Rusija įsiutusi: Lietuvoje neliko banko, kuris priimtų mokėjimus iš Rusijos – Kaliningrado tranzitui šakės?  ()

Vienas iš Lietuvoje veikiančių bankų, prižiūrintis tranzitą į Kaliningradą, nutrauks operacijas su Rusijos Federacija, dėl to laikinasis Rusijos Federacijos reikalų patikėtinis Lietuvoje Sergejus Riabokonis Lietuvos užsienio reikalų ministerijai įteikė notą, skelbiama unian.net. Šiaulių bankas „Delfi“ nurodė, kad išimtis nebent bus taikoma gavus atsakingų valstybės institucijų nurodymą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-29 Rusija įsiutusi: Lietuvoje neliko banko, kuris priimtų mokėjimus iš Rusijos – Kaliningrado tranzitui šakės?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai už krovinių pervežimą moka per Šiaulių banką, šis ketina nuo rugsėjo 1 d. nutraukti bankines operacijas su Rusijos Federacija (RF). Kaip skelbiama, laikinasis RF reikalų patikėtinis Lietuvoje Sergejus Riabokonis jau įteikė notą Lietuvos užsienio reikalų ministerijai. Apie tai Rusijos diplomatas pranešė propagandinio kanalo „Rossija 24“ eteryje, rašo unian.net.

„Vakar lankiausi Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje ir įteikiau notą dėl Šiaulių banko. Išsiaiškinkite, iki rugsėjo 1-osios dar yra laiko, juk išsprendėte tranzito į Kaliningradą klausimą, pašalinote visą įtampą... Kodėl ruošiate antrą smūgį krovinių tranzitui?“ – pareiškė S. Riabokonis.

Šiaulių bankas komentare neįvardija, ar bus taikomos kokios nors su šiais mokėjimais susijusios išimtys.

„Esame pranešę, kad nuo šių metų rugsėjo 1 d. dėl Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos keliamos bankui nepriimtinos rizikos nebevykdysime mokėjimų į minėtas šalis arba iš jų bet kuria valiuta. Mokėjimų vykdymo išimtys išankstiniu susitarimu gali būti taikomos tokiais atvejais, kai mokėjimai atliekami humanitariniais tikslais ar Valstybės funkcijoms užtikrinti.

Informacijos apie tai, kurių klientų operacijos patenka į humanitarinių ar valstybės funkcijų užtikrinimo kriterijų sąrašą, atskleisti negalime, nes saugome klientų duomenis. Klientams, kuriems netaikomos išimtys, rekomenduojame kreiptis į kitą finansinių paslaugų tiekėją“, – rašoma Šiaulių banko pateiktame komentare portalui „Delfi“.

Lietuvos bankų asociacija konkrečiai šios situacijos nekomentavo, tačiau dėl išimčių nurodė: „Mokėjimams iš Rusijos ir Baltarusijos bei į šias šalis, susijusiems su humanitarine pagalba (pavyzdžiui, pensijoms, medicinos priemonėms) ir būtiniausiais valstybės poreikiais (pavyzdžiui, tarptautinių susitarimų vykdymui), įprastai taikomos individualios išimtys.“

 

Vėliau Šiaulių bankas patikslino, kad išimtis nebent bus taikoma gavus atsakingų valstybės institucijų nurodymą.

„Tiesioginio paklausimo nesame gavę, tačiau norėtume atkreipti dėmesį, kad Šiaulių bankas mokėjimų atsisako dėl bankui nepriimtinos rizikos, o mokėjimų išimtis gali daryti humanitariniais tikslais ar Valstybės funkcijoms užtikrinti. Jeigu atsakingos valstybės institucijos nurodys, kad tranzito paslauga yra valstybės funkcija, kurią privaloma užtikrinti – tuomet bankas svarstys galimybę taikyti jai išimtį“, – rašoma komentare.

Jau anksčiau skelbta, kad iš didžiųjų Lietuvoje veikiančių bankų tik Šiaulių bankas dar nenutraukė mokėjimų.

 

„Nuo šių metų rugpjūčio 15 dienos nebevykdysime mokėjimų Rusijos rubliais, neatsižvelgiant į gavėjo šalį, o nuo rugsėjo 1-osios – ir mokėjimų į Rusijos Federaciją ir Baltarusiją arba iš jų bet kuria valiuta“, – rašoma Šiaulių banko interneto svetainėje.

Banko atstovai tuomet BNS teigė, jog ilgiau nei kiti šalies komerciniai bankai sąsajų su Rusija ir Baltarusija nenutraukė dėl klientų patogumo.

„Vertindami situaciją pirmiausia kalbėjomės su verslo klientais apie jų situaciją, skatinome ir davėme laiko persiorientuoti į kitas rinkas mažinant priklausomybę nuo sankcionuotų šalių“, – komentare BNS teigė banko atstovė Monika Rožytė.

„Mokėjimai į ir iš Rusijos bei Baltarusijos visomis valiutomis bus stabdomi nuo rugsėjo 1 dienos, išskyrus išimtinius atvejus, būtinus humanitariniams tikslams ir valstybės funkcijoms užtikrinti“, – pridūrė ji.

 

„Swedbank“ nuo gegužės 6 dienos nebevykdo mokėjimų operacijų tarp Lietuvos ir Rusijos bei Baltarusijos, SEB bankas – nuo gegužės 15 dienos, „Luminor“ – nuo birželio 30 dienos.

Kaip primena BNS, birželio 17-ąją įsigaliojo draudimas į ES teritoriją gabenti rusišką plieną ir juoduosius metalus, liepos 10-ąją – cementą, alkoholį, medienos, stiklo, aliuminio, popieriaus gaminius, gipsą, laivų dalis ir kitas prekes. Šių Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva sustabdė ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis. Tačiau Europos Komisija išleido naujas gaires po Rusijos pasipiktinimo dėl ribojamo tranzito ir grasinimų atsaku. Liepos 26 dieną Kaliningradą pasiekė pirmasis tranzitinis traukinys su sankcionuotomis prekėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(50)
(4)
(46)

Komentarai ()