Maskvoje benamiai šunys išmoksta naudotis metro (Video)  (9)

Gyvenimas Maskvoje nuo sovietinių laikų nemažai pasikeitė, tačiau pasikeitė jis ne tik žmonėms. Pavyzdžiui, benamiai šunys čia išmoko prisitaikyti prie besikeičiančio miesto ir pradėjo naudotis... metro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sovietiniais laikais į metro šunų niekas neįleisdavo, tačiau dabar jie yra gan įprastas vaizdas. Čia gyvūnai susisuka tuščiose vietose, dykinėja stotelėse, ir kaip kad parodyta video, savo laisvalaikį leidžia šokinėdami į ir iš metro traukinių. "Wall Street Journal" dar prieš metus publikavo šiam fenomenui skirtą straipsnį, o internete metro šunims netgi yra skirta atskira svetainė.

"Benamių šunų elgsena primena teatrą", sako Aleksejus Vereščiaginas, kuris kartu su keliais kitais zoologais studijuoja šiuos paklydėlius gyvūnus. Pavyzdžiui, mieste daugėjant automobilių skaičiui ir greitėjant transportui, šunys gatves išmoko pereiti kartu su žmonėmis. Teoretikai mano, kad nors jie negali atskirti spalvų, greičiausiai orientuojasi pagal einančių žmonių skleidžiamą garsą.

Benamiai šunys jau ilgą laiką sudaro dalį vietinio peizažo, tačiau iki šiol jie dažniausiai apsistodavo pramoniniuose rajonuose ir gyvendavo pusiau laukinį gyvenimą. Gyvūnai misdavo maisto atliekomis ir jų niekas papildomai nemaitino, todėl jie prie gausiai žmonių apgyvendintų vietų nesiartindavo. Bėgant laikui senos gamyklos ir kiti pramoniniai pastatai buvo pradėti transformuoti į prekybos centrus ir butus ir benamiai šunys savotiškai įgudo išprašyti "išmaldos. 2006 metų vertinimais mieste benamių šunų gyveno apie 26000. Viena iš jų taktikų yra gulėti metro koridoriuose, kur praeina tūkstančiai žmonių, ir laukti, kol kas nors ką nors jiems numes. Toks gyvenimas nėra blogas, nes gyvūnai tapo palyginti išrankūs ir pasirenka, kas jiems skaniau. Dėl maisto gausos gyvūnų gaujos rečiau pešasi tarpusavyje.

Tiesa, kartais pasitaiko atvejų, kai užpuolami žmonės. Pavyzdžiui, praėjusių metų balandį benamiai šunys neprižiūrimo parko tankmėje nužudė 55 metų amžiaus moterį. Miesto valdžia gyvūnų prieglaudoms statyti ir kitoms su tuo susijusioms programoms skyrė 63 milijonus dolerių, tačiau po šios mirties ženkliai pagausėjo žmonių, pageidaujančių grįžti prie senosios sovietinės praktikos, kai benamiai šunys buvo naikinami. Nepaisant to, daugelis maskviečių, panašu, bent jau toleruoja šunų populiaciją. Dauguma šunų tiesiog vengia sukelti neigiamų nuotaikų žmonėms, ir mokslininkų teigimu, metro teritorijoje rasti gyvūnų išmatų yra retenybė.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)