[KARŠTA TEMA] Ką reiškia NATO 4 ir 5 straipsniai – kas būna juos aktyvavus? Ir kada 5-asis straipsnis buvo aktyvuotas?  ()

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, dvi rusiškos raketos nukrito Liublino vaivadijoje Przevodovі ūkyje, Lenkijoje, netoli sienos su Ukraina. Smūgio metu žuvo du žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galimai buvo atakuota NATO valstybė. Tokiu atveju numatytas 5-asis NATO straipsnis. Kas būtų tokiu atveju?

NATO sutarties 4 straipsnis apima atvejį, kai valstybė narė jaučia kitos šalies ar teroristinės organizacijos grėsmę. Tada 30 valstybių NATO narių pradeda oficialias konsultacijas, gavusios grėsmę patiriančios narės prašymą. Derybose nagrinėjama, ar grėsmė egzistuoja ir kaip ją atremti, kai sprendimai priimti vienbalsiai. Tačiau 4 straipsnis nereiškia, kad bus daromas tiesioginis spaudimas veikti.

Šis konsultacijų mechanizmas NATO istorijoje buvo suaktyvintas kelis kartus. Pavyzdžiui, 2020 m. jį suaktyvino Turkija, kai per išpuolį iš Sirijos žuvo turkų kariai. Tuo metu NATO nusprendė pasitarti, bet nesiėmė jokių veiksmų.

4 straipsnis skiriasi nuo NATO Chartijos 5 straipsnio. Pastarasis nusako viso aljanso karinę pagalbą, jei viena iš valstybių narių būtų užpulta. Vienintelis kartas, kai 5 straipsnis buvo panaudotas, buvo 2001 m. po „al Qaeda“ išpuolių prieš JAV, per kuriuos žuvo daugiau nei 3 tūkst. Kai JAV tada atakavo Afganistaną, NATO kartu atsiuntė savo misiją.

 

NATO sutartis galioja tik valstybėms narėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(62)
(2)
(60)

Komentarai ()