Šaliai skendint korupcijoje – prezidento linksmybės: prisistato visų galų meistru (Foto, Video)  (5)

Gurbanguly Berdymuchamedovas oficialiai yra Turkmėnijos prezidentas ir premjeras. Tačiau iš tikrųjų jis – absoliutus šios šalies karalius, kurio įsakai ir draudimai laiko sukaustę baimėje visus gyventojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

64-erių G.Berdymuchamedovas jau penkioliktus metus vadovauja vienai griežčiausių diktatūrų, kartais lyginamai su Šiaurės Korėja.

Šis ekscentriškas turkmėnų lyderis turi daugybę pomėgių: rašo knygas, dainuoja repą, moko valdininkus sportuoti, bet nespėja vykdyti savo pagrindinės užduoties – užtikrinti gerovės savo tautai.

Visų galų meistras

„Kiekvieną vakarą Turkmėnijos televizija maitina žmones nesibaigiančiais pasakojimais apie tai, ką nuveikė daug talentų turintis prezidentas. Jis tai varto popierius ant stalo, nukrauto vaistažolėmis ir kitais gydomaisiais augalais, tai brązgina gitara kartu su savo anūku Kerimguly, grojančiu klavišiniais.

Programos vedėjas aiškina, kad valstybės vadovas baigia rašyti dar vieną savo knygą apie vaistinius augalus. Jei tikėtume naujienų laidomis, G.Berdymuchamedovas – puikus lenktyninės mašinos vairuotojas, golfo žaidėjas, automobilių mechanikas, dviratininkas, taiklus šaulys, šunų mylėtojas ir žokėjus, turintis oficialų titulą – Liaudies žirgų augintojas.

Jo žygdarbiams ploja į eiles išrikiuoti gamyklų darbuotojai ir kariai.

Kartkartėmis žmonės išbėga iš minios, kad įteiktų jam visiškai vienodas gėlių puokštes. Visi žemai lenkiasi prieš prezidentą“, – taip įvykius šioje Vidurinės Azijos šalyje aprašo britų laikraštis „The Times“.

Turkmėnijoje juokaujama, kad nėra tokios veiklos, kurioje valdovas nepasireikštų.

Dėl nenugalimos traukos avantiūroms G.Berdymuchamedovas neretai atsiduria gyvybei pavojingose situacijose. Prieš aštuonerius metus prezidentas išlėkė iš balno, kai žirgas hipodromo taku šuoliavo 60 km per val. greičiu. Specialiųjų tarnybų pareigūnai aplakstė visas tribūnas, kad iš žiūrovų atimtų mobiliuosius telefonus, kuriuose buvo nufilmuotas G.Berdymuchamedovo kritimas. Tačiau tai nepadėjo: vaizdo įrašas su Turkmėnijos lyderio skrydžiu vis tiek išplito internete.

Nepaisant sutrenkimų, valstybės vadovas pasirodė publikai ir net bandė pabučiuoti jį numetusį ristūną. G.Berdymuchamedovas tapo tų lenktynių nugalėtoju ir pelnė kone 10 mln. eurų prizą, taip pat septynis žirgus, kurių kiekvienas kainavo kone 2 mln. eurų.

Prezidentas mėgsta demonstruoti, kad yra aktyvus sveikos gyvensenos šalininkas: visa šalis žino, kada lyderis lankosi sporto salėje. Po to internete pasirodo daugybė pokštų ir memų. Iš jų labiausiai įsimintinu tapo vaizdo įrašas, kuriame G.Berdymuchamedovas pakelia auksinį štangos grifą be svarmenų. Taip jis mokė ministrų kabineto narius palaikyti formą.

Turkmėnijos valdovas sportuoja nuo vaikystės. Būdamas 15-os jis tapo šalies laisvųjų imtynių, po metų – šaudymo čempionu. Dabar G.Berdymuchamedovas jau turi daugybę sportinių titulų.

2017 m., kai šalis ruošėsi priimti Azijos žaidynes, sostinėje Ašchabade buvo pristatyta rūmų ir dangoraižių iš balto akmens. G.Berdymuchamedovas asmeniškai tikrino brėžinius, darė juose pataisymus, barė rangovus ir tiekėjus, lankėsi statybvietėse.

Groja įvairiais instrumentais

 

Ypatingas prezidento pomėgis – muzika: jis groja klavišiniais ir styginiais instrumentais, kuria dainas.

G.Berdymuchamedovas debiutavo 2011-aisiais su lyrine kompozicija „Tau – mano baltos gėlės“. Kritikai teigė, kad daina turėjo kitą autorių, bet niekas šios versijos nepatvirtino. Nuo tada prezidentas nuolatos lepina savo piliečius įvairių stilių kūriniais: nuo romantinių baladžių iki repo.

Jo daina „Pirmyn, pirmyn, tik pirmyn, gimtasis Turkmėnijos krašte“ pateko į Guinnesso rekordų knygą: vienu metu šį kūrinį atliko daugiau nei 4000 žmonių.

G.Berdymuchamedovas atlieka dainas ir užsienio kalbomis. 2015-aisiais prie Naujųjų metų eglutės jis pasirodė su JAV superžvaigždės Justino Timberlake’o kūriniu „Can’t Stop The Feeling“. Jį atlikdamas kažkuriuo momentu valstybės vadovas padėjo gitarą į šalį ir stojo prie didžėjaus pulto.

Automobiliai ir knygos

Aukščiausias Turkmėnijos politikas visur siekia būti pirmas. Valstybinės televizijos kanalai rodė, kaip G.Berdymuchamedovas neva asmeniškai suprojektavo ir vėliau sukonstravo lenktyninę mašiną pagal savo paties brėžinius. Be to, kartą prezidentas lenktyniavo ralio automobiliais ir įveikė profesionalą, o apsilankęs Automobilių sporto centre nubraižė projektą, pagal kurį paskui buvo sukurtas visureigis. Bandomąjį važiavimą, žinoma, atliko pats lyderis.

Prezidentas taip pat rašo knygas: „Turkmėnija – sveikų ir labai dvasingų žmonių šalis“, „Achaltekinecai – mūsų pasididžiavimas ir šlovė“ (achaltekinecai yra Turkmėnijoje išvesta ristūnų veislė. – Red.).

 

Šalyje yra suburtas specialistų kolektyvas, kuris lyderio kūrinius verčia į įvairias kalbas. Savo raštuose G.Berdymuchamedovas samprotavo apie muzikos ir gamtos grožį, sporto ir išsilavinimo svarbą, žirgininkystę, alabajus – Vidurinės Azijos aviganius, vieną kurių jis padovanojo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Be to, jis išleido devynių tomų enciklopediją „Turkmėnijos gydomosios žolės“. Šį rinkinį rekomenduota naudoti įvairiose šalies gydymo įstaigose. Prezidento knygos skaitomos tiesioginiame eteryje, nagrinėjamos mokyklose, o gavęs egzempliorių iš paties autoriaus laimingasis privalo nusilenkti ir pabučiuoti jam ranką.

Palankumą lydėjo gandai

G.Berdymuchamedovas gimė mažame Babarapo kaimelyje, 50 km nuo Ašchabado. Mokytojų šeimoje jis buvo vienintelis sūnus, o drauge augo dar penkios seserys.

Oficialioje valstybės galvos biografijoje jo artimieji ypač svarbūs. Turkmėnijos moksleiviai nuo vaikystės žino, kas buvo prezidento senelis ir tėvas: jų vardais pavadinamos gatvės, aikštės, kariniai daliniai.

Baigęs mokyklą būsimasis lyderis nusprendė tapti odontologu. Baigęs medicinos studijas dirbo miesto ir kaimo klinikose. Vėliau studijavo Maskvoje, gavo mokslų kandidato laipsnį, po kurio laiko vadovavo universiteto Odontologijos fakultetui. Medicinos mokslų daktaro vardas G.Berdymuchamedovui suteiktas tapus prezidentu.

Ankstesnis Turkmėnijos lyderis Saparmuratas Nijazovas, šalį valdęs nuo 1985 m. iki savo mirties 2006 m., palankiai vertino G.Berdymuchamedovą: paskyrė sveikatos apsaugos ministru ir jo nelietė per valdininkų valymus.

 

Dėl to šalyje sklido daug gandų. Vieni teigė, kad G.Berdymuchamedovas buvo asmeninis S.Nijazovo odontologas, tuo labiausiai pelnęs ankstesnio Turkmėnijos lyderio palankumą.

Kiti vadino G.Berdymuchamedovą nesantuokiniu buvusio valstybės vadovo sūnumi, vis labiau atkreipdami dėmesį į išvaizdos panašumą su S.Nijazovu.

Beje, kartą G.Berdymuchamedovas vis dėlto pateko po karšta S.Nijazovo ranka, kai buvo vėluojama gydytojams išmokėti atlyginimus.

Jam buvo pareikštas papeikimas ir trims mėnesiams atimtos pajamos.

Perėmęs valdžią iš S.Nijazovo naujasis prezidentas pirmiausia sugriovė savo pirmtako asmenybės kultą: buvusio valdovo fotografijas ir biustus pakeitė G.Berdymuchamedovo atvaizdai.

Prieita iki absurdo: pavyzdžiui, nuo 2013-ųjų visi šalies jaunavedžiai įpareigoti fotografuotis civilinės metrikacijos skyriuje prezidento portreto fone.

Privilegijos artimiesiems

Turkmėnijos prezidentas stengiasi kruopščiai slėpti, ką veikia jo artimieji, kurių gausu. Tačiau šiek tiek informacijos vis tiek nutekėjo, kai „WikiLeaks“ paviešino oficialų susirašinėjimą tarp JAV ambasados Ašchabade ir Valstybės departamento darbuotojų.

Paaiškėjo, kad G.Berdymuchamedovas turi sūnų Serdarą ir dvi dukteris – Guldžachon ir Gulšan. Vyresnioji gyvena Londone su vyru Ilasgeldy Amanovu, Turkmėnijos valstybinės angliavandenilių išteklių valdymo ir naudojimo agentūros atstovu Didžiojoje Britanijoje.

 

Jaunesnioji Berdymuchamedova įsikūrusi Paryžiuje. Ji ištekėjusi už Turkmėnijos ambasados Prancūzijoje darbuotojo. Porai priklauso vila Žydrajame Krante.

JAV diplomatai taip pat atskleidė, kad G.Berdymuchamedovas turi neoficialią žmoną rusę Mariną. Moteris dirbo odontologo padėjėja toje pačioje klinikoje kaip ir būsimasis prezidentas. Sklando gandai, kad juodu turi bendrą dukrą. 2010-aisiais, kai pasirodė šios žinios, Marina su mergaite gyveno Londone.

Apie šalies prezidento sūnų Serdarą žinoma gerokai daugiau. Iki 40-mečio jis padarė svaiginamą karjerą.

Pagal išsilavinimą inžinierius S.Berdymuchamedovas spėjo tapti mokslų daktaru, pulkininku leitenantu, nusipelniusiu šalies treneriu, parlamento deputatu ir užsienio reikalų viceministru. Pernai liepą jis buvo paskirtas Turkmėnijos vicepremjeru finansų ir ekonomikos klausimais.

Serdaras laikomas pagrindiniu įpėdiniu perimti šalies prezidento postą. Faktiškai būtent S.Berdymuchamedovas dabar atlieka ministrų kabineto vadovo vaidmenį. Periodiškai jam pavedama oro uoste sutikti aukštus užsienio svečius.

Kiti prezidento artimieji taip pat gavo gana aukštas pareigas. Pavyzdžiui, jo sesuo Gulnabat yra Raudonojo Pusmėnulio nacionalinės organizacijos vadovė.

Tuo pat metu prezidento širdyje ypatingą vietą užima jo anūkas Kerimguly, vyriausios dukters Guldžachon sūnus. Jie dažnai pasirodo viešumoje kartu – repuoja ar slidinėja.

G.Berdymuchamedovo sūnėnas Chadžimyratas Redžepovas taip pat gyvena plačiai. Valstybės vadovo giminaitis gavo milijonines sutartis importuoti į Turkmėniją maistą, nepaisant to, kad šioje srityje neturėjo patirties.

Ch.Redžepovo paskyrose socialiniuose tinkluose vis praslysta jo aistra prabangai ir informacija apie daug kainuojančias keliones į užsienį. Sykį viena interjero dizainerė paskelbė vaizdo įrašą apie trijų aukštų dvarą, kuris, tikėtina, priklauso Ch.Redžepovui. Vėliau šis siužetas pašalintas.

Situacija – katastrofiška

 

Pats Turkmėnijos prezidentas irgi garsėja rafinuotu skoniu. Pavyzdžiui, 2013-aisiais jis į savo gimtadienį pakvietė JAV popmuzikos garsenybę Jennifer Lopez.

Be to, G.Berdymuchamedovas uždraudė į Turkmėniją įvežti juodos spalvos automobilius pareiškęs, kad ši spalva vietos gyventojams atneša nelaimę. Sau jis išsirinko baltą G klasės „Mercedes“, įrengtą pagal specialų užsakymą.

Dar vienas Turkmėnijos išskirtinumas – valdžia iki šiol teigia, kad šalyje neegzistuoja pandemija: oficialiai nefiksuotas nė vienas užsikrėtimo atvejis.

Jei tikėtume oficialiais duomenimis, Turkmėnija – gausių derlių, marmuro architektūros ir geranoriškos valdžios šalis. Bet iš tikrųjų tai yra diktatūra, patekusi į ekonominės krizės gniaužtus ir savo realybę nuo pasaulio atsitvėrusi aklina informacinės cenzūros siena.

Turkmėnijoje klostosi tragiška situacija: gyventojams trūksta elementarių maisto produktų ir kitų būtiniausių prekių.

Šalis laikoma labiausiai korumpuota Vidurinėje Azijoje ir viena labiausiai korumpuotų valstybių pasaulyje, užimanti 165-ąją vietą iš 180.

Bet turkmėnų lyderis G.Berdymuchamedovas tautai toliau rodo nesenkančius savo talentus.

Parengta pagal „The Times“, „Lenta“ inf.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(4)
(9)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: