Šešiolikmetis rusas nuteistas net 5 metams už ketinimą žaidime susprogdinti pastatą: FSB įsikišo aukščiausiu lygiu - kas čia vyksta?  (8)

Nikita Uvarovas kaip ir milijonai kitų paauglių mėgsta kompiuterinius žaidimus. „Minecraft“ yra vienas iš jo mėgstamiausių, nes čia galima statyti įvairius pastatus, kurti savo pasaulio vaizdą ir, žinoma, neblogai pasilinksminti. Uvarovas šioje virtualioje blokų erdvėje pastatė didelį pastatą ir ketino jį susprogdinti. Tačiau dabar už tai jis nuteistas 5 metams kalėjimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, siaubingą nuosprendį, kuris, beje, skamba kaip „treniravimasis teroristinei veiklai“ Uvarovas išgirdo būdamas šešiolikos. Tačiau savo nesuvokiamo baisumo nusikaltimą jis įvykdė 2020-ųjų vasarą, todėl kalbame apie keturiolikmečio žaidimus. Ar terorizmą?

Istorija nėra tokia jau paini. Uvarovas ir du jo draugai Kansko mieste Sibire 2020-ųjų vasarą platino lankstinukus, remiančius Maskvoje už vandalizmą teisiamą matematiką ir anarchistą. Paaugliai vieną iš savo lankstinukų padėjo ant vietinio FSB (sovietų KGB tęsinio) pastato. Net ir Rusijoje tai nėra didelis nusikaltimas, nors bet kokia priešprieša režimui ir kritika Putino numylėtai FSB (Rusijos prezidentas kadaise buvo KGB agentas ir FSB vadas) yra akylai stebima. Berniukai buvo sulaikyti ir greičiausiai būtų buvę greitai paleisti, bet pareigūnai patikrino jų telefonus ir juose rado šį tą įdomaus - pokalbius apie būsimą FSB sprogdinimą!

Tik tas sprogimas buvo planuojamas ne realybėje, o „Minecraft“. Ir sprogti turėjo ne tikras pastatas, o tik jo modelis, kurį žaidėjai pastatė patys. Staiga prieš paauglių akis iškilo kaltinimai, kad jie suformavo teroristinę grupuotę. Net nereikia aiškinti, kokie rimti tokie kaltinimai - jie lengvai gali pakeisti visą jauno žmogaus gyvenimą. Tik kaip pagrįsti, kad planuojamas pastato sprogdinimas žaidime yra treniravimasis vykdyti teroristinį aktą?

Na, Uvarovui nepadėjo tai, kad du jo draugai atsivėrė kaip reikiant, bandydami išvengti bet kokių kaltinimų. Tyrėjai uždarame teismo posėdyje vėliau kalbėjo ir apie tai, kad vaikai domėjosi savadarbiais sprogmenimis ir galimai mokėsi jos detonuoti apleistuose pastatuose. Kaltinimai sprogmenų gamyba nebuvo keliami, todėl ką ir kaip jie žaidė apleistuose pastatuose nėra aišku. Ryškiausias viso kaltinimo momentas buvo tie lankstinukai ir FSB pastatas „Minecraft“ realybėje.

 

Pagrįsti kaltinimų apie teroristinę organizaciją taip ir nepavyko. Tačiau Uvarovas vis tiek buvo nuteistas 5 metus kalėti už treniravimąsi teroristinei veiklai. Jis kartojo, kad yra nekaltas, bet sakė, kad savo nuosprendį priims oriai ir su aiškiu supratimu. „Paskutinį kartą šioje teismo salėje noriu pasakyti - aš nesu teroristas“, aiškinosi Uvarovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(51)
(7)
(44)

Komentarai (8)