Ar tikrai W. A. Mozartas buvo vargšas? Dokumentai parodė tikrąjį vaizdą - jis pateko į 5 proc. kategoriją  ()

Daugybę metų istorikai vaizdavo Wolfgangą Amadeusą Mozartą kaip vargšą – tačiau vėliau atrasti dokumentai parodė, kad jis iš tiesų nebuvo skurdžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai, kurie naršė Austrijos archyvus apie W.A.Mozartą ir jo vėlesnius gyvenimo etapus Vienoje, atrado įrodymų, kad jis priklausė aukštesniam visuomenės sluoksniui ir gyveno ganėtinai gerą gyvenimą.

Nagrinėtuose laiškuose matyti, kad W.A.Mozartas nuolatos skolindavosi pinigų iš draugų, kad galėtų apmokėti savo keliones bei socialinius įsipareigojimus, o jo šeima buvo priversta kraustytis net 11 kartų. Tačiau šie nauji dokumentai, eksponuojami Vienos „Musikverein“ parodoje atskleidė, kad kompozitorius uždirbdavo po 10 000 florinų per metus (šiandienos sąlygomis apie 42 000 dolerių).

Ekspertai sako, kad gaudamas tokias pajamas, jis neabejotinai pateko į 5 procentus geriausiai uždirbančių XVIII amžiaus Vienos gyventojų. Ekspertams nepavyko patvirtinti įtarimų, kad didelę dalį kompozitoriaus atlygio pasiglemždavo lošimų namai ir skolos jiems. Vienos muzikinių archyvų direktorius Otto Biba sako, kad W.A.Mozartas uždirbo daug pinigų.

Anot muziejininko, sėkmingi savo srities profesionalai be vargo pragyvendavo už 450 florinų per metus. Jo teigimu, W.A.Mozartas Vienoje mokė groti pianinu aristokratus – tai buvo pelningas darbas, o dėl gautų pajamų kompozitorius galėjo gyventi ekstravagantiškai.

 

Nepaisant to, W.A.Mozartas užsitarnavo išlaidūno reputaciją – dokumentai rodo, kad jis iššvaistydavo daug savo uždirbtų pinigų. Tarp „Muzikverein“ eksponatų yra ranka rašyti laiškai, kuriuose W.A.Mozartas prašė savo rėmėjų, leidėjų ir pažįstamų didelių pinigų sumų, kad galėtų susimokėti skolas.

W.A.Mozartas gyveno Vienoje 1784-1787 metais – būdamas savo karjeros viršūnėje. Austrijos sostinėje kompozitorius sukūrė ir „Figaro vedybas“.

W.A.Mozartas mirė 1791 metais, būdamas vos 35-erių. Vyras palaidotas skurdžių kape, Vienos Šv. Marxo kapinėse, taip įtvirtindamas nuomonę, kad didžiąją gyvenimo dalį dėl sunkios finansinės padėties jis praleido vos galą su galu sudurdamas. Vietą, kur, mokslininkų nuomone, jis buvo palaidotas, žymi paprastas stulpas ir liūdnai atrodantis angelas.

 

Niekas neabejoja, kad kai gulėjo mirties patale, W.A.Mozarto turtai jau seniai buvo išblėsę. Mokslininkai iš Zalcburgo Tarptautinio Mozarteum fondo sako, kad įrašai apie kompozitoriaus turtus rodo, jog jo našlei vos užteko pinigų jį palaidoti, o jis liko skolingas tūkstančius savo siuvėjui, batsiuviui ir vaistininkui.

Parengta pagal „Billboard“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()