Pasaulinė su tualetu susijusių tradicijų įvairovė stebina net ir visko mačiusius: mokamas popierius ir griežti Vokietijos tualetų higienos reikalavimai  ()

Skrupulingieji japonai, prispyrus gamtiniam reikalui, pirmiausia apsiauna specialias šlepetes ir tik tada, nešini rankšluosčiu, patraukia į tualetą. Singapūre numatytos baudos nuleisti vandenį „pamirštantiems“ asmenims, o Kinijoje ir Kuboje įprasta ypač taupyti tualetinį popierių. Kokie gi dar su tualetu susijusio etiketo ypatumai gali nustebinti nieko apie juos nežinantį turistą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirinkimas tarp vandens ir popieriaus

Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose, ypač musulmoniškuose kraštuose, vietoj tualetinio popieriaus naudojamas vanduo. Dalykas tas, kad islamo įstatymai įpareigoja palaikyti ritualinę švarą ir apsiplauti iš specialaus ąsočio. Tik visiškai neseniai, 2015 metais, Turkijos aukščiausioji religinė institucija leido islamo išpažinėjams naudotis tualetiniu popieriumi, aišku, jeigu nėra galimybės apsiprausti. Vis dėlto Turkijos ir Indijos tualetuose šalia unitazo paprastai stovi indas su vandeniu, o arabiškose šalyse – įrengta bidė.

„Mes, arabai, vykdami į kelionę privalome įsitikinti, kad turime tris daiktus – pasą, solidžią šūsnį banknotų ir portatyvinį bidė“, – juokauja egiptiečiai.

Beje, Ispanijos viešuosiuose tualetuose taip pat yra bidė: jų įrengimo tradicijos šaknys siekia kelis arabų viešpatavimo šimtmečius Pirėnų pusiasalyje.

Japonijoje galima atsidurti ir prie pažangiausiomis technologijomis aprūpinto unitazo – šylančio, plaunančio, džiovinančio ir net atliekančio šlapimo tyrimą.

Būk atviras pasauliui!

Atvirų viešųjų tualetų galima pamatyti įvairiose pasaulio šalyse – tiek Indijos miestų gatvėse, tiek ir Europos šalių sostinėse. Metaliniai arba plastikiniai pisuarai kabinose be durų, skirti, aišku, tik vyrams, padeda palaikyti švarą Amsterdame. Londone šiuo tikslu įrengti tualetai-liftai: dieną jie paslėpti po žeme, o vakarais iškeliami į viršų ir veikia iki šeštos ryto. Vadinasi toks tualetas „Urilift“ ir tai yra triviali, tvirta, vandalų išpuoliams atspari konstrukcija iš nerūdijančiojo plieno, kuria vienu metu gali naudotis trys vyriškiai. Durų šios kabinos neturi, vanduo nuleidžiamas automatiškai, o oras aplinkui reguliariai dezodoruojamas.

Didžiausias pasaulyje viešasis tualetas yra Kinijos Čongčingo mieste. Jis užima tūkstančio kvadratinių metrų plotą ir jame įrengta tūkstantis pisuarų bei kabinų. Visos jos – atviros. Kiti analogiškos paskirties Kinijoje esantys statiniai taip pat neturi durų, o vyrai ir moterys naudojasi bendromis kabinomis.

Svetingos tradicijos ir mokamas popierius

 

Daugumoje šalių už galimybę pasinaudoti tualetu tenka mokėti simbolinį mokestį. Vis dėlto esama ir išimčių. Pavyzdžiui, Škotijoje, netikėtai prispyrus gamtiniam reikalui, galima pasibelsti į bet kurias duris. Namų šeimininkai į tokią problemą sureaguos supratingai ir neatsisakys padėti bėdoje. Toks svetingumas paaiškinamas dar iš viduramžių atėjusia tradicija, kuriai pagrindą davė aistringas škotų pomėgis vaišintis eliu ir kitokiais svaigiaisiais gėrimais. Tradicija gyvuoja ligi šiol.

Suomijoje nemokami tualetai veikia prekybos centruose, tačiau juose apsilankyti galima tik turint parduotuvės nuolaidų kortelę, atstojančią elektroninį tualeto durų raktą.

O štai nuvykus Egiptą reikėtų nusiteikti, kad net nemokamame tualete už popierių teks sumokėti.

Vokietijoje, norint užeiti į tualetą, reikia sumokėti – įmesti monetą į specialų plyšį duryse, o norint iš jo išeiti, tenka atlikti tam tikrus veiksmus: durys atsiveria tik tada, kai tualetu pasinaudojęs pilietis nuleidžia vandenį ir nusiplauna bei nusidžiovina rankas.

V ir M

 

Tikrai ne visur tualetai skirstomi į skirtus moterims ir skirtus vyrams. Tarkim, Malaizijoje melstis vyrai ir moterys eina į skirtingas patalpas, užtat tualetai čia – bendri. Daugelyje šalies tualetų įrengti higieniniai dušai (bidė), pradedantys veikti automatiškai, kai tik nuleidžiamas vanduo.

Bendrų tualetų tradicija praktikuojama ir Šiaurės Europos šalyse, kadangi, visų prima, toks sprendimas – politiškai korektiškas, ir, antra, – teikia patogumo. Pavyzdžiui, švedės skųsdavosi dėl to, kad tenka stovėti ilgiausiose eilėse, nors vyrų tualetuose – tuščia, o tėvais tapę švedų vyrai piktindavosi, nes negalėdavo pasinaudoti vystymo stalais, mat vyrams skirtuose tualetuose tokių baldų nebūdavo.

Tailande, be vyrams ir moterims skirtų tualetų, neseniai atsirado ir tokių, į kuriuos gal eiti transseksualūs asmenys. Trijų tipų tualetų – skirtų vyrams, moterims ir transseksualams – yra ir Nyderlanduose. Transseksualams skirtus tualetus žymintis paveikslėlis vaizduoja moteriško silueto, tačiau barzdotą asmenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()