Dvynių kaimo paslaptis  (2)

Pasimetę gydytojai stengiasi suprasti, kodėl nuošaliame Indijos kaime, kuriame gyvena apie 2000 šeimų gimė net 220 porų dvynių, rašo „Sky News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai, kurie aplankė Kodinhi kaimą Keraloje, iki šiol suka galvas, kodėl ten dvynių gimsta bene šešis kartus daugiau nei nustatytas pasaulinis vidurkis. Vien pernai metais kaime gimė 15 porų dvynių iš visų 300 gimdymų, o šiemet šis skaičius gali dar labiau padidėti.

Vietos gydytojai ir dvynių tyrinėtojai, užsiimantys kaimo stebėjimu, yra apstulbę – čia 1000 gimdymų tenka 45 dvyniai.

Apskritai Azijos šalių gyventojai pasižymi tuo, kad jų šeimose dvyniai gimsta itin retai. Be to, skirtingai nei Vakarų pasaulyje, Azijos šalyse dirbtinis apvaisinimas ir nevaisingumo gydymas, po kurio itin išauga dvynių skaičius, yra ne tik nepraktikuojamas, bet daugelyje šalių ir draudžiamas.

Taip pat, remiantis pasauline statistika, dvyniai daugiausia gimsta vyresnio amžiaus motinoms. Tačiau Kodinhi tai negalioja – čia merginos išteka sulaukusios 18 metų ir vaikų susilaukia netrukus po to.

Dar viena ypatybė, verčianti specialistus sukti galvas, tai dvynių motinų ūgis. Daugiausia dvynių kaime susilaukia merginos ir moterys, kurios yra aukštesnės nei įprastas kaimo merginų ūgio vidurkis.

Tiesa, identiški dvyniai kaime yra gana retas reiškinys, daugiausia jų yra neidentiški. Debbie Ross, tyrinėjanti tokio tipo gimdymus, tikina, kad šio kaimo atveju gali būti daugelis priežasčių, kodėl jame gimsta neidentiški dvyniai.

Pirmiausia, pasak jos, tikimybė susilaukti neidentiškų dvynių mažėja kasmet, didėjant būsimos motinos amžiui. Be to, šio kaimo atveju, neabejotinai veikia ir paveldėjimo faktorius.

„Gali būti, kad dauguma tų šeimų, kuriose gimsta dvyniai gali būti tarpusavyje susiję, todėl jose dvynių gimstamumas yra paveldimas“, – įsitikinusi ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)