Roskosmos siekia aplenkti Eloną Muską, NASA ir Tomą Cruise'ą: rusų komanda išskrido į TKS filmuoti pirmojo filmo - analitikas pažėrė kritikos  (1)

Rusų aktorė ir režisierius antradienį išskrido į TKS, siekdami pirmiau už JAV sukurti pirmąjį filmą orbitoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-10-05 Roskosmos siekia aplenkti Eloną Muską, NASA ir Tomą Cruise'ą: rusų komanda išskrido į TKS filmuoti pirmojo filmo - analitikas pažėrė kritikos  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusų komanda nusiteikusi pralenkti pernai „Mission Impossible“ žvaigždės Tomo Cruise'o paskelbtą Hollywoodo, NASA ir Elono Musko kompanijos SpaceX bendrą projektą.

Aktorė Yulia Peresild, 37 m, ir filmo režisierius Klim Shipenko, 38 m, pakilo iš Rusijos nuomojamo Baikonuro kosmodromo Kazachstane numatytu laiku 0855 GMT, o prisijungimas prie stoties planuojamas 1212 GMT.

„Pakilo kaip planuota,“ Twitteryje parašė Roscosmos vadovas D. Rogozinas.

Veterano kosmonauto Antono Shkaplerovo vadovaujama filmo komanda Soyuz MS-19 nuskries 12 parų misijai filmuoti „The Challenge“ kosmoso scenų.

Šalies televizija Soyuz pakilimą transliavo tiesiogiai.

Transliacijoje buvo girdėti, kaip praėjus kelioms minutėms po starto, Shkaplerovas pasakė, kad „komanda jaučiasi gerai“.

 

Filmo fabulą, kuri, kaip ir biudžetas, buvo ilgai slepiama, atskleidė Roscosmos – veiksmo centre bus chirurgė, pasiųsta į TKS gelbėti kosmonauto.

Shkaplerovas ir kiti du TKS rusų kosmonautai filme atliks epizodinius vaidmenis.

TKS įgula, kurioje dabar yra Prancūzijos, Japonijos ir trys Nasa astronautai, naujus gyventojus pasveikins, kai maždaug 1410 GMT bus atvertas liukas.

„Buvo sunku“

„Tai buvo sunku psichologiškai, fiziškai ir emociškai… bet manau, pasiekus tikslą visi iššūkiai nebeatrodys tokie dideli,“ pirmadienį prieš skrydį spaudos konferencijoje sakė Peresild — atrinkta iš 3 000 pretendenčių.

Laikydamiesi kosmonautų tradicijos, komanda prieš skrydį sakė sekmadienį žiūrėjusi klasikinį sovietinį filmą „Baltoji dykumos Saulė“,

Shipenko ir Peresild į Žemę turėtų grįžti spalio 17 dieną kapsulėje kartu su TKS šešis mėnesiu praleidusiu kosmonautu Olegu Novitsky'iu.

 

Jei misija bus sėkminga, ji papildys ilgą Rusijos kosmoso pramonės „pirmųjų“ sąrašą.

Sovietai į orbitą paleido pirmąjį palydovą „Sputnik“, pirmieji pasiuntė gyvūną, šunį Laiką, pirmąjį vyrą Jurijų Gagariną, ir pirmąją moterį, Valentiną Tereshkovą.

Bet lyginant su sovietine era, dabartinėje Rusijoje inovacijos apstojo ir jos kosmoso pramonei dėl valstybinio finansavimo tenka kautis su Kremliumi, pirmenybę teikiančiu karinėms išlaidoms.

Jos kosmoso agentūra tebesiremia sovietų sukurta technologija ir susiduria su korupcijos skandalais ir nepavykusiais startais.

Be to, Rusija atsilieka globaliose kosmose lenktynėse, kur tenka susidurti su stipria JAV ir augimo ambicijas demonstruojančios Kinijos konkurencija.

Rusai „prarado susidomėjimą“ kosmosu

 

Pernai Roscosmos patyrė sukrėtimą, kai SpaceX sėkmingai nugabeno astronautus į TKS, taip sugriaudama Rusijos kelionių į kosminę stotį monopolį.

Politikos analitikas Konstantinas Kalachevas kosminį filmą vertina kaip viešųjų ryšių akciją ir būdą „atitraukti“ rusus nuo Roscosmoso „problemų“.

„Tai turėtų įkvėpti rusus, parodyti, kokie mes šaunūs, bet manau, rusams kosmoso pramonė jau visiškai nebeįdomi,“ sakė Kalachevas AFP.

Siekdama apvalyti savo įvaizdį ir diversifikuoti pajamas, Rusijos kosmoso programa šias metais planuoja atgaivinti kosmoso turizmo programą gabensiančią nuotykių ištroškusius mokius klientus į TKS.

Po dešimtmečio pauzės, gruodį, Rusija siųs du Japonijos turistus —  tarp kurių ir milijardierius Yusaku Maezawa — į TKS, užbaigdama mėgėjų kosminių kelionių skrydžiams svarbius metus.

Praėjusį mėnesį SpaceX užbaigė vien civilių kosminę misiją, kurioje keturi neprofesionalai astronautai Žemės orbitoje praleido tris paras.

 

Po šios kelionės įvyko milijardieriaus Richard Branson misijos, praleidusio kelais minutes nesvarumo būsenoje liepą, ir Amazon įkūrėjo Jeffo Bezoso panašią misiją vos keliomis dienomis vėliau.

Vėliau šį mėnesį į kosmosą Bezoso Blue Origin misija skris Star Trek seriale Kapitoną Kirką vaidinęs 90 metų aktorius Williamas Shatneris.

Anastasia Clark
phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(10)
(0)

Komentarai (1)