Pirmą kartą ES importavo daugiau suskystintų dujų iš JAV, nei rusiškų – dujotiekiu  (3)

Pirmą kartą istorijoje ES iš JAV importuojamos SGD viršijo patiekiamas Rusijos;

IEA: Rusijos tiekimo mažinimas verčia ES mažinti poreikius, ruošiantis sunkiai žiemai;

Vien 2022 balandį penkioms Europos šalims – Prancūzijai, Ispanija, JK, Nyderlandams ir Lenkijai – teko 54,1% viso JAV SGD eksporto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Birželį Europos Sąjunga pirmą kartą importavo daugiau suskystintų gamtinių dujų (SGD) iš JAV, nei dujotiekiu iš Rusijos, nes Maskva sumažino tiekimą sakė Tarptautinės energijos agentūros (IEA) vykdantysis direktorius Fatih Birol.

„Dėl staigaus Rusijos gamtinių dujų tiekimo ES sumažinimo, pirmą mėnesį per visą istoriją ES daugiau dujų importavo kaip SGD iš JAV, nei dujotiekiu iš Rusijos,“ rašė Birolis, dalindamasis IEA analize.

„Tiekimo iš Rusijos sumažėjimas verčia imtis paklausos ES mažinimo, kad būtų pasirengta sunkiai žiemai,“ pridūrė Paryžiuje įsikūrusios agentūros vadovas.

Nuo birželio vidurio gerokai mažesnis tiekimas iš Rusijos ir artėjantis kasmetinis Nord Stream remontas, dėl kurio tiekimas dujotiekiu liepos mėnesį dviems savaitėms bus visiškai nutrauktas, Europai tenka suktis, kad prieš žiemą būtų tinkamai užpildyti dujų rezervuarai.

ES pastaraisiais mėnesiais importavo rekordiškai daug SGD iš Amerikos, nors analitikų teigimu, vien SGD importas Rusijos dujotiekio pakeisti negali.

Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė balandį importavo rekardiškai daug SGD, nes aukštesnės kainos Europoje nei Azijoje pritraukė galinčius keisti tiekimo krytį SGD tiekėjus. Tokių tiekėjų daugiausiai buvo iš JAV, pranešė EIA.

 

 

JAV Energijos departamento duomenys rodo, kad vien 2022 balandį penkioms Europos šalims – Prancūzijai, Ispanija, JK, Nyderlandams ir Lenkijai – teko 54,1% viso JAV SGD eksporto.

Nepaisant rekordinio SGD tiekimo iš Amerikos ir kitur, nesiėmus energijos taupymo, Europai tebegresia tiekimo sunkumai šią žiemą, teigia analitikai ir IEA.

Birželė Birolis sakė, kad artėjančią žiemą Europai gresia „raudonas aliarmas“.

„Dabartiniai gamtinių dujų tiekimo sutrikimai, labiausiai – Rusijos staigus tiekimo sumažinimas ES šalims, šiais metais iš rinkos pašalins ~35 mlrd.m³ dujų, kas labai apsunkins rezervuarų pripildymą. Tai yra raudonas aliarmo signalas ES dėl artėjančios žiemos, rašoma Birolio tvite.

Tsvetana Paraskova
Oilprice.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (3)