Prieš komercinį Santa Klausą: laikas keistis?  (29)

Austrija ir Vokietija ragina atsisakyti senelio raudonais drabužiais komercinio įvaizdžio. Tai - kompanijos "Coca-cola" išradimas, o ne tikrosios Kalėdos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalėdinė karštligė Europoje pasireiškia ne tik prieššventiniu šurmuliu, mugėmis ir išpardavimais. Austrijos Graco mieste įvyko jau tradicine tapusi demonstracija, kurios dalyviai reikalavo uždrausti visame pasaulyje jau įprastą Santa Klausą. Judėjimo "Pro Christkind" nariai jį vadina kompanijos "Coca-Cola" išradimu ir mano, kad raudonai apsirengęs baltabarzdis senelis žmonėms jau senokai asocijuojasi ne su Kalėdomis, o su šios kompanijos produkcija.

Austrijoje Santa Klauso vietą turėtų užimti tradicinė fėja Kristkind, kuri atnešta šviečiantį Kalėdų medelį ir apdovanoja vaikus per šventinę vakarienę Kalėdų išvakarėse. Vieni ją įsivaizduoja kaip angelišką mergytę su sparneliais, kitiems ji - tik mažytis šviesos spindulėlis, pasirodantis už lango per Kūčias. Aktyvistai ragina pakeisti Santa Klausą lydinčius elnius, roges ir kitus atributus į angelus bei piemenis.

Panašūs protestai Austrijoje rengiami jau ne pirmus metus. Jų dalyviai dalija gatvėse lankstinukus, kuriuose pasakojama apie Kalėdas, o Santa Klausas peikiamas kaip prieššventinio lakstymo po parduotuves simbolis. Tačiau šio judėjimo aktyvistai teigia, jog nėra nusistatę prieš Santą, tik mano, kad šis tinkamas anglams ir amerikiečiams, bet visiškai nepriimtinas austrams.

Judėjimas prieš tokį komercinį Kalėdų Senelį kilo prieš kelerius metus, jis įgijo šalininkų jau ir kitose šalyse - Vokietijoje bei Čekijoje. Prieš komercializuotas Kalėdas nusiteikę žmonės mano, kad Santą derėtų pakeisti kūdikėliu Jėzumi arba tikruoju Kalėdų Seneliu - šv. Mykalojumi.

2006 metais Santa Klausas jau buvo uždraustas visoje Austrijoje. Kalėdinės mugės Vienoje prekiautojai net buvo įspėti, kad miesto valdžia sustabdys visą prekybą, jei jie pažeis šį draudimą. Vienoje taip pat buvo uždrausta gruodžio 6-ąją - šv. Mykalojaus dieną - pasirodyti gatvėse apsirengus Santa Klausu.

Viename Vokietijos mieste aistros dėl Santa Klauso vos neperaugo į politinį skandalą, kai dideliame prekybos centre buvo pastatytas raudonu kostiumu aprengtas senelis, pakėlęs dešinę ranką. Daugelis parduotuvės lankytojų įžvelgė gana aiškią istorinę analogiją. Nors parduotuvės savininkai tikino, kad Santa Klausas tik rodo į dangų, iš kurio nusileido, siekiant išvengti nemalonumų visas tokias figūrėles teko išimti iš prekybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)