Ateinančią savaitę prasidės 108-asis Nobelio premijų sezonas  (3)

Apdovanojimu už laimėjimus medicinos srityje pirmadienį Švedijos sostinėje prasidės 108-asis Nobelio premijų sezonas. Antradienį bus paskirta Nobelio fizikos premija, o trečiadienį - chemijos. Nobelio taikos premijos laureatas bus paskelbtas spalio 9 dieną, o ekonomikos - spalio 12-ąją. Kam atiteks Nobelio literatūros premijos laurai, bus paskelbta spalio 8 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Premijas skiriantys komitetai iš anksto niekada oficialiai nepraneša apie galimus laimėtojus, todėl tuo besidomintiems smalsuoliams belieka tik spėlioti.

Daugausia diskusijų sukelia "bendrosios" premijos - literatūros bei taikos. Šių premijos laureatų išrinkimas dažnai išprovokuoja kaltinimus politiniu šališkumu. Nobelio taikos premija ypač dažnai vertinama per politinę prizmę, nes ją skiriantį komitetą sudaro Norvegijos parlamento nariai, kaip numatyta 1895 metais parašytame premijų steigėjo Alfredo Nobelio - švedų pramoninko, kuris išrado dinamitą, - testamente.

2002 metais komiteto pirmininkas neįprastai stačiokiška kalba pareiškė, kad premijos paskyrimą buvusiam JAV prezidentui Jimmy Carteriui už jo tarpininkavimą tarptautiniuose konfliktuose reikėtų vertinti kaip akibrokštą George'o W.Busho administracijos pozicijai prieš Irako karą.

Po penkerių metų komitetas apdovanojo G.W.Busho priešininką 2000-ųjų prezidentinėje rinkimų kampanijoje Alą Gore'ą - už jo kampaniją dėl pasaulinio atšilimo.

Pasak ekspertų, šiemet, kai minimos 20-osios protestų Tiananmenio aikštėje Pekine metinės, komitetas galėtų įgelti Kinijai ir apdovanoti kinų disidentus ir žmogaus teisių gynėjus.

Kai kas mano, kad Nobelio premijos, kurios pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais, turėtų būti modernizuotos, kad išsaugotų reikšmingumą mokslui ir atitiktų 21-ojo amžiaus dvasią.

Šią savaitę parašytame laiške Nobelio fondui 10 mokslininkų paragino įsteigti naujas aplinkosaugos ir visuomenės sveikatos premijas, kuriomis didesnis dėmesys būtų skiriamas taikomiesiems, o ne fundamentiniams mokslams.

Nobelio fondo pirmininkas Mikaelis Sohlmanas kol kas neatsakė į skambučius su prašymais pakomentuoti, tačiau tikimybė, kad premijų skaičius padidintas, yra maža, nes fondas griežtai laikosi Nobelio testamento.

Tik 1968 metais buvo padaryta išimtis - fondas leido įsteigti ekonomikos premiją. Ši Švedijos centrinio banko įsteigta premija A.Nobeliui atminti formaliai nėra Nobelio premija, bet ją Švedijos karalius skiria tuo pačiu metu, kai yra skiriamos ir penkios "tikrosios" premijos.

Premiją už mediciną teikia Karolio institutas, o kitas už mokslo pasiekimus teikiamas premijas - Karališkoji Švedijos mokslų akademija. Premiją ekonomikos srityje skiria Švedijos centrinis bankas „Riksbank".

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896 metais mirusio pramonininko premija pirmą kartą buvo įteikta 1901 metais. Laureatai gauna auksinį medalį ir 10 milijonų Švedijos kronų (3,7 mln. litų) premiją, kuri gali būti padalyta ir dviem ar trims laimėjusiems asmenims ar organizacijoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: