[Žinios trumpai] IT verbuotoja iš Vilniaus papasakojo, kaip Rusijos darbuotojai ieško darbo ES - naudoja gudrią schemą  (2)

Christina Lanets iš Vilniaus „LinkedIn“ tinkle pasidalino įdomia istorija. Lanets dirba žmogiškųjų išteklių srityje. Dabar ji pastebi, kad rusai darbo ieško apsimesdami ukrainiečiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, Europos kompanijos padeda nuo karo bėgantiems ukrainiečiams ir visada bus tokių, kurie nori tuo pasinaudoti.

Lanets pasakoja, kad į skelbimą apie ieškomą programuotoją atsiliepė kandidatas Ernestas Tračukas iš Užhorodo, Ukrainos. Jis pasakojo, kad anksčiau dirbo rusų kompanijai, tačiau ji prasidėjus invazijai atleido visus ukrainiečius. Taigi, dabar Tračukui reikia naujo darbo.

Lanets suderino virtualų susitikimą ir paprašė kandidato įsijungti kamerą. Jis atsakė, kad negali to padaryti. Žinoma, interviu tęsėsi toliau ir Tračukui sekėsi puikiai. Atrankos vykdytojai tuomet susisiekė su „Infotech group“ - kompanija, kurioje kandidatas, pasak jo pateiktų dokumentų, anksčiau dirbo. Informacija buvo ta pati - „Tu ką, nežiūri žinių?“

Taigi, viskas atrodė gerai. Kompanija džiaugėsi būsimu darbuotoju iš Ukrainos. Tiesa, kiek keista buvo tai, kad Tračukas neturi „LinkedIn“, bet tai savaime nieko blogo nereiškia. Kandidatas, pasirodo, apskritai nesinaudojo socialiniais tinklais. Paprašytas pateikti banko Ukrainoje duomenis, adresą ir kitą informaciją, kandidatas viską pateikė.

Tačiau priėmimo dieną Tračuką kažkaip pakeitė naujas žmogus. Jis gyvena Rusijoje, nežino anksčiau jį apklausiusių žmonių vardų. Jis teigė, kad susirašinėjimus ir kontaktus jam perdavė kažkoks kuratorius Dima. Paprastai sakant, jis buvo apgautas. Naudojant Ukrainos krizę Dima (ar kažkokia organizacija) siekia įdarbinti Rusijos piliečius Europos kompanijose. „Telegram“ paskyra, kur vyko susirašinėjimas, ir elektroninis paštas, atrodo, priklauso agentūrai.

 

Tikriausiai galvojate, kaip tai galėjo suveikti. Na, darbuotojas turėjo būti samdomas per vadinamąją „outstaffing“ agentūrą - darbuotojai samdomi konkretiems projektams per rangovą. Lanets ragina žmogiškųjų išteklių kompanijas ir specialistus atsargiai dirbti su tokiomis agentūromis, įvairiais inkubatoriais ir panašiomis kompanijomis.

(6)
(0)
(6)

Komentarai (2)