[Karšta tema] Nauja ginkluotės partija iš JAV perduota Ukrainai: raketos Javelin ir artimai kovai mieste skirti granatsvaidžiai BDM/SMAW-2  (13)

JAV Gynybos ministerija išplatino informaciją apie naujos ginkluotės pristatymą Ukrainai. Sprendžiant iš aviacinės ir raketinės JAV armijos markiruotės, ji bus pristatyta iš Redstone arsenalo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečiai nufotografavo ir pateikė apžiūrai siuntinio turinį – didelio taiklumo Javelin prieštankines raketas.

Sprendžiant iš markiruotės, taip pat pirmą kartą atgabenti BDM granatsvaidžiai – tai vienkartiniai raketos su vakuumine kovine dalimi paleidimo įrenginiai, jų veikimo principas analogiškas sovietiniam liepsnosvaidžiui „Shmel“. Pavadinimas išverčiamas kaip Bunker Defeat Munition – tai yra, ginklas prieš pėstininkus įtvirtinimuose ir pastatuose. JAV toks vienkartinis granatsvaidis žymimas dar ir SMAW-D, o vakuuminė granata М-141 yra 83 milimetrų daugkartinio granatsvaidžio SMAW amunicijos dalis. SMAW plačiai žinomas ir gausiai tiekiamas JAV armijai.

Vienkartinis BDM/SMAW – artimai kovai miesto sąlygomis skirtas ginklas. SMAW granatsvaidžiai, kaip ir „Shmel“ – amunicija kovai miestuose iki 300 metrų atstumu. Visų pirma skirta naikinti priedangoje esančius priešo pėstininkus. Vakuuminės granatos taip pat gali pažeisti ir lengvąją šarvuotąją techniką, tokią, kaip BMP-2 ir įvairūs BTR.

 

JAV, Didžioji Britanija, Estija, Lietuva ir Latvija jau perdavė arba rengiasi perduoti artimiausiu metu, visą ginkluotės komplektą gerai parengtiems pėstininkams apginkluoti kovai tankiai apstatytuose miestuose.

Tankams ir kitoms manevruojančioms kovos mašinoms naikinti iki 2500 metrų atstumu – prieštankinis raketinis komplektas Javelin.

Sraigtasparniams ir žemai skrendantiems šturmo lėktuvams bei naikintuvams-bombonešiams – Stinger.

Tankų naikinimui iki 800 metrų atstumu iš uždarų patalpų mieste – vienkartiniai NLAW;

Naikinti mieste priedangoje esančius pėstininkus – vienkartinis BDM/SMAW-D.

Sprendžiant pagal ginkluotės komplektą, NATO įsivaiduoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų doktriną galimame kare su RF kaip kovos veiksmus autonominėmis pėstininkų grupėmis stambiuose miestuose, kur RF KP pranašumą karinės technikos ir aviacijos srityje galima kompensuoti nešiojamomis didelio tikslumo ginkluotės sistemomis.

 

Atkreiptinas dėmesys, kad NATO tiekia ginkluotę, vadovaujasi galimų kovinių veiksmų doktrina, realybėje kovos veiksmus stipriai veiks artilerija, tankai, zenitiniai raketiniai kompleksai, bepiločiai lėktuvai, ryšio priemonės, kosmoso žvalgyba, logistikos sistema.

Didžiulį įspūdį daro tai, kad NATO tiekia ginklus kiekvieną dieną ir patys publikuoja jų nomenklatūrą.

NATO siunčia Putinui strategiškai svarbų signalą – mes pastatėme oro tiltą kariniams siuntiniams Ukrainai, ir jei prasidės kariniai veiksmai, staigiai padidinsime ginkluotės tiekimą šiuo tiltu.

Tai yra, net jei Rusija atakuotų Ukrainos gynybos įmones ir arsenalus, kovinių atsargų Ukrainai nepritrūks, ir NATO tęs tiekimą net ir vykstant kovos veiksmams. O tai yra svarbiausias strateginės padėties pokytis, naujas Ukrainos gynybos planavimo faktorius.

 

Akivaizdu, kad oro tiltas ir toliau veiks, ir ginkluotės tiekimas bus tęsiamas bent jau tol, kol Putinas nepradės kariuomenės atitraukimo nuo sienos su Ukraina.

NATO oro tiltas – Didžiulis Ukrainos strateginis pasiekimas.

Labai dėkojame JAV, Didžiosios Britanijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos vyriausybėms ir mokesčių mokėtojams.


censor.net

(87)
(1)
(86)

Komentarai (13)