Smulkieji pokyčiams  (2)

Vis populiaresnis ginklas kovoje su korupcija: netikri pinigai


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-12-12 Smulkieji pokyčiams  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beverčiai pinigai nebūtinai yra nenaudingi. Tai gali būti būdas sugėdinti prašantįjį kyšio. Tai yra nulio rupijų banknoto, Indijos antikorupcijos inovacijos idėja, traukianti pasaulio dėmesį. Banknotas atrodo panašiai, kaip 50 rupijų (0,80$); žmonės skatinami duoti juos korumpuotiems valdininkams, taip parodant nepritarimą nesąžiningumui.

Vijay'us Anandas, 5th Pillar, banknotus išleidusios kampanijos prieš kyšius organizatorius, vadina juos „nesmurtiniais nebendradarbiavimo ginklais”. Nuo 2007 jo grupė išplatino daugiau, nei 2,5 milijonus. Idėja įgauna pagreitį: kampanijų organizatoriai iš Argentinos, Nepalo, Meksikos ir Benino susisiekė, domėdamiesi detalėmis. Panašų projektą vykdo ir Malaizija. Kitais metais bevertis banknotas bus išleistas Jemene.

Jemenas paprastai laikomas viena iš korumpuočiausių šalių pasaulyje. Bet Mariam Adnan, vietinė aktyvistė, sako, kad jaunoji karta gali pasikeisti. Jos grupė dalina 5000 „sąžiningus realus“ mokyklose ir universitetuose. „Prieš keičiant įstatymą, reikia pakeisti galvoseną,” sako ji.

Kraštuose, kur kyšių reikalaujama ginklu, tokios kampanijos gali būti rizikingos. Bet kur viešoji nuomonė jau keičiasi, jos gali būti naudingas būdas priversti biurokratus elgtis geriau. Shaazka Beyerle, pilietinio pasipriešinimo kampanijų ekspertas, sako, kad nulio rupijų banknotų naudojimas teikia apsaugą. Jis rodo žmogaus sąsajas su didesniu judėjimu, kurio vienas piktas valdininkas negali nušluoti.

(10)
(0)
(1)

Komentarai (2)