygios linijos.

Paveikslą įsigijo rusų milijardierius Dmitrijus Rybolovlevas. Pardavimo tarpininku, kaip jis tuomet manė, buvo meno prekeivis prancūzas Yves'as Bouvier.

Vėliau D.Rybolovlevas padavė Y.Buvier į teismą, teigdamas, kad šis jį apgavo. D.Rybolovlevas tik vėliau sužinojo, kad Y.Bouvier pats iš pradžių įsigijo paveikslą už ~105 mln. dolerių, o tada pardavė rusų milijardieriui už daug didesnę kainą.

 

Į skandalą, supurčiusių meno pasaulį, pateko ir daugiau paveikslų.

7 vieta – „Vandens gyvatės II“, Gustavas Klimtas

Šį paveikslą austras G.Klimtas nutapė 1907 m., tai anksčiau nutapyto paveikslo „Vandens gyvatės“ tęsinys. Iš pradžių manyta, kad paveiksle vaizduojamos tiesiog abstrakčios mitologinės figūros, kaip būdinga dailei.

Dabar daug dailės tyrėjų mano, kad čia G.Klimtas norėjo pavaizduoti lesbietiškus santykius ir meilę tarp dviejų moterų – tiesa, tai darė subtiliai, kadangi į romantinius santykius tarp tos pačios lyties asmenų tada žiūrėta nepalankiai.

Kaip ir prieš tai minėtas M.Rothko paveikslas, šis G.Klimto paveikslas jau gerokai po autoriaus mirties pateko į skandalo sūkurį. Paveikslą 2013 m. įsigijo tas pats D.Rybolovlevas už 187 mln. dolerių (~2019 mln. dolerių dabartinėmis kainomis).

Paveikslą D.Rybolovlevas įsigijo iš Y.Bouvier, manydamas, kad šis yra tik tarpininkas. Tačiau iš tikrųjų Y.Bouvier pirmiausia pats nusipirko paveikslą už 112 mln. dolerių, o vėliau įtikino D.Rybolovlevą, kad paveikslas vertas daug daugiau.

Teismo procesas tarp Y.Bouvier ir D.Rybolovlevo ir kitų jo aukų tęsiasi iki šiol.

2015 m. „Vandens gyvates II“ D.Rybolovlevas už 170 mln. dolerių dar kartą pardavė neįvardintam privačiam pirkėjui. Manoma, kad jis gali būti susijęs su Kataro karališkąja šeima.

6 vieta – „Numeris 17A“, Jacksonas Pollockas

 

2015 m. amerikiečių dailininko Jacksono Pollocko paveikslą „Numeris 17A“, nutapytą 1948 m., įsigijo amerikiečių milijardierius, investuotojas Kenas Griffinas.

Jis iš amerikiečių verslo magnato Davido Geffeno įsigijo du paveikslus už 500 mln. dolerių. Vienas jų buvo būtent paveikslas „Numeris 17A“, kuris, pasak šaltinių, buvo įkainotas 200 mln. dolerių. Įvertinus infliaciją, dabar paveikslo kaina siektų 230 mln. dolerių.

Nors dažnai privačių pirkėjų įsigyti darbai patenka į privačias kolekcijas, K.Griffinas, kuris yra Čikagos dailės instituto patikėtinių tarybos narys, paskolino paveikslą instituto muziejui. Dabar ten jį gali išvysti visi norintys.

5 vieta – „Kortų lošėjai“, Paulis Cezanne‘as

„Kortų lošėjai“ – penkių paveikslų, kuriuos P.Cezanne‘as nutapė 1892–1893 m., serija. Daugelį serijos paveikslų galima išvysti garsiausių pasaulio muziejų kolekcijose, pavyzdžiui, Orse muziejaus Paryžiuje.

Tačiau būtent šis serijos paveikslas 2011 m. buvo parduotas privačiai – už 250 mln. dolerių (maždaug 303 mln. dolerių šiandieninėmis kainomis). Tuo metu tai buvo brangiausias kada nors parduotas paveikslas. Paveikslą įsigijo Kataro karališkoji šeima.

Paveikslą pardavė graikų turtuolis ir meno kolekcionierius George‘as Embiricos, jis priklausė jo privačiai kolekcijai.

 

P.Cezanne‘o paveikslas priskiriamas postimpresionizmui. Jo modeliais tapant šį paveikslą tapo vietiniai namų, kur jis gyveno, darbininkai.

4 vieta – „Kada tu ištekėsi?“, Paulis Gauguinas

Postimpresionistinį paveikslą „Kada tu ištekėsi?“ P.Gauguinas nutapė 1892 m. Taityje. Į šią salą jis nukeliavo 1891 m., ten gimė ne vienas garsus jo paveikslas.

2015 m. privataus sandorio metu šis paveikslas buvo parduotas beveik už 300 mln. dolerių. Tiksli suma nebuvo paskelbta, tačiau šaltiniai teigė, kad ji buvo „arti 300 mln. dolerių“. Arba maždaug 330–340 mln. dolerių dabartinėmis kainomis.

Paveikslą, kaip ir „Kortų lošėjų“ atveju, įsigijo Kataro karališkoji šeima. Paveikslą pardavė šveicarų verslininkas ir meno kolekcionierius Rudolfas Staechelinas.

3 vieta – „Pasikeitimas“, Willemas de Kooningas

Prisimenate 500 mln. dolerių, kuriuos JAV investuotojas K.Griffinas sumokėjo už du paveikslus, vienas kurių buvo J.Pollocko ir kainavo 200 mln. dolerių? Tikriausiai nesunku suskaičiuoti, kad antrasis paveikslas turėjo kainuoti 300 mln. dolerių.

Taip ir buvo. Tai buvo olandų kilmės JAV dailininko Willemo de Kooningo paveikslas „Pasikeitimas“ („Interchange“), nutapytas 1955 m. Įvertinus infliaciją, dabar paveikslo kaina siektų 345 mln. dolerių.

Kaip ir „Numerį 17A“, pasikeitimus dabar galima išvysti Čikagos dailės instituto muziejuje, jam paveikslą paskolino jį įsigijęs K.Griffinas.

 

Paveikslas „Pasikeitimas“ priskiriamas abstrakčiojo ekspresionizmo stiliui. Nutapęs paveikslą, 1955 m. W. de Kooningas jį pardavė už 4 tūkst. dolerių – dabartinėmis kainomis tai būtų apie 40 tūkst. dolerių.

2 vieta – „Pasaulio gelbėtojas“, Leonardo da Vinci

2017 m. L.da Vinci paveikslas „Pasaulio Išganytojas“ („Salvator Mundi“) buvo parduotas už 450 mln. dolerių – rekordinę sumą, pasiektą pasaulio meno aukcionuose arba privačiuose sandoriuose.

Paveikslą įsigijo Saudo Arabijos kultūros ministras Badras bin Abdullah. Tikėtina, kad tai jis padarė Saudo Arabijos sosto princo Mohammedo bin Salmano, einančio ir šalies ministro pirmininko pareigas, vardu.

Už paveikslą sumokėti 450 mln. dolerių: 400 mln. už patį kūrinį, dar 50 mln. – aukcionui. Paveikslą pardavė jau minėtas rusų kolekcionierius D.Rybolovlevas, kuris paveikslą 2013 m. privačiai įsigijo už 127 mln. dolerių. Įvertinus infliaciją, dabar už paveikslą sumokėta suma siektų ~501 mln. dolerių.

„Pasaulio Išganytojas“ – vienintelis L. da Vinci paveikslas, esantis privačiose rankose. Jis buvo nutapytas apie 1500 m., ilgą laiką manyta, kad paveikslą nutapė ne L. da Vinci, o jo mokinys.

Paveikslas keletą kartų keitė rankas, o prieš patvirtinant, kad paveikslą nutapė L. da Vinci, buvo parduotas vos už 10 tūkst. dolerių. Tik tada, restauruojant paveikslą, nustatyta, kad jo autorius yra pats L. da Vinci. Tiesa, dar iki šiol dalis dailės ekspertų tuo abejoja ir teigia, kad L. da Vinci yra atsakingas tik už kai kuriuos paveikslo elementus, bet pats jo nenutapė.

 

Dabartinė paveikslo buvimo vieta nežinoma. Manoma, kad paveikslas yra laikomas arba saugykloje Šveicarijoje, arba privačioje Mohammedo bin Salmano jachtoje.

1 vieta – „Mona Liza“, Leonardo da Vinci

Tikriausiai mažai kas nustebo, kad pirmoje šio sąrašo vietoje – Leonardo da Vinci paveikslas „Mona Liza“, tikriausiai garsiausias paveikslas pasaulyje.

Įvertinti tokį paveikslą kaip „Mona Liza“ pinigine suma sunku – daugelis sutiktų, kad jis apskritai neįkainuojamas. Tačiau kartą „Mona Liza“ buvo įkainota, nors ir ne pardavimo tikslais.

1962 m. „Mona Liza“ buvo apdrausta 100 mln. dolerių suma. Įvertinus infliaciją, 2021 m. kainomis ši suma siektų apie 903 mln. dolerių. Tad „Mona Liza“ yra brangiausias pasaulyje paveikslas.

Manoma, kad Lisa, vaizduojama paveiksle – Lisa Gherardini, Florencijos drabužių pirklio Francesco del Giocondo žmona.

Šį paveikslą visi norintys gali išvysti Luvro muziejuje Paryžiuje – jei tik nebijo didelių grūsčių.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: