Svaiginantis disbalansas: 8 žmonės valdo tiek turto, kiek jo turi 3,6 mlrd. žmonių  (47)

Aštuoni asmenys valdo tokį patį turtą, koks priklauso žmonėms, sudarantiems neturtingąją žmonijos pusę, o ši didžiulė nelygybė „grasina išardyti mūsų visuomenes“, pirmadienį pranešė pagalbos organizacija „Oxfam“ prieš prasidedant Davoso pasaulio ekonomikos forumui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-18 Svaiginantis disbalansas: 8 žmonės valdo tiek turto, kiek jo turi 3,6 mlrd. žmonių  (47)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3,6 mlrd. žmonių, sudarančių neturtingiausiąją pasaulio gyventojų pusę, valdomas turtas yra tokio paties dydžio kaip aštuonių verslo magnatų: šešių amerikiečių, ispano ir meksikiečio.

Tarp šių žmonių, apie kurių turtą sprendžiama iš žurnalo „Forbes“ sudaryto milijardierių sąrašo, yra programinės įrangos milžinės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, vienas iš socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjų Markas Zuckerbergas ir internetinės prekybos tinklo „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas.

„Oxfam“ pabrėžė, kad didžiulis atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų kursto visame pasaulyje didėjantį nepasitenkinimą tradicine politika.

„Pradedant „Brexit“, baigiant Donaldo Trumpo prezidentinės kampanijos sėkme, nerimą keliančiu rasizmo iškilimu ir didelio masto nusivylimu pagrindine politikos srove, daugėja ženklų, kad vis daugiau žmonių turtingosiose šalyse nebenori toleruoti status quo“, – sakoma naujausioje „Oxfam“ ataskaitoje „99 procentų ekonomika“ (An economy for the 99 percent).

Organizacija nurodė, kad nauji duomenys apie turto pasiskirstymą kai kuriose šalyse, tarp jų Indijoje ir Kinijoje, paskatino patikslinti ankstesnius skaičiavimus. „Oxfam“ prieš metus skelbė, kad pusės neturtingiausių pasaulio gyventojų valdomas turtas atitinka turtą, valdomą 62 itin turtingų asmenų.

Nelygybės tema bus viena iš pagrindinių per kasmetinį Davoso forumą. Šiame nuo antradienio iki penktadienio vykstančiame renginyje yra apie 3 tūkst. dalyvių, tarp jų pasaulio politikos ir verslo elito narių.

Šių metų Pasaulio ekonomikos forumo tema – „Reaguojanti ir atsakinga lyderystė“. Anot organizatorių, ji buvo pasirinkta kaip atsakas į „nepasitenkinimą globalizacija, nulėmusį netikėtus dviejų balsavimų rezultatus ir populizmo iškilimą Vakaruose“.

Savo ataskaitoje „Oxfam“ ragina didinti mokesčius, taikomus „turtingiems asmenims ir kooperatyvams“, taip pat sudaryti tarptautinį susitarimą, kad šalys liautųsi tarpusavyje konkuruoti mažindamos mokesčius verslui.

Be to, „Oxfam“ pasmerkė stambiojo verslo lobizmą ir glaudžius ryšius su politika. Organizacija reikalauja sukurti privalomus viešus lobizmu užsiimančių subjektų registrus ir nustatyti griežtesnes taisykles, turinčias užkirsti kelią viešų ir privačių interesų supainiojimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (47)