Pietų Afrika sugalvojo, kaip pakviesti Putiną į viršūnių susitikimą ir jo nesuimti: prasideda derybos su Maskva  (1)

Pietų Afrika, viena vertus, nenori prieštarauti TBT, bet kita vertus, ji nenori suimti Rusijos diktatoriaus. Išeitis iš šios situacijos gali būti mastelio keitimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-02 Pietų Afrika sugalvojo, kaip pakviesti Putiną į viršūnių susitikimą ir jo nesuimti: prasideda derybos su Maskva  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdama nesuimti V. Putino ir tuo pačiu pamatyti jį BRICS viršūnių susitikime, Pietų Afrika svarsto galimybę susitikti su juo internetu.

V. Putinas viršūnių susitikime galės kalbėti nuotoliniu būdu. Apie tai rašo „Sunday Times“ žurnalistai.

Pretorijoje ilgą laiką buvo tariamasi su teisininkais dėl šalies įsipareigojimų TBT. Į BRICS viršūnių susitikimą buvo pakviesti tik penkių šalių vadovai: Pietų Afrikos, Kinijos, Indijos, Brazilijos ir Rusijos Federacijos.

Pietų Afrikos vyriausybė nepritarė sankcijoms Rusijos Federacijai ir nepasmerkė V. Putino armijos įsiveržimo į Ukrainą. Pavasarį TBT išdavė Rusijos Federacijos vadovo arešto orderį dėl priverstinio vaikų trėmimo iš okupuotos Ukrainos dalies teritorijos. Po to Pietų Afrikos valdančioji partija atsidūrė labai nepatogioje padėtyje.

Pretorija kadaise pasirašė Romos statutą, įpareigojantį laikytis TBT reikalavimų. Praėjusią savaitę Pietų Afrikos prezidentas sudarė specialią komisiją, kuriai vadovauja ministras pirmininkas. Ji turėjo rasti išeitį iš esamos padėties. Žiniasklaida rašo, kad valdžia nerado geresnio varianto, kaip pakviesti V. Putiną į viršūnių susitikimą kalbėti nuotoliniu būdu. Pareigūnai iš PAR teigė jau neva derasi su Maskva dėl būtent tokio susitikimo formato.

 

Praėjusią savaitę Pietų Afrikos prezidentas pasiūlė jo šaliai pasitraukti iš TBT, kad nebūtų suimtas V. Putinas. Tai toli gražu ne pirmas kartas, kai Pretorija ruošiasi palikti TBT. 2016 metais panaši situacija susiklostė, kai Pietų Afrika atsisakė suimti Sudano prezidentą O. al Bashirą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(8)
(-8)

Komentarai (1)