Floridoje krokodilams atbaidyti pradėti naudoti magnetai  (2)

Floridos (JAV) gamtosaugininkai pradėjo didelio masto eksperimentą, kuriuo siekiama išbandyti, ar pavyks atbaidyti krokodilus nuo sugrįžimo į žmonių gyvenamas zonas laikinai prie jų galvų pririšus magnetus. Magnetais siekiama sutrikdyti biologinės krokodilų "navigacijos" sistemos veikimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Meksikos Krokodilų Muziejaus mokslininkai neseniai paskelbė, kad nuo 2004 metų jiems tokiu būdu pavyko į kitas vietas visam laikui iškeldinti 20 reptilijų. "Tada mes pagalvojome, 'Ei, mes taip pat galime taip pabandyti' ", pasakoja Floridos gamtosaugininkė-koordinatorė Lindsey Hord.

Krokodilai yra vos ne piktybiškai linkę ne tik saugoti savo teritoriją, bet ir ją sugrįžti. Pavyzdžiui, kai biologai juos iškeldina iš žmonių apgyvendintų zonų į naujus namus laukinėje gamtoje, jie dažnai sugrįžta tiesiai į tą pačią vietą, kur buvo sugauti, per savaite nukeliaudami iki 16 kilometrų. Mokslininkai mano, kad jų navigaciniai gebėjimai remiasi jautrumu Žemės magnetiniams laukams, todėl pririšus magnetus abipus gyvūno galvos, jis praranda orientaciją.

"Magnetus mes pririšame tik laikinai. Mes juos uždedame kai tik sugauname krokodilą, o kadangi gyvūnai nebežino, kur mes juos vežame, jie paprasčiausiai pasiklysta. Tikimės kad jie ir pasiliks ten, kur juos nuvešime", pasakoja Hord.

Kadaise buvę prie išnykimo ribos, Amerikietiški krokodilai sėkmingai dauginasi ir jų populiacijos ties pietinėmis Floridos pakrantėmis skaičius jau išaugo iki beveik 2000. Tai yra jų vienintelė gyvenamoji vieta žemyninėje JAV dalyje, ir tikimybė žmonėms susitikti su šiai gyvūnais pavojingai auga, ypač tose vietose, kur vandens kanalai ribojasi tiesiogiai su žmonių gyvenamųjų namų kiemais Majamyje ir Florida Keys salose.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)