Atskleista Stradivarijaus smuikų paslaptis?  (12)

Nors mokslininkai jau seniai bando įminti neprilygstamų Antonijo Stradivarijaus smuikų gamybos paslaptį ir yra pasiūlę ne vieną tai aiškinančią teoriją, naujausioji studija turėtų atsakyti į visus svarbiausius klausimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leideno universitete (Nyderlandai) atliktas tyrimas atskleidė, kad pagrindinė šių smuikų „dieviško skambesio“ priežastis – vienodas viršutinės ir apatinės smuiko korpuso dalies medžio tankis, skelbia britų dienraštis „The Independent“. Tyrėjai tvirtina, kad instrumento forma, kaklelis, atrama ar stygos neturi tokios didelės reikšmės, kaip fizikinės medžio, iš kurio pagamintas korpusas, savybės.

Mokslininkai lygino 5 maždaug prieš 300 metų Kremonoje (Italija) didžiųjų smuiko meistrų A. Stradivarijaus ir Giuseppe Guarnerio Del Desu pagamintus smuikus su 7 šiuolaikiniais instrumentais. Jie buvo tiriami medicininiu kompiuteriniu tomografu, kuris labai tiksliai matavo viršutinės ir apatinės smuiko korpuso dalies medžio tankį.

Buvo nustatyta, kad ir senųjų, ir šiuolaikinių instrumentų medienos tankis buvo iš esmės toks pats, tačiau senųjų smuikų apatinės ir viršutinės dalies tankis buvo vienodas – skirtingai nuo naujųjų smuikų, kurių korpuso dalių tankis skyrėsi.

„Smuiko vibravimo ir akustikos savybes lemia instrumento geometrija ir fizikinės medžio ypatybės. Nauji tyrimų metodai suteikia galimybę nekeliant pavojaus instrumentams tirti vieną svarbiausių smuiko fizikinių savybių – medienos tankį“, - sakė Leideno universiteto daktaras Berendas Stoelis. Kartu su profesionaliu instrumentų gamintoju amerikiečiu Terry Bormanu jis tyrė instrumentus kompiuteriniu tomografu.

Pasak mokslininko, norint tiesiogiai išmatuoti medžio tankį, reikia tam tikrą instrumento dalį uždaryti į hermetišką konteinerį ir panardinti į vandenį, kad būtų nustatytas jos tūris, o tankis apskaičiuojamas dalijant jos svorį iš tūrio. Tačiau šis tradicinis medžio tankio matavimo būdas netinka norint įvertinti tankio skirtumus toje pačioje medžio plokštėje, kurie, kaip buvo manoma, lemia išskirtinį senųjų instrumentų skambesį.

Daktaras B. Stoelis aiškina, kad medienos tankio skirtumai priklauso nuo medžio augimo sąlygų. Ankstyvasis augimas pavasarį formuoja ne tokią tankią medieną, o vasarą augantis medis būna tankesnis. Tyrėjai mano, kad garsieji meistrai parinkdavo gerai subalansuotą ankstyvojo ir vėlyvojo augimo medieną. Anot jų, ankstyvojo augimo medienos struktūra yra poringesnė ir ne tokia tanki, nei vėlyvojo.

Tyrimo rezultatai paskelbti internetiniame žurnale „Public Library of Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: